Nedanstående reportage är publicerat i samarbete med tidningen ”Sälenweekend” (Nummer 3, 2021)

Du och snön, du och skidorna, du och de vita vidderna framför dig. De känns oändliga vid en första anblick, men någonstans där borta, längre västerut, tar den djupa granskogen vid och det vana ögat kan skymta gränsen till Norge. Oändliga är de alltså inte, vidderna. Men trots det inger de en stark känsla av frihet. När du är i fjällen, passa på att knäppa på dig längdskidorna, ta en tur och låt spåren styra dig till vyer och miljöer som bara kan upplevas just där. Är du den mer äventyrliga personen, avvik från spåren och pulsa dig fram i valfri riktning och hamna precis där du vill!

Den optimala skidturen görs på en dag då solen vågar sig fram, så att kolla väderleksprognosen någon eller några dagar innan är ett hett tips. För bara några år sedan hörde det också till att man skulle stryka på skidorna rätt valla för att undvika bakhala skidor, som inte bidrar till en njutningsfull upplevelse. Inte alls faktiskt. Nu för tiden är det dock så finurligt uträknat av skidtillverkarna som tillverkar så kallade skinskidor. En slags luden ”hud” är fäst på skidans undersida, vilket gör att du slipper valla! En dröm för de allra flesta. Kanske att elitmotionärer och landslagsåkare fortfarande åker med valla under skidorna, men allt fler av oss ”vanliga dödliga” övergår till skin. Nåväl. Med utrustningen på plats på fötter och i händer är det bara att ge sig iväg.

Sälenfjällen bjuder på många fina spårsystem. En liten, liten nackdel är att de på vissa håll gärna kunde skyltas mer utförligt. Men det blir bättre för varje år som går. En stor fördel däremot är att du på de flesta ställen inte behöver betala ett enda öre för att få använda dem. En solig och lagom kall dag är de dessutom i kvalitetsmässig toppklass.

Omgiven av hundratals små och stora snögubbar…, eller vänta nu…snögubbar är det väl inte…?! Nej, det är givetvis översnöade granar som ser ut som en hel armé av snöskulpturer. De står vid sidan av spåret och ler mot dig på din väg mot antingen någon fjälltopp eller på väg mot fjällravinens porlande bäckar. Ja, vissa av dem porlar faktiskt även på vintern och det är nästan så man blir förvånad när man hör ljudet från dem då man på skidor susar fram över broarna där de rinner. I ravinerna, som är mer eller mindre djupa, är det sällan som vinden får fart och du kan ta en paus, stanna upp och njuta av ”the sound of silence”. Kanske passar du på att samtidigt inmundiga en apelsinklyfta för att släcka törsten och samtidigt få en liten energikick?

Den som tar sig upp på fjälltopparna en dag när det är vindstilla, eller åtminstone nästintill, bör köpa en lott! Det är mycket sällsynt och en upplevelse som slår det mesta. Det är ett av de tillfällen när människan kan sägas vara ett med naturen. Vyerna runtomkring gör att man känner sig oerhört liten, men frihetskänslan – den är mäktig!

Spåren kan vara utmanande för nybörjaren eller för ”snälla” för den vane skidåkaren, men det fina är att man ju själv väljer var man åker. Valmöjligheterna för vilken kupering man vill ha och även vilka distanser man är ute efter är många, det är bara att välja och vraka. På skoterkartan över Sälenfjällen finns även de flesta längdspåren markerade. Här och var kommer du sannolikt att stöta på en och annan snöskoter då längdspår och skoterleder ibland korsar varandra. Just precis när ni möts störs stillheten för några få sekunder, men de oftast glatt vinkande skoterförarna är vana vid och duktiga på att visa hänsyn. Förhoppningsvis får du uppleva ett motsatt häftigt ljudfenomen när du i längdspåret på sidan av en ravin helt plötsligt ser en karavan av skotrar som tar sig fram på sidan av ravinen mittemot dig. Men du hör dem inte. De bara guppar fram i den vita fjällsidan, helt ljudlöst.

Skinskidor har gjort längdskidåkningen tillgänglig för fler säger Stina och Sofie Klaamas från Göteborg.

Många är de syner, de ljud och de känslor du får uppleva under en längdskidtur i fjället, oavsett om du tar kraftiga staktag i snabb takt eller om du glider fram i sakta mak. Sagolikt skulle man faktiskt också kunna beskriva det som, för du har väl läst ”Olle Skidfärd” av Elsa Beskow? Precis så känns det. En upplevelse du inte bör missa, helt enkelt.