Detta reportage är ett samarbete med tidnigen Sälenweekend, nr. 5 2020/2021.

Solen som sänker sig över de mjukt rundade fjällkonturerna, skiftandes i nyanser av grönt och blått. Det är något som är svårt att beskriva med ord. För bästa upplevelsen bör man se det med egna ögon och samtidigt känna in alla dofter och fraset av mossa under fötterna under en vandring längs med fjällkammen. Kanske är det så att sommarens höjdpunkt blir din fjällmeditation-session tillsammans med Malin Schulz från Mountain Soul? Det får sommartiden utvisa… Grattis säger vi i alla fall till dig som är på väg till Sälen och snart kommer att få uppleva fjällen i sommarskrud!

Att yoga på en tuva i Stensjön går alldeles utmärkt! Foto: Johan Schulz.

För många år sedan säsongsjobbade den glada göteborgskan Malin Schulz i Sälen. Hon beskriver att hon fick en ”jag-mår-så-bra-känsla” under den tiden, en känsla som verkligen satte sig i kroppen. Besöken som turist i skidbackarna har därför varit frekventa sedan dess. Hon har alltid längtat tillbaka, men det var först 2017 som allting passade och hon fick med sig familjen och de flyttade permanent till fjällets fot.

– Jag upplevde en känsla av att jag blev så grundad, här fanns ett lugn och ett stadigt fundament att stå på. Jag kände mig trygg och omfamnad, som att jag hörde hemma här.

År 2002, dagen innan Malin skulle fylla 29 fick hon diagnosen MS (Multipel Skleros). Hon åkte hem och slog i ett lexikon för att läsa på om sjukdomen. Där stod att den ofta ledde till total förlamning.

”I helvete heller!”, tänkte Malin. Hon var fast beslutsam om att se till att det inte skulle hända henne och att det som stod i lexikonet var fel. Hon letade information överallt och råkade komma över några artiklar som handlade om en yogalärare i USA som också hade MS. Han skrev om hur bra han mådde och hur han tränade andra som hade MS i yoga, och att de också upplevde mycket bättre livskvalité efter att de börjat med yoga.

Fjällmeditation, unik i sitt slag.

Träning har alltid varit en viktig del av Malins liv och när hon fick sin diagnos var hon redan gruppträningsinstruktör på flera gym, vid sidan av hennes ordinarie jobb i Telekombranschen. När hon först upptäckte yogan var det meningen att den skulle vara bara för hennes eget välbefinnande, men det blev en omöjlighet.

– Jag fastnade direkt för yogan och kände att jag ville lära mig mer. Och mer. Och mer! De andra instruktörerna började fråga om jag inte skulle börja att ge lektioner i yoga också och även deltagarna på mina vanliga pass bad mig fundera på det. Och på den vägen är det, kan man säga.

När hon blev gravid 2009 tog hon steget och sadlade om till att jobba med hälsa och träning på heltid. Hon fördjupade sina kunskaper ytterligare i yogans värld och idag har hon över 1000 timmars yogastudier i ryggsäcken och hon utbildade sig även till PT, personlig tränare. Tillsammans med en kompis öppnade hon 2014 ”The Yoga Atelier” i Stockholm.

Lyktorna och yogafigurerna på studions väggar bidrar till lugn och harmoni.

– Det som är så fantastiskt med yogan är att man aldrig blir fullärd, det är en pågående utbildning hela livet och man utvecklas ständigt – det är underbart!

Ordet yoga betyder förening eller förena.

– För mig handlar yoga om att förena kropp, själ och sinne. Yoga förenar också människor på ett sätt där alla yogar utefter sin egen förmåga. Det ska vara totalt prestationslöst. På en yogaklass är man närvarande där och då, utefter var och ens personliga, aktuella dagsform.

För Malins egen del handlar det också mycket om att föra kunskapen vidare till de som deltar i hennes klasser så de kan nyttja yogans kraft till fullo.

– Yogan är en jätteviktig del i mitt liv då den hjälper mig att lära känna mig själv och förstå mig själv, min kroppskännedom hade aldrig varit så bra om jag inte haft yogan. I yogan är andetaget det mest primära och vårt andetag kan hjälpa oss att må så mycket bättre om vi bara får lära oss. I yogan sägs det att det är andetaget som är länken, det som binder samman huvudet och kroppen. Andetaget är föreningen mellan kropp och knopp.

Yoga kan beskrivas som ett träd med en massa grenar, där de olika grenarna representerar alla de varianter som finns. Malin undervisar i flera olika typer av yoga men hennes bas är i tradition av Sri. T. Krishnamacharaya (han benämns som den moderna yogans fader) och hon älskar att hämta inspiration från andra ”grenar” och skapa sina unika yogaklasser. Hon erbjuder ett helt smörgåsbord av yoga, bara att välja och vraka!

När hon flyttade till Sälen började hon med en studio på Sälfjällstorget, men när byggnaden hon hyrde lokalen i skulle rivas fick hon förfrågan om att flytta in på Sälens Högfjällshotell.

– Det är en ära att få vara här med min verksamhet, det känns så rätt och så bra. Läget är perfekt, då det är nära till allt. Precis utanför studiodörren kan man vandra eller cykla rakt ut på fjället. Eller så spelar man kanske padel och boule. I sommar kommer Högis att ha öppet, men jag har förmånen att faktiskt kunna haft studion öppen året runt, även när hotellet varit stängt.

Natarajasana eller Dansaren, en klassisk yogaposition på klassisk mark i Högis konferenslokal.

I sommar under veckorna 28-33, erbjuder Malin yogapaket i samarbete med Högfjällshotellet. Förra sommaren hade de paket på Gammelgården och det blev en succé, allt blev fullbokat. I år är det på Högis för att kunna hålla restriktionerna om antal personer per kvadratmeter. I paketet ingår fem yogaklasser och fjällmeditation, två övernattningar samt alla måltider. Paketet bokas via Högis.

– Jag kommer även att ha en del klasser i Lindvallen i sommar, och på Högis blir det många klasser inklusive yogapaketen. Vilken underbar sommar det blir!

Yogatrollet håller ett vakande öga över klasserna.

Under vintern som gick skapade Malin ett eget pass för permanent boende i Sälen för att de inte skulle beblandas med fjällgästerna och vice versa, med tanke på pandemin.

– Vi kallar det för ByBoYoga som nu också är instiftat som en gren i yogaträdet, skämtar Malin glatt. Nej då, skämt å sido, men det har blivit en uppskattad klass, där jag får bannor av deltagarna om inte vissa övningar är med. Viparita karani med stöd av ett bolster under nedre delen av ryggen och benen lyfta, vågar jag till exempel inte lämna utanför programmet när mina lokala yogis och yoginis kommer på besök, den har blivit en riktig favorit.

För Malin är yogan jätteviktig.

Först ska vi alla njuta av en förhoppningsvis skön sommar och därefter hoppas vi på en efterföljande frisk och färgsprakande höst. Låt oss hoppas att restriktionerna då släppt ordentligt så att Malin och hennes kollegor åter kan arrangera ”Body & Soul”.

– Body & Soul går av stapeln sista helgen i september. Då blir det yogaklasser, träning- och danspass, föreläsningar, god mat och dryck, underbart! Dessutom blir det liveinspelning av Sunshinepodden. Höstens skönaste tjejhelg! avslutar Malin.