Entreprenören Markus Skinnar bodde sina första fem år i Malung och delar av hans familj drev skinnfirman BG Matsson, som konkurrerade med JOFA. Nu återvänder han till Malung med sitt företag Edurus AB, som tillverkar 7-8000 gravstenar per år. De flyttar in i Normarks gamla lokaler den 1 mars.

Kommunalrådet Hans Unander var glad och nöjd efter att förhandlingarna var klara häromdagen.

– Jag är jätteglad! Vi har haft trepartsdiskussioner i några veckor nu mellan kommunen, Normark och Edurus. Vi hade kunnat sitta och rulla tummarna och ändå fått in hyrespengarna, men vår ambition har hela tiden varit att hitta en lösning med någon ny entreprenör. Den här uppgörelsen kommer att bli väldigt positiv för vår kommun, säger kommunalrådet.

Markus Skinnar ser sig själv som en Malungsbo som återvänder till bygden, även om han inte kommer att bo här. Han har sin familj och sin bas i Tyresö, Stockholm, men planerar att vara i Malung  3 dagar varannan vecka.

Idag har hans företag tillverkning i Kina och Estland, men på sikt vill han flytta hem tillverkningen till Sverige och Malung. Till att börja med kommer endast lagret att vara i Malung.

– Ska man flytta sin tillverkning till Sverige så har man två alternativ. Antingen väljer man en storstad eller en mindre ort. Logistiskt ur ett skandinaviskt perspektiv ligger Malung bra till och den norska marknaden är väldigt intressant för oss. Ytterligare en anledning till att jag bestämde mig för att ta steget att flytta hem tillverkningen till just Malung var den fantastiska personalen som jag såg fanns här, när jag var här på besök. Maskiner finns det alltid, men människor som funkar ihop och som har bra koll – det är inte ofta man får möjligheten att ta över sådan personal. Sedan spelar det naturligtvis in att jag har mitt hjärta i Malung, säger Markus.

Hans tanke från början var att bara ha Edurus verksamhet i lokalerna, men när han fick se de möjligheter som fanns i form av lokaler, personal och logistik, breddade han sitt perspektiv. Han driver fler bolag och de kommer nu också att ha sitt lager i Malung. Det handlar bland annat om sjukvårdsutrustning såsom masker och handskar.

Hans Unander och Malungssonen Markus med det passande efternamnet: Skinnar. Foto: Frida Liljequist

Denna nyetablering kommer att ge arbetstillfällen till kommunen. Fem nyanställningar är redan gjorda och Markus vill att det ska bli fler, allt eftersom verksamheten växer.

På datorlänk berättar Markus hur han tror att flygplatsen i Sälen kommer göra det enormt mycket enklare ur ett större perspektiv för företagandet att öka i regionen, han kommer själv att flyga in internationella gäster hit. Han har många och goda kontakter med internationella investerare efter att ha bott 13 år i Kina. Därefter har han varit på besök i landet nästan varje månad och de senaste två åren har han varit mycket verksam i Afrika, där han köpt sten till sin produktion.

– Ur attraktionssynvinkel så ligger Malung bra till under vinterhalvåret i och med närheten till Sälen. Det blir inte svårt att locka hit våra gäster. Jag tror på ett uppsving i den här regionen. En timme runt oss finns inte så mycket folk, men med bara lite längre resväg finns hur mycket folk som helst.

Markus ser på sin etablering lite som att ”knyta ihop säcken”.

– 1929 startade min gammelmorfar Bondpä Gottfrid Mattson skinnverksamheten (BG Matsson) och sedan tog min farmor över. Firman hade flera hundra anställda och konkurrerade med JOFA. Den fick slutligen säljas, så när jag var liten fick jag inte ha på mig JOFA-kläder, skrattar Markus. Min far tycker att det är väldigt roligt att vi nu tar över lokalerna som ligger granne med vår gamla konkurrent, det känns lite som en revansch.

Enligt Markus går vi mot en trend där fler och fler företag med tillverkning i Asien kommer att flytta hem produktionen till Sverige.

– Skillnaden på arbetskraftskostnaden är inte så stor längre. Det är inte lönsamt att tillverka i Kina på samma sätt som det var förr. Företagen kommer närmare kunden, det börjar bli lönsamt att vara verksam här hemma. Jag tror också att företag fått sig en tankeställare under pandemin om vad som kan hända när allt står still och logistiken inte fungerar. Man vill ha tillverkningen där man har försäljningen för att minska de internationella riskerna. För mig är det extra speciellt att få göra en sådan här satsning på min födelseort.

Hans Unander avslutar:

– Det är enormt roligt att få hem en Malungsfödd son på det här viset, hem till bygden.

Kommunen får 6,5 miljoner för att Normark lämnar hyresavtalet i förtid. Det nya avtalet mellan Edurus och kommunen sträcker sig fram till den 31 maj, 2024.