Nu öppnar samhället – fortsätt vara rädda om varandra!

Nu öppnar samhället – fortsätt vara rädda om varandra!

– Tyvärr är inte pandemin över för att restriktioner försvinner. Jag vill uppmana alla att fortsätta ta ansvar, stanna hemma och provta sig vid minsta symtom, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

Enligt Folkhälsomyndighetens samlade bedömning är det nu dags att ta nästa steg i avvecklingen av restriktionerna som införts i samband med spridningen av covid-19. Bedömningen grundar sig framförallt i den stigande vaccinationstäckningen i hela landet. I Dalarna har 86 procent av befolkningen fått en första dos vaccin, varav hela 79 procent även fått sin andra dos.

I praktiken kommer detta att innebära att många restriktioner kan tas bort från och med idag, den 29 september 2021. Region Dalarna har tidigare beslutat att lätta på besöksförbudet inom hälso- och sjukvården. Det är således möjligt att besöka inneliggande på sjukhus; rekommendationen är dock fortfarande att dessa besök ska ske på ett smittsäkert sätt och hållas på en så låg nivå som möjligt. För mer information besök Lättnader gällande besöksförbud till vårdavdelningar | Region Dalarna (mynewsdesk.com).

Vårdcentraler och sjukhus fortsätter således med säkra besök. Bland annat kommer besöken ske på patientrum eller annan anvisad plats och besökare ska undvika att träffa andra än den person man besöker.

Förändringarna kommer även att påverka kollektivtrafiken. Arbetsmiljöverket upphäver förbud mot öppna framdörrar, dessutom upphävs kravet på att de två främre stolsraderna närmast busschauffören ska lämnas tomma.

– Det är på tiden att Arbetsmiljöverket nu tagit ställning i frågan. Jag ser framemot att Dalatrafik inom kort kan öppna bussarnas framdörrar för våra passagerare, säger Christer Carlsson (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

När restriktionerna tagits bort och framdörrarna öppnats så återgår Dalatrafik till det läge som var innan pandemin.

Men pandemin är inte över
Enligt Folkhälsomyndigheten är en hög vaccinationstäckning den viktigaste förutsättningen för att kunna häva fler restriktioner.

– Att fortsätta vaccinera sig är fortfarande helt avgörande, precis som att testa sig och stanna hemma vid symptom. Klusterutbrott kan inträffa och det är det viktigt att vi skyddar personer i riskgrupp, säger Anders Lindblom.

Allmänna råd kommer att gälla för ej fullvaccinerade från och med idag den 29 september. Bland annat kommer ej fullvaccinerade att behöva fortsätta hålla avstånd, undvika kontakt med personer i riskgrupp och testa sig vid hemkomst efter resa utomlands.

– För ej fullvaccinerade gäller fortfarande att följa restriktionerna. De flesta som nu blir allvarligt sjuka i covid-19 är ofta ej fullvaccinerade och därför är det viktigt att fortfarande ha begränsningar för den gruppen, säger Anders Lindblom.

Pressmeddelande Region Dalarna