Sven Thorgren tog silver i X-games i natt

Sven Thorgren tog silver i X-games i natt

Natten till måndagen kammade Sven Thorgren, boende i Torgås, hem ett silver i X-games-tävlingarna i Aspen, Colorado. Disciplinen var big air och silvermedaljen erövrades tack vare två trick som han aldrig tidigare gjort på tävling.

– Det här var den bästa åkningen i mitt liv. Jag har nog aldrig varit så peppad som när jag satte mitt andra hopp. Det var ett trick som jag aldrig ens provat förut och nu satte jag det perfekt. Jag hade världens sämsta känsla efter slopestylen idag, hade ont överallt och sen lyckades jag vända det till bästa kvällen någonsin. Efter jag satte min första 1800 så slängde jag ursprungsplanen och så bestämde jag mig för att försöka mig på ett annat trick som jag inte heller gjort förut. Det tog två försök men sen satt den också och det var bara en sådan skön känsla, sa Thorgren direkt efter tävlingen, i ett pressmeddelande från Svenska skidförbundet.

I finalen deltog åtta av världens bästa åkare, i det största hoppet för säsongen. De två bästa åken räknades.

En glad silvermedaljör. Foto: Jocke Hammar

Det var många åkare som belönades med riktigt höga poäng, då det var trick som sällan eller aldrig gjorts på tävling. De åkare som placerade sig på topp fem hade till slut alla över 90 poäng, vilket är väldigt högt i dessa sammanhang.  

– Jag stod på starten och tänkte holy shit, vad fett att få vara med om det här när alla bara dödar det. Jag måste också vara med och sätta mina grejer nu, sade Sven som var riktigt imponerad av nivån som tävlingen höll. Hoppet är svinstort och det är första gången på många år som man har kunnat gå så här långt och ha tid i luften för dom här stora tricken.

Guldet gick slutligen till norrmannen Markus Kleveland.

– Kleveland var smått odödlig ikväll. Nivån var ju skyhög och Sven var inte långt ifrån idag. Han kan verkligen vara stolt över sin insats, konstaterar förbundskaptenen Jocke Hammar i pressmeddelandet.

Silvret blev en lite revansch för Sven som var lite besviken efter slopstyle-tävlingen, där han hamnade på en sjundeplats.

FAKTA
X-games är tävlingen med högst status i snowboardvärlden, näst efter OS.