Ingen balett… men Skistar bjuder in till dans mellan trädtopparna vid Svansjön

Under Skistars visning av de nya sommaraktiviteterna stannar destinationschefen Jonas Bauer till vid pumptrackbanan för cyklister, där ett femtontal personer arbetar febrilt med att asfaltera. De springer hit och dit med skottkärror, rakor sätts frekvent i marken med stor effektivitet och vältarna är där sekunden efter för att platta till. ”Här ser ni att tomteverkstan jobbar för fullt – in i det sista! Det är 8 olika bygglag som varit igång sedan vi påbörjade arbetet i början av maj”, säger Jonas.

Det allra mesta kommer att vara klart till i morgon fredag berättar Jonas, även om det kan finnas någon liten detalj som kanske inte är hundraprocentig. Att företaget nu öppnar sina sommaraktiviteter är en del i den stora satsningen ”SkiStar Sports and Adventures” som lanserades förra året.

Full fart i "tomteverkstaden" under onsdagen.

– I år presenterar vi ett basutbud av aktiviteter i Sälen, Åre och Trysil. Vi såg redan förra året att intresset för att vistas i fjällen under sommartid är stort och det är ännu större i år. Totalt sett har vi ett bokningsläge som är 83 procent högre, jämfört med samma period förra sommaren. Nu ser vi att familjer tenderar att boka en hel vecka, jämfört med tidigare då de bokade 2-3 dagar. Vår destination här i Sälen är den med flest nyheter i år, konstaterar PR- och kommunikationschefen Petra Hallebrant.

Inte många padelbanor i Sverige har denna utsikt.

Under vintertid köper man som gäst ett Skipass för att åka i liftarna, likadant gör man på sommaren, men man kan också kombinera sommarvarianten (som fått namnet LiftPass) med ett så kallat TrailPass som gäller för cykling i det nyanlagda cykelområdet vid Lindvallen.

Ett trailpass kostar drygt 100 kronor per dag.

För att åstadkomma ett bra cykelområde har man anlitat den ansvarige för Trysils cykelpark, Olve Norderhaug.

– Snön låg kvar extra länge i år, så Olve har utgått från topografiska kartor när han anlade parken. Så fort snön smälte bort var han här och kollade om det var möjligt att anlägga och bygga som han tänkt. Vi är glada att både han och våra gäster nu obehindrat kan passera gränsen igen, skrattar Jonas.

På de nyanlagda cykelbanorna finns ibland ett sidospår som den mer avancerade cyklisten kan välja. Här syns detta till vänster.

De nygrävda traillederna mäter drygt 3,5 kilometer tillsammans och i tillägg kan man åka på elljusspåret som är 5 kilometer. Att iordningsställa trailleder är lite som ett vägbygge, där flera lager läggs för att få högsta kvalitet och hållbarhet. Man har varit mycket noga med att återställa marken precis vid leden, vilket märks genom det ser ut som om lederna funnits där länge, fast det bara är några dagar sedan de färdigställdes. Generellt, när det gäller alla nya byggnationer, har man jobbat mycket med landskapsarkitektur (landscaping) för att få allt att smälta in naturligt i miljön.

Destinationschef för Skistar Sälen Jonas Bauer och VD Stefan Sjöstrand.

Cykelområdet är till för såväl nybörjare som erfarna cyklister. Här hittar man cykelskolan ”Team camp Bike” och även pumptrackbana, downhill, en lite enklare hinderbana och en skills area med bland annat en jumpline (ned- och uppförsbacke med tillhörande velodromkurva). Svårighetsnivåerna är varierade och kan anpassas efter varje individ. För den som är sugen på längre cykelleder står hela fjällen, med markerade leder, till förfogande. Där finns även, som bekant, otaliga mil vandringsleder där närmare 1,2 mil numera är spångade.

Den långa ziplinen över Svansjön är nästan 200 meter lång.

I och med denna satsning går starten för en viktig strategisk förflyttning för SkiStar. De går från att vara en vinteranläggning till att vara en året-runt-anläggning.

