Hon kände sig klar med sitt uppdrag som fritidschef i Huddinge kommun där hon bland annat varit med om att utreda en eventuell byggnad av en ny simhall. Hon har besökt Sälen många gånger för att åka skidor, men i juli var första gången som hon fick upptäcka fjällen i sommarskrud. Några inlägg i en lokal Facebookgrupp fick upp hennes ögon för en framåtanda som hon blev nyfiken på.

– Jag är ingen maintain-person som flyter med strömmen och ”bara” upprätthåller saker. Jag vill att saker och ting ska utvecklas. I Facebookgruppen, såg jag hur man uppmanade folk att samlas i Gustavsbacken för att hjälpas åt att lägga ut spänger. Dagen efter stod det i samma grupp att 15 personer hjälpts åt att lägga ut 300 meter. Det är coolt att folk helt enkelt bara bestämmer sig för att göra något och sedan händer det, på en gång.

Viljan att skapa ett bättre samhälle ser hon som en grundsten för utveckling. Hon läste på en del om kommunen och gillade det som stod att läsa.

– Det faktum att här ska byggas en simhall kändes inspirerande och spännande. Jag har varit med om den processen förut och vet vad den innebär. Jag är tacksam för att kommunen valt att satsa på mig som ”utböling” i den här rollen.

Att svara på var hon kommer från är inte helt enkelt, då hon har sina rötter lite överallt.

– Jag har svårt att svara på den frågan. Jag är född i Alingsås, men har bott i Umeå, Göteborg Luleå, Stockholm och flera andra ställen så jag kan egentligen inte säga att jag ”kommer” från något av dem. Den gemensamma faktorn för dem alla är att de är stora städer och nu ska jag få bo och verka i ett mindre samhälle, vilket jag ser mycket fram emot.

Linda är övertygad om att det är mindre stress här i Malung-Sälen än i Stockholm, tack vare mindre folkmängd. Dock tror hon inte att arbetsbördan på något vis är mindre.

– Jag är lite less på Stockholm. I tunnelbanesystemet ska man trängas med tusentals människor, likaså på vägarna i bilköer. Jag upplever att det finns andra värden i mindre samhällen som Malung och Sälen. Visserligen har vi nog alla fått andra värden i och med pandemin, men jag gillar starkt att man verkar umgås på ett annat sätt med varandra här.

Linda flyttade till Malung så sent som lördagen den 13 mars. Hon har ingen relation till någon i kommunen än så länge men hoppas att ett av hennes stora fritidsintressen ska hjälpa henne att lära känna folk.

– Jag tränar crossfit och det har varit jättetrevlig stämning på gymmet, alla är så trevliga. Tränaren blev fast på något i Mora, då började vi som var där att värma upp till Fågeldansen… Om man som vuxen människa kan dansa den tillsammans med andra, då har man fötterna på jorden – det är härligt!

Till en början har Linda fullt upp med att sätta sig in i allt som hör hennes verksamhet till och förstå hur alla verksamheter förhåller sig till varandra. En drivkraft för henne är en paragraf i barnkonventionen som säger att alla barn har rätt till en aktiv fritid. Mycket av hennes arbete handlar om att göra detta möjligt, att skapa förutsättningar för alla att delta.

– Jag kan jämföra med större kommuner som har betydligt fler invånare och procentuellt sett så har Kulturskolan i denna kommun extremt positiva medlemssiffror. Det gäller att nyttja de resurser som finns maximalt för att alla ska få nytta av skattepengarna.

I grund och botten är den nya Kultur- och Fritidschefen dietist, men efter att ha jobbat som detta i tio år var det dags att byta till en ny karriär.  

– Jag ville göra insatser innan sjukdomen kom och började i stället att jobba strategiskt förebyggande och hamnade via det arbetet i folkhälsofrågor. Min uppgift blev att uppmuntra människor i riskgrupper till aktiviteter, i socioekonomiskt svaga områden. Det slutade med att jag blev simhallschef.

När Linda drar upp rullgardinen på morgnarna ser hon numera skog utanför fönstret, i stället för grannens radhusfönster och det känner hon sig glad över.

– Jag tycker om att vara i skog och mark. Jag vandrar gärna, åker slalom och skidor. Jag har tagit mig igenom ett Öppet Spår, men är alls inte född med skidor på fötterna som många av kommunens invånare. Jag får öva på det, nu när jag har förutsättningarna för det!


4 SNABBA FRÅGOR
Sommar eller vinter?

Som svensk vill man ha olika årstider, men om jag måste välja en så blir det vinter.
Landsbygd eller storstad?
Ha, ha – det var en elak fråga! Det finns alltid två sidor av myntet, men jag svarar såklart landsbygd.
Musik eller teater?
Den frågan var enklare: teater. Jag är uppväxt med döva föräldrar, men jag gillar även musik förstås, men jag har inte fått musiken med uppväxten.
Vanlig bok eller Ljudbok?
Kan inte välja. Har precis börjat lyssna på ljudböcker. Vill jag vara effektiv så blir det ljudbok, att läsa en traditionell bok har blivit mer en semestergrej nu för tiden.