I morgon (fredag) firar landets rojalister kungen som fyller 75 år. Ännu fler är det förmodligen som vanligtvis firar Valborg, men liksom förra året blir det i betydligt mindre skala än vanligt. Det blir inga körer som sjunger ”Vintern rasat”, inga vårtal och högst sannolikt inga röda lackskor som tappas bort i folkvimlet, som stackars Madicken gjorde i Astrid Lindgrens berättelse. Ett vanligt år föranmäls tiotalet brasor till Räddningstjänsten i Malung-Sälen, under onsdagen hade sex brasor inrapporterats. Förra året var det däremot något slags rekord på närmare 30 föranmälda brasor.

Räddningschef Per Hampus känner sig trygg inför Valborgsfirandet, men uppmanar ändå till försiktighet och att man ska föranmäla om man vill tända en brasa.

Räddningschefen Per Hampus tror att fjolårets många brasor var en följd av att de stora traditionella eldarna vid hembygdsgårdar och liknande inte tändes för att undvika folksamlingar. Istället samlades man i små sällskap och tände mindre brasor hemma på gården. Det ser inte ut som att samma sak kommer att hända i år med ”bara” sex brasor föranmälda, än så länge.

Det kommer säkert att komma någon mer i elfte timmen, men jag gissar att vi landar i tiotalet mindre brasor även i år. Sedan ”Lagen om skydd mot olyckor” (LOS) kom 2004 har det här med majbrasor ändrats ganska mycket. Den lagen lägger ansvaret på individen som tänder brasan.

Per Hampus förklarar att förr i tiden tändes det brasor till höger och vänster, utan att någon egentligen behövde ta ansvar. Många ville vara med, men ingen ville ta ansvar. Den person som idag har ansvaret för en brasa kan bli anmäld för allmänfarlig vårdslöshet, om det skulle gå över styr.

– Peppar, peppar, ta i trä! …men under en tjugoårsperiod kan jag bara minnas ett tillfälle där branden tagit sig runtom gräset vid en majbrasa och det berodde inte på vårdslöshet. Vi har klarat oss bra här i kommunen, men det är ändå bra att ansvarsfrågan ser ut som den gör idag. Folk har insett att man ska ha stor respekt för elden och att de har ett eget ansvar.

På räddningsstationen i Malung står man färdiga att rycka ut, OM olyckan skulle vara framme.

Per betonar hur viktigt det är att man rapporterar in om man ska tända en brasa för att Räddningstjänsten ska slippa åka ut på larm i onödan. Det gäller under Valborg, men även alla andra tider på året. Det är dessutom förbjudet att elda efter mörkrets inbrott alla dagar på året, utom just Valborgsmässoafton, men bara om man föranmält.

Det är det torra gräset som finns på marken under våren som utgör en stor fara, inte elden i sig.  Det kruttorra gräset gör att elden lätt tar sig och sprider sig. Det finns tillfällen när man faktiskt inte ska elda, även om man har anmält en brasa till räddningstjänsten.

– Blåsten är den största boven. Skulle de börja blåsa mer än vad som är förutspått ska man avstå från att elda. Upp till 3 meter per sekund är acceptabelt skulle jag säga, men börjar det blåsa upp mot 6-7 meter per sekund, lite beroende på var man befinner sig, ska man undvika att tända. Om vinden får tag i elden är man chanslös.

Prognosen för fredagen i Malung-Sälen ser än så länge lovande ut med upp till max 3 meter per sekund, men det kan givetvis ändras. Per Hampus menar att man kommer långt med sitt sunda förnuft när man ska bestämma sig för att tända på eller inte.

– Utifrån de regler och förordningar som finns idag, så känns det som att vi kan fira Valborg på ett tryggt sätt. Skulle det ändå av någon anledning gå över styr – ring 112! avslutar Per Hampus.

Räddningstjänsten i Malung-Sälen kommer inte att ha någon extra bemanning under fredagen. Enda gången de har det är under Dansbandsveckan.