Ikväll inleds VM i curling – Sofia Mabergs hoppas på vinst

Ikväll inleds VM i curling – Sofia Mabergs hoppas på vinst

Under våren har damerna i curlinglandslaget fått olika besked när det gäller VM. Det skulle ha spelats i Schweiz från början, men blev inställt. Det flyttades sedan till curlingens centrum i världen – Kanada. Sedan en knapp månad tillbaka befinner sig Sofia Mabergs och övriga medlemmar i ”Lag Hasselborg” i Calgary, Kanada. Vistelsen inleddes med en veckas karantän på ett hotellrum, innan de fick gå in i ”bubblan” där de nu levt i snart fyra veckor. Bubblan innebär att de får vara på hotellet och i tränings- och tävlingsarenan: WinSport´s Canada Olympic Park. Ikväll startar VM-turneringen och Sverige möter hårt motstånd i första matchen – toppnationen Kananda, som spelar på hemmaplan. Hemmaplan är ofta en fördel, men årets VM spelas utan publik.

De har hunnit med att spela två stora Grand Slam tävlingar i arenan och de har en uppåtgående formkurva. I den första turneringen var det jämna matcher, men ingen vinst till Sverige. I nästa tävling gick det bättre och efter ett bra och stabilt spel tog de sig till semifinal. 

Hur är det att befinna sig i ”curling-karantän-bubblan”?
– Att vara fast på ett hotellrum har faktiskt gått över förväntan och tiden har i princip sprungit iväg. Den mest strikta karantänen vi hade var den första veckan. Då fick vi inte röra oss mer än på lagets hotellrum. Men efter det när vi flyttade in i den riktiga bubblan och började tävla har det känts ganska normalt utifrån hur en vanlig tävling ser ut. Det enda egentliga undantaget är att vi inte ätit ute på restaurang. Vi har så himla kul ihop i laget också, så vi har kunnat sysselsätta oss väldigt bra under tiden, då vi inte har spelat match, säger Sofia till Malungsbladet

Lag Hasselborg spelar sitt fjärde VM och jagar sitt första VM-guld. De har ett VM-silver från 2019 och från 2018. De är regerande olympiska mästare 2018 och europamästare både 2019 och 2018. Träningsförhållandena inför detta VM är onekligen annorlunda än tidigare.

– Det har helt klart blivit färre timmar på is mot vad man normalt skulle vilja ha innan ett VM. Men med två Grand Slams i ryggen och den officiella träningen nu precis innan start så känns det så bra som det kan bli, utifrån förutsättningarna, förklarar Sofia.

VM-tävlingen är ett direktkval till OS och ett av lagets mål är att säkra en plats till de olympiska spelen i Peking, 2022. För det krävs att de hamnar topp 6 i turneringen. Men det finns fler mål, berättar Sofia:

– För oss är det viktigt att vara i nuet och fokusera på en match i taget, samt att anamma tävlingen så som vi brukar göra. Vi vill ta oss till slutspel och därefter är det bara att gasa för att försätta oss i en situation där vi kan tampas om medaljerna. Vi längtar efter det guld vi ännu inte har! 

För bara några veckor sedan tog det svenska herrlaget i curling guld i sitt VM. Låt oss hålla tummarna för ett till…!

Curling-VM 2020
I grundserien spelas 13 matcher, där alla möter alla. Efter avslutad grundserie väntar slutspel för de sex bäst placerade lagen. Lag med placering 1-2 går direkt till semifinal. Lag med placering 3-6 spelar kvartsfinal. Sveriges första match mot Kanada sänds live ikväll (fredag) i SVT24 med början kl.22.00.
VM pågår från och med i kväll fram till nästa söndag den 9:e maj, då finalen spelas.

Här kan du se hela spelprogrammet för VM med Sveriges matcher.

Här kan du se hela spelprogrammet med

Team Hasselborg består av Anna Hasselborg (som var på en intervju när denna bild togs), Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och Johanna Heldin (reserv). Foto: Privat