– När vi tvingades stänga på våren 2020 började vi se över hur vi ska jobba framåt. Vi har undersökt vad det är våra gäster tar med sig hem, när de besökt oss och det visade sig att de goda minnena från semestern är oerhört viktiga och därför vill vi skapa minnesvärda fjällupplevelser. Vi har i och med vår året-runt-satsning ändrat vår strategi och arbetar nu för att vara den ledande semesterarrangören för Skandinavien och därför har vi avyttrat vår anläggning i St. Johann (Österrike), säger SkiStars VD Stefan Sjöstrand.

Under pressträffen fick några lyckliga Sälenungdomar prova på att klättra i parken och åka zipline.

På väg genom cykelområdet passerar man två padelbanor som båda har en fantastisk utsikt över fjällryggen. De sista glasen sätts på plats under torsdagen.

Vid pumtrackbanans ände sluttar gångvägen nedåt och framför oss öppnar ridån av björkar upp sig och Svansjön breder ut sig. Men inte en enda balettdansös syns till. Nej, här tornar istället ett 14 meter högt torn upp sig vid stranden och i den omkringliggande, ståtliga tallskogen syns stora spindelnät och gigantiska gungor. Men det är givetvis varken riktiga spindelnät eller riktiga gungor. Det är delar som ingår i den sprillans nya klätterparken.

Skistars VD Stefan Sjöstrand provade på att dansa mellan träden - det gäller att hålla balansen.

– Här vid Svansjön vill vi skapa ett rekreationsområde där man kan promenera, grilla korv, fika och ta det lugnt, om man nu inte känner för att svinga sig i en zipline eller klättra i någon av de sju olika klätterbanorna. Banorna finns i olika svårighetsgrader och begränsas av vilken längd man har, där 110 centimeter är minimigränsen. Ingen får klättra utan att först ha genomgått säkerhetsutbildningen, förklarar Jonas.

Svansjön är tänkt att bli ett rekreationsområde.

Banorna innehåller 52 hinder och sex olika ziplines, där den längsta är 180 meter och löper rakt över sjön.

– Systemet i parken är idiotsäkert. När du krokar i banan sitter du säkert kvar, tills du själv väljer att gå ned till marken igen.

Den som är riktigt våghalsig kan testa ”Quick Flight” där man faller fritt i 2,5 meter innan bromseffekten sätter in…eller tävla mot en kompis om vem som snabbast tar sig uppför de två identiska klätterväggarna.

Marie Stenmalm öppnar dörren till Valles värld. Hit in får inte mamma och pappa följa med.

Cyklingen och klättringen är till för de som är från sju år, men för de allra minsta står Valle till tjänst, precis som under vilken vintervecka som helst. Hjälmen har han bytt ut till keps, annars är han sig lik. Hos Valle kan barn mellan fyra och nio år anmäla sig till Valle Kids Club – sommarens motsvarighet till Valles Skidskola. Marie Stenmalm är ansvarig för denna:

– Varje pass här hos Valle är 2,5 timme och man kan boka upp sig på två eller tre dagar. Det hela går ut på rörelseglädje i naturen och att man ska lära sig något, varje gång man deltar. Däri ligger kopplingen till skidskolan. Vi pratar om hur fjällen kom till och hur man beter sig på fjället – till exempel att det är härligt att ta med sig fika ut på vandringen, men hur himla viktigt det är att man tar med sig skräpet hem.

Valle åker karusell med barnen.

På Valles pass utför barnen uppdrag tillsammans med Valle och ledarna i syfte att stärka barnens självkänsla (inga tävlingsmoment finns), öka rörelseglädjen och fylla på kunskapsbanken.

– Igår hade vi förskolan Gläntan på plats som fick testa att vara med på ett pass. Efteråt hörde jag hur de kommit hem till föräldrarna och berättat om hur det är fotosyntesen som gör att vi kan andas, berättar Marie. Då blir man glad!

Valles egen hinderbana inbjuder till rörelseglädje.

SkiStars sommaraktiviteter öppnar i morgon fredag och har öppet varje dag fram till den 15 augusti. Därefter har man öppet på helger fram till hösten. Tisdagen den 6 juli kommer kommuninnevånare erbjudas att prova på sommaraktiviteterna gratis eller kraftigt rabatterade, mot uppvisande av personbevis.

Dela inlägget

Relaterade inlägg