Fortsatta sommarsatsningar i Sälenfjällen – Kläppen investerar 9,5 miljoner

Fortsatta sommarsatsningar i Sälenfjällen – Kläppen investerar 9,5 miljoner

Vid denna vintersäsongs inledning togs det nya hopptornet med tillhörande landningskudde i bruk, i Kläppen, då landslagen i snowboard och freeskiing hade träningsläger i arenan. Anläggningen har mer eller mindre varit stängd under vintern eftersom det faktiskt är en barmarksanläggning med sommarsäsongen som dess mest användbara tidsperiod. Redan idag finns en hel del sommaraktiviteter på Kläppen, men nu anläggs ytterligare några för att möta efterfrågan hos sommargästerna. Dessutom kommer hotell Kurbits att hålla öppet, liksom Brasserie Karelius och anläggningens båda sportshoppar.

Kläppen Arena kommer att bestå av Hopparenan och Parkarenan. Som gäst väljer man att boka plats antingen till hela arenan eller till de olika delarna var för sig. I den sommaranpassade hopparenan, som helt saknar motsvarighet i Europa, kan man åka både som nybörjare och som elitåkare. Det finns en avancerad ramp (eller kick) som har samma storlek som vid internationella Big Air tävlingar, anpassad för eliten samt en kick för nybörjare.

– Kläppen Arena är den perfekta träningsarenan för alla; elit, klubbar och föreningar, men också för den som bara vill komma och ha kul och kanske prova för första gången. Det krävs inga förkunskaper och allt sker utifrån hög säkerhet. Dessutom kommer vi att erbjuda Camps för barn och ungdomar mellan 10–15 år, säger Gustav Eriksson, VD på Kläppen.

Hopptornet i Kläppen är belagd med en matta i vilken du kan åka skidor eller bräda med nästan samma känsla som om det vore snö. Foto: Daniel Bernstål.

I den så kallade parkarenan kommer det att finnas en dry slope med rails, trampoliner, miniramp för skateboard, kickbike och inlines. Trampolinerna är anpassade för att man också ska kunna hoppa med skidor och snowboards. Byggnationerna kring detta kommer att börja direkt efter att anläggning stänger för vintersäsongen, den 11:e april.

Cykelleder finns sedan några år tillbaka på Kläppen. Foto: Daniel Bernstål

Cyklings-, vandrings- och trailleder är befintliga på Kläppen sedan ett par år tillbaka. Inför sommaren byggs även en hinderbana kantad av nio hinder där man ska klättra över, krypa under eller ta sig igenom.

– Fotbollsplanen blir en plan med femmannamål och kommer att finnas i anslutning till Tranantorget, liksom även boulebanan och planen för beachvolleyboll. Hinderbanan blir 3,1 kilometer och innehåller totalt nio hinder. Den utgår också från Tranantorget, berättar Fredrik Stenmalm, sportchef på Kläppen.

Lederna passar både stora och små. Foto: Daniel Bernstål

På Tranantorget kommer man även att kunna spela discgolf. En arkitekt för den typen av banor är på väg upp till Kläppen inom den närmsta tiden och ritningarna beräknas vara klara i maj. 

– När det gäller aktiviteterna på vår camping kommer en ny flytbrygga med hopptorn att anläggas i älven, samtidigt som vi kommer att ha fler kanoter och fler SUP-brädor. Vi utökar antalet dagsturer med kanoterna och skjutsar upp dem till antingen Transtrand eller Sälens by så att gästerna kan paddla medströms, fortsätter Fredrik.

Kläppen kommer att ha sommaröppet från och med den 21 juni fram till den 7 november, dock kommer några delar att ha förkortade öppettider eller monteras ned efter den 15 augusti.

– Vi tror till exempel inte att hopptornet i älven är så populärt i oktober, avslutar Fredrik med ett skratt.

Att hyra en SUP-bräda var otroligt populärt förra sommaren. Foto: Daniel Bernstål

FAKTA

  • Ett dagspass i hela arenan kommer att kosta 495:-
  • Det finns även möjlighet att köpa tretimmarspass på de olika delarna i arenan.
  • Aktiviteter såsom cykelleder, trailbanor, hinderbana, fotbollsplan, bouleplan och liknande kommer inte att kräva någon form av pass, de är kostandsfria. Möjlighet finns att hyra utrustning för de som vill.