Ordet randonnée är franska och betyder ”skidtur i alpin terräng”. Nere på kontinenten är begreppet väl etablerat och används både som tränings- och tävlingsform. Det går helt enkelt ut på att man med hjälp av specialutrustning tar sig upp till en bergstopp, till fots. Sedan njuter man av att åka nedför samma berg med antingen pudersnö eller en pistad backe som underlag, valet är fritt för var och en.

Uttrycket ”till fots” i det här sammanhanget, bör kanske utvecklas något. Man har skidor under fötterna, men de är specialvarianter, liksom skorna. Under skidorna sitter stighudar som är högst väsentliga för att du ska få det fäste som krävs för att ta dig uppför de branta lutningarna. Bindningen påminner om längdskidans där hälen är lös, medan pjäxan fortfarande ser ut nästan som en vanlig slalompjäxa men den har ett gåläge. Tillhör man de som åker bräda kan man använda en splitboard – en snowboard som kan delas upp på mitten och fungerar som skidor på vägen upp och som en vanlig snowboard på vägen ner.

Bindningen tillåter dig att lyfta på hälen och "slalompjäxan" har ett gåläge. Foto: Daniel Bernstål

Thor Kruse Een är ”mountain manager” och teknisk chef på Kläppen. Han berättar att de fått en återkommande fråga efter lanseringen av den nya leden: Varför ska man ta sig uppför backarna av egen maskin när det finns lift?!

– I alperna är det här den största trenden inom både alpin åkning och snowboard. Många vill testa och träna, men har inte kunnat göra det här, under ordnade former. Nu kan de det! Vill man bara gå upp och åka lift ned så är det naturligtvis också möjligt, men förmodligen blir det inte så vanligt, skrattar Thor.

Thor drar av stighuden. Foto: Daniel Bernstål

Har man inte hört ordet randonnée förr så han man kanske ändå hört talas om att man kan ”gå på topptur”, vilket är precis det som menas.

Leden på Horrmundberget skiljer sig den från de traditionella randonnéelederna, då den ligger inbäddad bland granar och den snart liggande djupsnön, oftast ligger lederna mer öppet på en alpsida eller ett kalfjäll.

– Har man inte egen utrustning för att gå på topptur går det naturligtvis att hyra här. Den här varianten av skidåkning växer oerhört mycket utomlands just nu och vill man träna kan man göra det här på vårt berg i en kontrollerad miljö. När man känner sig trygg kan man bege sig av till högre toppar.

Topptur eller en tur i liften...? Du väljer själv!

Absolut förbjudet är det dock att vistas i leden före eller efter pisternas öppning och stängning, ur en ren säkerhetssynpunkt:

– Det är oerhört viktigt att inte vistas i backarna på kvällar och nätter. Då befinner sig alla våra pistmaskiner ute för att preparera anläggningen inför kommande dag. Väljer man att använda leden i mörkret, antingen tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen rekommenderar vi pannlampa – det ger en extra dimension till upplevelsen – det är riktigt häftigt!

När termometern sjönk under nollan häromdagen startade snökanonerna att producera snö över hela Sälenfjällen. I Kläppen koncentrerar man sig just nu på längddelen och hoppas kunna öppna någon form av spår den 27e november.

– Det är roligt att vintern nu äntligen har kommit, avslutar Thor.