Johanna Skottheim tilldelas Malung-Sälens kommuns idrottspris 2021

Johanna Skottheim tilldelas Malung-Sälens kommuns idrottspris 2021

Johanna befinner sig i Östersund och har i dagarna startat upp träningen inför säsongen 2021/22 och deltog i Kommunfullmäktige via länk. Kultur- och Fritidsnämndens ordförande Åsa Hedlöf delade alltså ut priset ”digitalt” genom att först läsa upp motiveringen:

”Johanna Skottheim tilldelas Malung-Sälens idrottspris 2021 för sina framgångar på skidskyttearenorna under 2020. Hon förvaltar väl traditionen av duktiga skidskyttar från Lima SKG och sätter föreningen och kommunen på skidskyttekartan igen. Hon är en stor inspirationskälla och fin förebild för de yngre som vill satsa på idrotten, då hon aktivt ställer upp på träningar när hon har möjlighet. Hon är dessutom en omtänksam person och en viktig stöttepelare för sina klubbkamrater. En värdig pristagare av kommunens idrottspris.”

Stort, stor grattis till dig Johanna! En klassisk sportfråga: Hur känns det?

– Tack! Det är jätteroligt att få just ett sådant här pris, där det är kommuninvånarna som nominerar. Det är tydligen många som tycker att jag är en bra symbol för bygden och det känns väldigt bra, för det vill jag verkligen vara. För mig är det viktigt att representera det ställe där jag kommer ifrån. Jag är nog en av ganska få som fortfarande representerar sin modersförening och det gör jag för att det ligger mig varmt om hjärtat.

I motiveringen sägs det att du är en viktig stöttepelare för dina klubbkamrater. På vilket sätt är du det?

– Jag försöker vara ett stöd för de som är runt omkring mig och kan jag på något sätt bidra så gör jag det gärna. Det är kul att folk också tydligen ser mig på det sättet, jag vill verkligen vara till hjälp.

Johanna på hemmaplan vid Hemfjällstangen. Foto: Privat.

Du har nu avslutat din första säsong i landslaget och världscupen, hur vill du sammanfatta den?

– Jag fick en väldigt bra start och jag tog stora kliv. Det känns som att 2020 var året då jag fick visa vad jag kunde, ett jättekul år! Början av 2021 var inte lika bra, jag hade önskat att det varit lite annorlunda, men allt kan ju inte gå bra heller. Det är en resa man gör och man lär sig av den.

Hur viktig är din familj och dina vänner i din satsning?

– De är jätteviktiga! Jag hade aldrig tagit mig dit jag är idag, om det inte vore för att jag getts möjligheten av dem att satsa helhjärtat på detta. De har alltid låtit mig göra det jag vill och de är mitt stora stöd, när jag tvivlar på mig själv. De har alltid ställt upp och hjälpt mig.

Vad har du gjort sedan du avslutade årets säsong?

– Jag har faktiskt varit ledig och spenderat den mesta delen av den ledigheten ”hem-hemma” i Transtrand. Jag har varit mycket på fjället, tagit det lugnt och hämtat energi. Jag mår så himla bra av att vara hemma. Jag har blivit moster så jag har umgåtts mycket med min systerson, vilket har varit en bra sätt att varva ned. Det är första gången som någon i min närmaste närhet har fått barn, så det är speciellt för mig. Väldigt mysigt.

Var befinner du dig just nu i träningscykeln, är det vila som gäller är ”semestern” slut?

– Ja, nu är jag tillbaka på jobbet! Jag drog igång förra veckan och kom precis in igen, efter årets första cykelpass. Från maj till november tränar vi i olika cykler av intensitet och många olika former av träning. Tävlingssäsongen sträcker sig från november till april och därefter får vi lite vila. Det finns en basplan för hur vi ska träna och vart vi ska åka på läger, men precis som förra året finns en plan A och en plan B, beroende på om vi tillåts åka utomlands eller inte. Det visade sig förra året vara en rätt bra idé att vara kvar här i Östersund och träna. Det som brukade vara resdagar blev istället vilodagar. OS går på hög höjd (1700 meter) i Zhangjiakou, nordväst om Peking i början av nästa år, då gäller det att vara väl förberedd.

Johanna har njutit av semester, men är nu taggad på att dra igång träningen igen. Foto: Privat.

Vad ser du fram emot?

– Visst är det skönt med semester, men nu ser jag fram emot att få komma igång ordentligt med träning och vanliga rutiner. Jag vill förbereda mig så bra som möjligt för en ny säsong. Det finns många sköna träningspass att se fram emot. Jag gillar riktigt hårda, korta pass där man kör max och tar ut sig helt. Man mår dåligt just när man gör dem, men efteråt mår man jättebra för man är så nöjd! Jag ser även fram emot utmanande långpassen. Jag har mycket att se fram emot!

Det står också i motiveringen: ”Hon är en stor inspirationskälla och fin förebild för de yngre som vill satsa på idrotten, då hon aktivt ställer upp på träningar när hon har möjlighet.” Berätta!

– Jag tycker det är viktigt att vara en aktiv del av klubben. Jag uppskattade själv när jag var yngre att mina förebilder Åsa Lif, Carro Westling och Tobias Arwidson faktiskt var med på träningarna. De hade kommit mycket längre och var duktiga, så man ville se och lära. Om jag kan vara en förebild som ger tips och uppmuntran, så är jag bara glad. Dessutom är det väldigt roligt att umgås med klubbkompisarna!

Det ovan nämnda, att man är en förebild för unga idrottsutövare, är väl anledning så god som någon att utses till idrottspristagare i kommunen. Som mottagare av Idrottspriset får Johanna ett stipendium på 10 000 kronor. Och äran såklart!