Gör hälsan en tjänst, ta fram cykelpumpen och dra på Vårcykling!

Gör hälsan en tjänst, ta fram cykelpumpen och dra på Vårcykling!

Sedan årsskiftet har IOGT-NTO kört någon form av friskvårdsaktivitet utomhus varje månad. Det har handlat om korvgrillning, sparkåkning och tipspromenad. När våren var i antågande kände de att de ville göra något annorlunda som kunde ge många möjligheten att röra på sig, på ett enkelt och lättsamt sätt. Med pandemin i bakhuvudet försökte de att inte stirra sig blind på det som inte går att göra, utan det som tvärtom är möjligt att göra. De kontaktade den nystartade cykelklubben i Malung och tillsammans kläckte de idén: Vårcykling.

Karin Ek-Lissbol från IOGT-NTO och Josefine Lissbol, Joakim Ericsson och Erik Oskarsson från Malungs Cykelklubb.

Poängen med arrangemanget, som pågår under hela maj månad, är att folk på ett enkelt sätt ska ta sig ut och att röra på sig. De som har lite tur vinner kanske också något pris, som en bonus.

– Målet är att folk ska ut och röra på sig, på sin nivå, både vad gäller kondition och utrustning. Man behöver absolut inte ha en racercykel eller mountainbike. Den vanliga gamla damhojen i uthuset duger alldeles utmärkt, säger Karin Ek-Lissbol som är ordförande i IOGT-NTO, Malung.

Man kan välja två rundor.

Vårcyklingen erbjuder två rundor där en är längre och en är kortare. Forsrundan, som går på östra och västra sidan av älven, med Malung och Malungsfors som ändpunkter, mäter drygt två mil, medan den ”lilla” rundan har fått namnet Kyrkrundan och är cirka 5 kilometer lång.

Maj har inte bjudit på något vidare vårväder, men det finns ju som bekant inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

– Två mil kanske kan tyckas långt, men det är asfalt som är lätt att cykla på och man ska tänka att man tar det i sin takt. Sedan hoppas vi att de som inte är så vana tycker att det är roligt med en liten utmaning, säger Josefine Lissbol som är medlem i den nystartade cykelklubben.

– Jag tänker att man tar det som en njutfull för- eller eftermiddagstur. Längs med vägen kanske jag stannar till för en kopp kaffe hos någon vän och i Grönland tar jag en glasspaus. Det ligger ingen prestation i detta över huvudtaget, det blir det man själv gör det till, säger Karin övertygande.

I postlådorna på IOGT-NTOs vägg finns startkort.

Lilla rundan går på mindre byvägar, vilket tillsammans med längden gör det bra för barn. Man behöver heller inte vara ute på riksvägen.

För att delta hämtar man ett startkort i postlådan utanför IOGT-NTOs lokaler, eller skriver ut det på nätet via arrangörernas Facebooksidor. På startkortet finns fem rutor att stämpla i, en för varje gång man cyklat. På baksidan finns kartor som beskriver var rundorna finns. När man cyklat sina fem majrundor förvandlas startkortet till en lott, i och med att man lämnar det i postlåda nummer två, på IOGT-NTO-väggen. Medlemmarna i cykelklubben och IOGT-NTO är just nu i full färd med att ragga priser. De kommer i samverkan med MalungsHandlarna inför maj månads guldchans att anordna någon form av Grande Finale. Kanske en gemensam cykeltur, om omständigheterna tillåter. Det återstår att se exakt vad det blir. Man har faktiskt ända fram till nationaldagen på sig att lämna in sitt startkort.

– Vi hade ju hoppats på att vädret i maj skulle vara lite snällare, om man säger så. Om vi märker att det är många som deltagit så kanske vi kör vidare med denna cykling även i juni eller i augusti, säger Karin.

Att cykla är en bra och enkel motionsform, men det är också ett bra sätt att ta sig ut i bygden och upptäcka nya plaster. Även om kanske Fors- och kyrkrundan är kända för de flesta, kanske de kan väcka intresset och lusten till att utforska även andra rundor som rentav ligger utanför asfalten?! Det är cykelklubbens förhoppning med sitt engagemang i Vårcyklingen. Att fler ska upptäcka cyklingen som motionsform.

Det går bra att delta med en helt vanlig cykel.

Det finns mycket fin cykling i och runtom Malung. På den lilla tid vi varit i gång har vi hört flera deltagare i våra cykelgrupper, som sagt att de kommit till platser där de tidigare aldrig varit. Trots att de bott här hela sitt liv, berättar Erik Oskarsson.

...de som vill kan givetvis använda mountainbike också.

Får man mersmak av vårcyklingen finns det med andra ord någonstans att vända sig om man är intresserad.

– Cykling är en motionsform som de allra flesta behärskar och man behöver inte alls ha en sportcykel. Det är bättre att komma ut och röra sig, än att isolera sig inomhus nu under pandemin. Ofta kan även de som har lite ont någonstans cykla, det är en skonsam motion. Det fina med Vårcyklingen är att man kan göra det som en gemensam aktivitet med hela familjen, säger Erik.

– Vårcyklingen är en aktivitet för helt vanligt folk, med helt vanliga cyklar, men också för de som är galna i cykling. Men glöm för guds skull inte hjälmen! avslutar Karin.

Theodor, Emil, Frida och Fredrik Wärman/Kristiansson är de första som kommer och hämtar startkort.