Skogsmård uttagen till orienterings-VM i Tjeckien: ”Backarna här är att jämföra med Väggen i Hundfjället”

Skogsmård uttagen till orienterings-VM i Tjeckien: ”Backarna här är att jämföra med Väggen i Hundfjället”

2017 sprang William Lind från Malungs OK Skogsmårdarna sitt senaste VM, den gången i Estland. Sedan dess har mycket skador och en del annat trassel kommit i vägen, men nu är han alltså tillbaka i landslaget och ser fram emot VM-tävlingarna som startar på lördag.
– Det känns jättekul! Det var några år sedan jag sprang VM, det är roligt att få en ny möjlighet att göra det.

William är på plats i Tjeckien sedan snart ett par månader tillbaka. Hur förberedelserna sett ut för de olika VM-löparna har varit väldigt olika berättar William, men själv han ville satsa på att vara på plats och lära känna terrängen ordentligt – den är nämligen extraordinär.

 – Det är väldigt speciell terräng här. Den är extremt kuperad med mycket stora stenformationer. Det är lurigt med kuperingen och att få en känsla för när det passar bra med ett rundare vägval och när det passar bättre att gå rakt på och ”klippa backarna”.

Pressbild på William Lind som ser fram emot att få tävla i VM

Undervegetationen i det område som VM arrangeras är mindre än hemma i Sverige och marken är hård, vilket gör underlaget mer lättsprunget och på en flack sträcka kan det därför gå väldigt fort. Problemet är att det knappt finns några flacka sträckor.

– Vissa sträckor är som att springa stig, fast det är skog man springer genom. Tack vare den branta kuperingen blir fartvariationerna större, men kilometertiderna desto långsammare. Ibland är det så brant att det handlar mer om klättring än om löpning. För att ni ska få en referens där hemma kan man jämföra det med Väggen i Hundfjället – så känns det att bemästra vissa av backarna här. I nordisk terräng är det generellt sett bra att springa nära strecket (fågelvägen, red. anm.), medan det här i Tjeckien oftast är en dålig idé.

När William inte tävlar för landslaget är det hemmadräkten för Malungs OK Skogsmårdarna som gäller.

William kommer att springa i det svenska stafettlaget och har sprungit en träningstävling tillsammans med det schweiziska landslaget och igår (tisdag) tränade hela det svenska laget tillsammans. William vittnar om att stämningen i laget är god.

– Lagsammanhållningen är god, alla känner varandra bra sedan tidigare. Det underlättar eftersom det är väldigt speciellt nu med alla restriktioner kring Corona. Vi måste ha ansiktsmasker när vi kör bil, när vi tar oss mat och det är PCR-tester hit och dit hela tiden. Då är det skönt att ha ett härligt ”go” i truppen.

Inför VM har William gjort följande uttalande:
”Jag ska försöka få till riktigt bra tekniska lopp och ha kul”

Kan du utveckla det?

– Jag kommer att springa stafetten och då handlar det väldigt mycket om att göra sin egen grej och inte låta sig påverkas av andra, speciellt vid svåra vägvalsbedömningar, vilket det kommer att vara mycket av här. Det är viktigt att jag håller fokus på min egen prestation och vad jag ska göra. Att ”ha kul” handlar om att VM på något sätt är det roligaste man kan springa som orienterare – då har man ett stort leende på läpparna över att man får vara här och ta del av detta äventyr!   

Senaste året har ordet backar stått i fokus när det gällt hans träning. Han har spenderat tiden ungefär 50/50 mellan Sverige och Portugal, där hans sambo kommer ifrån. Han har letat efter alla tuffa backar han kunnat. Även om han inte haft möjligheten att vara väldigt mycket i Sälen det gångna året, tillhör normalt sett Sälen ett favoritområde för träning, med bra kartor och tuff terräng.

... men i Tjeckien svidar han om till landslagsdräkten. (Pressbild).

I denna terräng deltar just nu närmare 150 ungdomar i ett kombinerat konfirmations- och orienteringsläger arrangerat av OK Skogsmårdarna där William är en av organisatörerna och han roddar en del från sin position i Tjeckien. Den kommande helgen arrangerar dessutom  Malungs OK Skogsmårdarna ett av de största idrottsevenemangen på länge i Dalarna (kanske till och med i Sverige?) – en tre-dagars-tävling vid namn ”3+3”. Man räknar med 4500 starter med 1500 unika deltagare. Mer om det i kommande reportage i Malungsbladet.

VM i orientering sänds i SVT enligt följande:
Lördag 3/7: Sprint 14:50 – 17:25 SVT1
Söndag 4/7: Sprintstafett 18:10 – 19:40 PLAY
Tisdag 6/7: Medeldistans 16:20 – 18:00 SVT1 + 18.00 -19.00 SVT2 + 19.00 -20.15 SVT2
Torsdag 8/7: Stafetter 16:10 – 18:00 SVT1 + 18:00 – 20:20 SVT2
Fredag 9/7: långdistans 15:00 – 18:00 SVT1 + 18.00-20.00 SVT2