Marlene Gustafsson från Malungsfors är amatörtränare till Mascarpone Doc: ”Att få tävla i V75 är jättestort för oss!”

Marlene Gustafsson från Malungsfors är amatörtränare till Mascarpone Doc: ”Att få tävla i V75 är jättestort för oss!”

I juni 2019 fick Marlene ett telefonsamtal från en kompis som visste att hon letade efter en häst: ”Jag har hittat en häst till dig, köp den!” Det var sannolikt en mycket god vän eftersom Marlene valde att följa hennes uppmaning och köpa Mascarpone ”Masken” Doc, osedd. Då var han i träning hos Åke Lindblom, utanför Örebro. Numera står han i stallet på gården i Malungsfors och förra helgen var det tävlingspremiär för honom i V75. Fast det var inte tanken när Marlene köpte honom – hon var ute efter en bra montéhäst.

Marlene och Masken är precis tillbaka efter ett hårt träningspass på cirka 1,5 timme, vilket de kör ett par gånger i veckan, med mjukare pass däremellan. Marlene borstar sin häst kärleksfullt över mulen.

– Idag körde vi ganska hårt och han låg på maxpuls de sista tvåhundra meterna i intervallerna, så nu är han trött och nöjd. Jag red med sadel och körde galoppintervaller. Ibland tränar vi med vagn, men idag var det för halt på banvallen, så jag var rädd att vangen skulle slinta, säger Marlene.

Masken och Marlene pustar ut efter ett hårt träningspass.

Marlene säger sig vara lyckligt lottad att ha väldigt bra förutsättningar i Malungsfors för att träna en travhäst. Dels på den gamla banvallen, dels på travbanan som ligger granne med hennes gård, norr om byn (intill rv 66). Hon ser travbanan som en anläggning i toppskick och hoppas att fler inom kort kommer att upptäcka den.

Från början var tanken att Marlene skulle rida monté med Masken, vilket hon också gjorde och kvalade in honom så att de skulle få rida lopp, men sedan fanns det dessvärre inga lopp att delta i för tillfället, så han anmäldes till sulkylopp istället. Där gick det bra redan från start. Han var 6:a i sitt första lopp, vilket innebar att han fick pris och poäng direkt. Poängen behövs för att få starta i ”finare” tävlingar.

Mascarpone "Masken" Doc.

– Under sommaren har vi tränat på som vanligt, med undantag för en liten paus. Under hösten ökade vi på träningen och i december startade han i ett så kallat vardagslopp och blev tvåa, knappt slagen. Han startade tätt därpå och vann med Jorma Kontio på Romme, i ett poänglopp.

Loppet gav mersmak och i januari kördes han av favoritkusken Jorma Kontio till två segrar på Färjestads lunchtrav. Med tre raka segrar hade han samlat en hel del poäng, vilket gjorde att det i helgen var dags för premiär i V75.

– Det är väldigt svårt att ta sig till V75 över huvud taget. Att vi som är så små i den här världen lycktas få starta i V75 är en dröm som jag aldrig trodde skulle inträffa! Det är jättestort för oss. Jag är amatörtränare och Masken är en häst som kostade betydligt mindre än de flesta av de han tävlar mot i V75 – ändå är vi med.

Masken går i hagen precis utan för husknuten.

Inför helgens lopp hade de inga vinstförhoppningar trots att han var en av de mest spelade hästarna. De var bara glada över att stå med på startlistan, vilket för dem är en vinst i sig. Tyvärr blev Masken körd till galopp i sin V75-premiär. I sista stund fick han en ny kusk, då Jorma blev sjuk.

– Det var verkligen jättetråkigt att han galopperade. Det var sprint, vilket han är bäst på, men loppet gick på travbanan i Mantorp. Där hade tjälen börjat släppa, så det var som att springa i en sörja, väldigt tungt. Det är små marginaler i trav och tyvärr gick det alldeles för fort i spetskörningen så han slog ihop och rullade över i galopp.

Marlene har hållit på med hästar sedan hon var liten.

Eftersom Masken var favorittippad ringde det en hel del spelexperter till Marlene dagarna innan loppet och frågade i vilken form han var, om han hade tränat som han brukade och en massa annat. Detta för att kunna rapportera till de som är engagerade travspelare.

Travsporten i Sverige har kunnat fortlöpa ungefär som vanligt under pandemin. Bortsett från att ingen publik får vara på plats och antalet medföljande personer under ett lopp är begränsat till två: kusken och tränaren.

Masken och Marlene på Färjestads travbana efter en seger. Foto: Privat.

Marlene och Maskens hemmabana är Rättvikstravet, vilket är samma för de flesta travhästar i norra Dalarna. Vad Marlene vet så är de dock det enda ekipaget från Malung-Sälen som kör i V75, för tillfället. Nästa chans till revansch, efter helgens snöpliga galopp, kommer redan nu på lördag när de är anmälda till V75 avdelning 4, på Romme Travbana.

– Hans chanser är lite sämre där eftersom det är medeldistans och tyvärr kommer inte Jorma att kunna köra honom denna gången heller, men det blir en kusk som har kört honom förr och som känner honom lite grann. Sist hann han inte ta ut sig, eftersom han galopperade, så jag tror han kommer att vara taggad och vad som helst kan hända i travlopp, säger Marlene.

Full tävlingsmundering. Foto: Privat

Marlene äger Masken tillsammans med sin pappa Erik Gustafsson, som också hjälper henne mycket med skötseln av både Masken och hans stallkompis Utano, som är pensionär sedan i somras. För närvarande är Marlene föräldraledig och jobbar deltid. Under graviditeten hade hon också mycket hjälp av vännerna Elin och Erica att rida och träna Masken.

Förutom familjen är hästar Marlenes allt.

– Har man en gång haft en häst tror jag inte det är många som kan vara utan, efter det. Hästarna ger så mycket kärlek och besitter en förmåga att få människor lugna. Om jag kommer hem efter en slitsam arbetsdag är det en ren lycka att få komma ut i stallet till dem.

Masken och stallkompisen Utano njuter i hagen.

Ambitionen för Maskens fortsatta tävlande är att förmodligen köra fler vardagslopp den närmsta tiden, efter V75-loppet på lördag och samla rutin och poäng. Sedan vill de åter starta i V75 och förhoppningsvis etablera sig. Som den segerrikaste amatörtjejen i Dalarna just nu ser Marlenes chanser till det, goda ut.