I vår serie vid namn ”Hallå där!”, där vi träffar folk från kommunen som inte längre bor här, får vi den här gången träffa Stefan Kaasalainen från Malungsfors. De läsare som är aktiva på Facebook kanske sett någon av hans många filmer om långfärdsskridskoåkning, SUP eller fiske fladdra förbi i flödet? Han är en duktig fotograf och filmare och han fångar magiska miljöer i sina kameralinser. Längst ned i denna artikel kan du ta del av ”Mot isens kant”. Om du törs…?! 

Din resa från Malungsfors till Karlstad har gått via Schweiz…? Berätta!
Som lärarstudent så tog jag alla chanser att skaffa mig internationell erfarenhet och bland annat deltog jag i ett europeiskt sommarutbyte i Neuchâtel. Där träffade jag min blivande fru från Nederländerna så det blev väl lite mer utbyte än jag räknat med. Vi testade sedan att bo tillsammans i Nederländerna, Sverige och Namibia innan vi bestämde oss för att slå oss ner i Karlstad. Föräldraförsäkringen gjorde mycket för att vi skulle välja Sverige och Karlstad var sedan en lagom stor stad med mycket inom rimligt avstånd, till exempel släkten i Malungsfors.

Vad jobbar du med idag?
Fram till att vi mer permanent bosatt oss i Karlstad arbetade jag som lärare men har nu i drygt 15 år arbetat med Studie- och karriärvägledning vid Karlstads universitet, framförallt med sådant som berör civilingenjörsutbildning

Du figurerar i fisketidningar – hur kommer det sig?
Flugfiske är ett stort intresse, på gränsen till en passion (eller kanske galenskap enlig vissa), som gett mig fantastiska naturupplevelser både inom och utom landet. Sedan gillar jag även det här med text och bild, så att skriva, fota och dela med mig av upplevelser, men framförallt att försöka förmedla känslan och essensen i fisket faller sig naturligt på något sätt. Några olika Magasin har tydligen ansett att jag lyckats med detta tillräckligt bra för att vilja publicera mina artiklar. För mig är det mer en hobby i hobbyn än en bisyssla till mitt ordinarie arbete.

Om vi säger SUP – vad säger du då?
Då tänker jag Stand Up Paddleboard mer än en 6:a Skåne på midsommar. Nästan vem som helst kan lära sig att paddla dessa brädor där man står upp och paddlar och det är ett enkelt och smidigt sätt att komma ut och uppleva naturen. På köpet får man en allsidig träning. Malung-Sälen med alla sjöar och vattendrag är en fantastisk kommun för denna aktivitet. Prova om du får chansen, du kommer inte att ångra dig.

…och långfärdsskridskor?
Istället för att sura över den dåliga snötillgången och få dagar för längdskidor i Karlstad började jag istället åka långfärdsskridskor. Lite snö men ändå viss kyla gör att Karlstad har bra förutsättningar för en lång säsong med åkbara isar. Variationen av allt mellan små skogssjöar och innanhavet Vänern hjälper också till att kunna hitta något som är åkbart för tillfället. Denna vinter har säsongen varit exceptionellt bra och vi har förmodligen haft landets bästa skridskoisar och det har blivit många härliga turer. Förutsättningarna kan dock ändras över en natt så det gäller att passa på när man har chansen. Kanske är det därför jag tycker så mycket om denna form av skridskoåkning. Det är naturen som sätter gränserna och jag får anpassa mig efter det. Sedan lär man sig hela tiden något nytt om isen och hur man tyder den.

Bästa långfärdsskridskoåkningen i Malung-Sälen?
Jag gillar sjösystemet vid Rönhällsjön som dessutom brukar frysa ganska tidigt för sin storlek. Hässjön och Fämten är båda fina och Öjesjön är kanske största favoriten med alla sina öar, vikar, sund och fjärdar. Och en stor eloge till Öje IF som gör sitt bästa för att hålla en plogad bana när snön annars skulle sätta stopp för åkningen där.  

En tur på Perjostjärn med barn och syskonbarn är ju också mysigt, då kan man gärna slänga med en spark, pulka och lite gott fika så blir alla nöjda och glada.  Det behöver inte vara så stort och märkvärdigt för att vara en härlig is-upplevelse.

Finaste SUP-turen i Malung-Sälen?
Finns så mycket kvar att upptäcka där. Som vid skridskor så gillar jag variationsrika flikiga sjöar, gärna med några öar men vid SUP så behöver sjöarna inte vara så stora. Min fru gillar verkligen lilla Västisjön (Västra Håarna) vid Lyåns fäbod. Älven är också fin och likaså de lugnflytande delarna av Ogströmmen. Jag tror att alla sjöar och vattendrag får en ny dimension när man står upp och paddlar.

Familj: Hustrun Jorryt och sönerna Noam och Esli.
Bor: I Karlstad