Två digitala tipsrundor på plats i Malung – frågorna byts ut varje vecka

Två digitala tipsrundor på plats i Malung – frågorna byts ut varje vecka

Personalen på Malungs Camping spånade på aktiviteter till sommaren och var bland annat inne på traditionella tipspromenader. Men med dagens teknik borde det väl gå att modernisera dem lite, tänkte Annika Nouvel. Av en slump upptäckte hon på nätet en ny, mer interaktiv variant av de ”vanliga” inplastade frågelapparna. Detta blev begynnelsen till att hon och kollegan Lena Dovling under måndagen for runt i Malung och monterade skyltar för de två nya digitala tipsrundorna i Malung.

På rundorna finns permanenta skyltar. Med hjälp av sin mobil får man tillgång till frågorna, antingen genom att scanna QR-koden på skyltarna eller genom att följa kartan i den X-rundan-app, som man måste ladda ned och registrera sig i, för att kunna gå tipspromenaden.

– Poängen med denna runda är att man på ett enkelt och roligt sätt ska kunna ta sig ut och motionera. En roligare variant av motion där man får kunskap på köpet, kan man säga. Varje söndag klockan åtta byts frågorna ut mot nya, i ett så kallat riksquiz, berättar Annika.

Frågorna i tipsrundan finns i flera kategorier, varav två är varianter för barn från fyra–sju år och sju–elva år. Det finns också en skiljefråga. Vem som än deltar i tipspromenaden har varje vecka chans att vinna priser, då man drar vinnare i olika kategorier.

– Här i Malung har vi valt att montera upp två slingor. Den ena är Broarna Runt, den börjar på Malungs Camping och är cirka fyra kilometer. Den andra mäter ungefär tre kilometer, börjar vid PD-området och har fått namnet Grönlandsrundan, förklarar Annika.

Varje runda innehåller samma quiz och har totalt 15 frågor, som ibland har ett tema och ibland är det frågor om allt möjligt, högt som lågt.

– Vi har gjort en rätt stor investering när vi köpt in dessa skyltar och vi hoppas därför att detta kan bli ett fint sätt att motionera på och göra något tillsammans med hela familjen. Vår tanke är att detta ska vara en rolig aktivitet både för ortsbor och för de gäster som besöker Malung, säger Annika.

Skulle det vara så att man inte vill börja vid någon av startpunkterna, så funkar det alldeles utmärkt. Var på rundan du börjar svara på frågorna spelar nämligen ingen roll, om ditt favoritnummer är sju, eller om du har närmast till fråga tre, varför inte börja där i stället? Kanske är det också så att barnen blir gnälliga efter några frågor och i stället vill ha glass…? Det är fine! Fortsätt då i stället dagen därpå, eller dagen efter det.

De digitala tipsrundorna finns tillgängliga tjugofyra timmar om dygnet, alla dagar i veckan – året om.

– Något som vi tycker är extra roligt med dessa tipspromenader är att frågorna inte bara ställs i textform. I telefonen kan de även dyka upp i form av bilder, ljud- eller videoklipp.

Det händer mycket roligt nu på Malungs Camping, med bland annat nya kanoter och paddelbrädor som köpts in till sommaren, för uthyrning. Även padelbanorna som byggs på campingen gör att personalen ser fram emot en ljus sommar med många gäster och malungsbor som besöker och förhoppningsvis uppskattar de nya aktiviteterna på Malungs Camping.