Semestertider väntar – Regionens uppmaning till alla masar och kullor: Ta dos 2 där du tar dos 1!

Semestertider väntar – Regionens uppmaning till alla masar och kullor: Ta dos 2 där du tar dos 1!

Ledningen för Region Dalarna uppmanade dalfolket under förmiddagens presskonferens att fortsätta hålla ut, då smittspridningen är fortsatt hög. Vaccinationssamordnare Olof Ehrs vädjade till alla att vaccinera sig och att man då tar dos 2 på samma ställe där man tar dos 1.

– Jag är stolt över hur personalen i Region Dalarna lycktas ställa om och anpassat vården under den här pandemin. Vi har hela tiden befunnit oss i rätt fas och nu börjar det gå åt rätt håll, sade Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande.

Ett litet orosmoln är sommaren och den bemanning som kommer att krävas. Personalen är redan trötta och att skjuta på semestrar även denna sommar står inte högst på önskelistan. Karin Stikå Mjöberg, regiondirektör och tf hälso- och sjukvårdsdirektör berättade om hur personalen blivit erbjudna speciell ersättning om man väljer att ta semester på andra tider än de vanliga perioderna, man har ryckt i alla pensionärer man kan erbjudit föräldraledig personal att jobba tillfälligt. Att få tag på hyrpersonal är också svårt, så det är inte enkelt att få ihop ett schema.

Totalt har man i regionen 623 vårdplatser varav 20% brukar stängas under sommaren. För covid-vården finns i dagsläget 30 vårdplatser, men man har haft betydligt fler när situationen var som värst.

– När det gäller akutsjukvården finns inga problem, den kommer att fungera precis som den ska, sade Karin Stikå Mjöberg.

Smittskyddsläkare Anders Lindblom höjde ett varningens finger för att vi inte får glömma bort att smittspridningen fortsatt är hög, även om fallen minskar:

– Vi ser att till exempel Storbritannien och Danmark fått ökat antal fall, när de lättat på sina restriktioner. Vi måste hålla ut ett tag till, tills vaccinationerna når full effekt. Vi har fortfarande klusterutbrott, på arbetsplatser, bland annat.

Vaccineringen gör att man kan rädda liv och minska smittspridningen, men många av de som sprider sjukdomen är ännu inte vaccinerade. Återigen påpekade därför Anders Lindblom vikten att av fortsatt hålla avstånd och inte bidra till folksamlingar. Dessutom är det så att en person av tio blir smittad, trots vaccinering. Dock blir man mindre sjuk.

 

Ulf Berg, Karin Stikå Mjöberg och Anders Lindblom vid dagens presskonferens.

Denna vecka inleder man fas 4 i vaccineringen med full kraft i Dalarna, då 90 000 doser ska portioneras ut. Vaccinationstakten i länet tillhör de bästa i landet.

– Idag har 93% av alla som är över 80 år fått båda doserna. 55% av de som är över 18 år har fått sin första dos och det är 120 000 personer, sade Olof Ehrs som är regionens vaccinationssamordnare.

I fas 4 får Region Dalarna hjälp av två externa parter, Apoteket Kronan och doktor.se, med att genomföra alla vaccineringar.

– Vi är tacksamma för deras hjälp, men vill också framhålla den enorma insats som primärvården gjort hittills, även om det långt ifrån är över, sade Ulf Berg.

Olof Ehrs uppmaning till alla som bor i Dalarna var tydlig:

– Jag uppmanar alla enskilda masar och kullor att ta dos två på samma ställe där man tar dos ett. Det kärva budskapet är att man endast bokar om platsen i väldigt speciella fall, vid allvarlig sjukdom eller om måste åka på en begravning, till exempel.

Om folk börjar boka sina doser på de ställen dit de åker på semester, kommer inte doserna att räcka i turismlänen, eftersom antalet doser beräknas efter det antal människor som är folkbokförda inom olika områden.

– Vi vädjar att man försöker planera sin semester efter vaccinationsplaneringen. Alla måste respektera detta för att pusslet ska fungera. Gotland märker redan nu att de kommer att få ett otroligt tryck och vi här i Dalarna är också ett turistlän.

Efter dos ett har man flera veckor på sig att planera inför nästa tillfälle.

Ulf Berg uttryckte tillförsikt inför de kommande veckornas vaccinationer:

– Vi har lyckats med att få ut 7 doser ur ampullerna istället för 6, vilket ger oss 16% mer vaccin, det är bra.

När Regionen förra veckan öppnade upp för de över 30 år att boka en tid för vaccination, var det 15 000 personer, inom två timmar som bokade en tid.