Hon öppnar ny inredningsbutik i Malung

Hon öppnar ny inredningsbutik i Malung

Att starta eget har alltid varit en dröm för Matilda Samuelsson. Hon är utbildad bagare och konditor varför det ligger nära till hands att tro att ett litet café vore det ultimata, men när hon nu tar steget till eget, väljer hon en annan inriktning: ”Jag tröttnade på att baka prinsesstårtor och budapestrullar varje dag. Bakning har blivit mer av en hobby – inredning är min passion!”.

Hon har jobbat i matvarubutik och på café med att baka, innan hon provade på att arbeta som vikarie i förskolan. Längtan till något eget växte sig dock starkare och när hon fick syn på den lediga lokalen i Hagagårdens gamla lokaler bestämde hon sig för att köra.

– Inredning har alltid varit ett stort intresse. Jag följer alla inredningssidor du kan tänka dig på instagram och det är en passion att ständigt göra om hemma. Jag älskar att blanda gammalt och nytt! Att placera något man köpt på loppis bredvid något som är nytt blir oftast jättefint.

Produkterna har börjat anläda till butiken.

Matilda vurmar för det som är inspirerat av naturen, både vad gäller föremål och textilier. Hennes sortiment, bestående av tre olika varumärken, kommer att följa aktuell säsong i såväl inne- som utemiljö. Planen är att ha öppet sex dagar i veckan, året om.

– Jag kommer att vara ensam i butiken och ta hjälp av familj och vänner om det behövs. Jag är supernervös, men också förväntansfull – just nu ligger jag sömnlös om nätterna – det här är det enda jag tänker på. Det ska bli oerhört roligt, men samtidigt lite läskigt. Det är jättesvårt att på förhand veta vilka produkter som kommer att möta kundernas behov och önskningar, det är mycket som ska stämma.

Trots att det är några veckor kvar till öppningen i början av augusti känner hon redan ett stort stöd, även utanför den närmsta omgivningen.

– Häromdagen var jag till tandläkaren med min dotter och fick med mig lyckoönskningar hem från personer som jag inte ens vet att de vet, eller vilka de är – det är den största peppen, jag blir så glad! På min instagram har jag också fått många förväntansfulla kommentarer.

Matilda bor i Malungsfors, men kommer ursprungligen från Borås.

Matilda kommer ursprungligen från textilstaden Borås och var därför mån om att hennes sortiment skulle innehålla något från hemstaden, vilket det också kommer att göra.

– Jag har tagit hem handdukar, kuddar, kökshanddukar och filtar från ett företag i Borås. Min ambition är att hålla en prisklass som passar alla plånböcker. Med små saker ska man kunna göra en förändring i sitt hem, utan att det kostar skjortan.

Hon har varit runt bland kompisars lador, där hon fyndat och lånat inför inredningen av själva butiken. Några liter färg har använts för att fräscha upp väggar och för de mindre byggnationer som behövs tar hon sambon David och andra vänner till hjälp.

– Vi är ett kompisgäng som brukar ha gemensamma arbetsdagar, där vi hjälper varandra att fixa en massa saker. Det är mycket roligare att göra saker tillsammans än att man ska göra dem själv.

En av Matildas favoritfärger är, som synes, grönt.

Hon vill med miljön i butiken åstadkomma en varm och mysig känsla hos de som besöker henne. Dessutom hoppas hon kunna inspirera till att man får nya idéer till sitt eget kök, vardagsrum, trädgård eller vad det nu kan vara.

– Om jag hinner vill jag bygga ett litet växthus med tegelpannor inne i butiken, vi får se om tiden räcker till. Men finns det inget växthus när jag öppnar så finns det i alla fall kaffe, jag älskar kaffe! Kanske kan det även finnas lite hembakat ibland att bjuda på, men ingen försäljning av det.

Att döpa sin lilla butik blev ett kärt problem. Matilda letade efter ett kort namn som är lätt att uttala. Hon kollade igenom hur många Malungsord som helst, då hon också ville ha den lokala anknytningen. Det utmynnade till sist i det fiffiga namnet och ordet: DONA.

I Hagagårdens gamla lokal kommer Matilda att öppna sin butik.

Matilda Samuelsson, 31 år.
Familj: Sambon David Stafås och 2 barn; Maja 5 år och Vilma 3 år.
Fritid: Bakning, friluftsaktiviteter och att sköta om sitt växthus.