Närmare 4,7 miljoner i kompensationsstöd till fyra föreningar i Malung-Sälens kommun

Närmare 4,7 miljoner i kompensationsstöd till fyra föreningar i Malung-Sälens kommun

I eftermiddags publicerade Riksidrottsförbundet (RF) listan över de idrottsföreningar som får ta del av kompensationsstödet från regeringen, för perioden juli-september. Stödet baseras på hur stor förlust föreningen har gjort i förhållande till sin omsättning. De som drabbats värst fick mest stöd. Den förening i hela landet som fick överlägset mest pengar var Malungs IF, som fick ett stöd på 4 159 000 kronor! Ytterligare tre föreningar i kommunen fick mer än 100 000 kronor: Malungs OK Skogsmårdarna (290 000 kr), Malung-Sälens Ridklubb (137 000 kr) och Lima IF (104 000 kr).

– Naturligtvis är detta ett mycket välkommet tillskott i kassan, även om det inte riktigt är i paritet med det vi förlorat, men det är många som ska dela på kakan och vi är väldigt glada över att vi fick så mycket, säger Ola Olsson, marknadsföringsansvarig i Malungs IFs Hockeysektion.

Kompensationsstödet är en avspegling, menar Ola, av alla de arrangemang som Malungs IF driver med Dansbandsveckan som det överlägset största. Därutöver arrangerar man Malungs Marknad, Skinnarloppet, Skinnarcupen, hockeyturneringar, handbollsturneringar med mera.

– Allt som skapar intäkter har i år gått förlorat, så hade vi inte fått något stöd alls hade vi blivit tvungna att börja skära i verksamheterna. Att ytterligare tre föreningar från kommunen fick över 100 000 kronor visar att vi har ett aktivt föreningsliv här och det ska vi vara rädda om, fortsätter Ola.

Malungs OK Skogsmårdarna arrangerar under sommaren och hösten Buggruset och den betydligt större tävlingen Bagheera Fjällmaraton. De förlorade intäkterna från dessa arrangemang gjorde att 290 000 kronor lämnades i kompensationsstöd till dem.

– Vi tjänar mer på att arrangera tävlingarna såklart, men vi är mycket nöjda med det stöd vi fått idag. Förlusten när vi och andra föreningar inte kan arrangera våra tävlingar och kringarrangemang är i slutändan samhällets, vilket är tråkigt, men det har vi alla lärt oss att leva med i år, säger ordförande Jörgen Norén.

I Malung-Sälens Ridklubb satt ett par styrelsemedlemmar i eftermiddags och planerade, såg över ekonomin och vände ut och in på allt för att försöka hålla föreningen över vattenytan. Så kom beskedet att de beviljats ett stöd på 137 000 kronor. Ordförande Carina Klar berättar:

– Vi grät när vi fick höra det – det här är helt fantastiskt för oss! Vi trodde inte att vi skulle få så mycket eftersom det är så många som ska dela, så vi är oerhört tacksamma!

Ridklubben har tappat betydande inkomster från sitt engagemang i dansbandsveckan där de drivit en servering. De har heller inte kunnat arrangera hopp- och dressyrtävlingar som de brukar.

– Vi jobbar oerhört hårt för att kunna behålla den verksamhet vi har, dels på grund av det ekonomiska tappet på grund av pandemin, samtidigt som vi försöker återhämta oss efter utbrottet av kvarka som vi drabbades av från oktober till februari. Den här verksamheten är otroligt viktig framför allt för unga tjejer i vår kommun och nu hoppas jag att vi, tack vare stödet, inte behöver skära ned på den.

Ännu en förening i kommunen fick ett stöd på över 100 000 kronor, nämligen Lima IF med runt 1200 medlemmar, som fick 104 000 kronor. Joakim Limberg är styrelseledamot:

– Det är väldigt bra för vår förening, som liksom många andra har det tufft. För vår del gäller det ekonomiska tappet för den aktuella perioden framför allt vår bilbingo och Simmarfesten, men även några mindre arrangemang. Vi backar närmare 300 000 och det här stödet är välkommet för att fylla det hålet.

Läger man ihop stödet till dessa fyra föreningar i kommunen får de tillsammans 4 690 000 kronor. Därutöver finns fler föreningar i kommunen som fått mindre stöd: Malungs Slalomklubb, Malungs Curlingklubb, Malungs Golfklubb, Idrottsföreningen Nornan och Sälens Idrottsförening.

Se hela listan över de föreningar som fått stödet (över hela landet) på rf.se