Högis investerar 3 miljoner i nya sommaraktiviteter

Högis investerar 3 miljoner i nya sommaraktiviteter

Thommy Backner driver Sälens Högfjällshotell ”Högis” sedan 30 år tillbaka. De tolv första åren anordnade de sommaraktiviteter med gruppresor och vandringar. Därefter mättades intresset av något, men sedan de köpte in Gammelgården 2002 är sommaraktiviteterna åter standard. Nu tar de nästa stora steg genom att bygga nya uteaktiviteter för tre miljoner kronor, i anslutning till hotellet. I coronatider är det rätt häftiga investeringar, menar hotellets ledning. Målet är att bli ett högklassigt aktivitetshotell – året runt.

Redan innan pandemin bröt ut i början av förra året hade Högis bestämt sig för att börja satsa ännu mer på sommaren och ha öppet ytterligare 4-5 månader om året. När det sedan stod klart att det var galet mycket folk på fjället förra sommaren fick de ett kvitto på att deras satsning var rätt.

– Svemester och Hemester är här för att stanna, det är ingen tvekan om det. Dessutom ser vi att tränings- och friluftshypen, inte bara är en hype – den fortsätter och kommer att bli bestående, säger Martin Sahlberg som är vice VD och Sälj- och marknadschef på Högis.

Martin Sahlberg är vice VD och Sälj- och marknadschef på Högis.

Högis kommer att utforma sitt koncept så det passar den aktiva familjen framför allt, men också kompisgängen som åker på aktivitetsresor tillsammans.

– Skistar har också fokus på året-runt-koncept numera och vi som också är en stor aktör i Sälen kommer fortsätta att hänga med i utvecklingen, fortsätter Martin.

Byggnationerna inför sommaren kommer att starta så fort marken är bar. Det blir en padelbana för utomhusbruk och ett nytt utegym. Speciellt för barnen byggs en portabel pumptrack-bana, där de kan träna innan de följer med föräldrarna ut i terrängen på lite längre turer.

–  För första gången i historien kommer vår restaurang ”Leffes” att ha sommaröppet, på eftermiddagarna och kvällarna. Därför bygger vi en uteservering framför den och den kommer att ha de nya boulebanorna som granne. De som bor på hotellet får möjlighet att köpa pensionsmiddag där fokus ligger på hälsosam mat med möjlighet att välja till kött och fisk, berättar Thommy.

Skiss: Lloyd´s Arkitektkontor

Kopplat till de nya byggnationerna anordnar hotellet en hel rad aktiviteter. De har precis lanserat sju olika datum för yogaevent under sommaren. Förra året kördes de i mindre skala på Gammelgården, men nu flyttar de ”upp” till Högis. Tävlingar med seriespel i boule kommer att finnas, liksom förmodligen padelturneringar. Fiskdammen, som funnits med i över 30 år, med inplanterad öring och röding kommer att ”bjuda” på fiske även denna sommar.

– Att åka utomlands och lägga sig på en strand i en vecka har definitivt fått konkurrens av hemester-boomen. Folk vill vara aktiva och röra på sig. När de kommer hit till Högis på sommaren ska vi se till att de har mycket att välja på, konstaterar Martin.

Nu ligger snön djup, men så fort den försvinner kommer här att byggas boulebanor och en uteservering.

Aktivitetsföretaget Fjälläventyr kommer att ha basen för sina aktiviteter utanför Högis och två veckor för så kallade ”Äventyrsfamiljeveckor” är redan idag fastställda. Gästerna bor då på Högis och aktiveras med Fjälläventyrs hjälp – det kan handla om allt från rafting till klättring.

– Cyklingen är också något som fortsatt växer, väldigt mycket. I planen för nästa sommar har vi därför en e-bike-park som sträcker sig över hela Högfjället. Golf är också fortfarande mycket populärt, i synnerhet hos kompisgängen runt 35-40 år. Vi kommer att sy ihop paketresor även för de som vill spela golf i fjällmiljö, säger Martin.

Padel är en sport som växt nästan osannolikt mycket i Sverige det senaste året. Den första banan i Sverige byggdes vid ett av Högis systerhotell i Båstad redan 2005.

– Ingen kunde väl tro att det skulle bli en sådan trend?! Jag flyttade hit i höstas efter att ha bott många år i Östersund. Där finns numera tre padelhallar. För två år sedan fanns seriespel i fyra divisioner, nu är det uppe i elva olika divisioner. Jag tror att padelsportens framgångsfaktor är enkelheten – alla kan spela det, hela familjen kan vara med utan att man provat vare sig tennis eller squash innan, menar Martin.

Thommy Backner är VD på Högis.

I dagsläget planerar Högis för en utomhusbana för padel, men de är inte alls främmande för att det även kan bli en padel-hall framöver.

Vid Högis andra anläggning, den gemytliga och romantiska Gammelgården, där kundprofilen ser annorlunda ut, lanseras inga nya aktiviteter inför sommaren. Där ligger fokus på kultur, historia och kulinariska upplevelser. Restaurangen är för femte året i rad nominerad till utmärkelsen ”Årets viltkrog”. Däremot byggs 16 nya bostadsrätter bredvid de befintliga byggnaderna. De ska stå klara i mars 2022 och samtliga lägenheter såldes slut på kort tid.

I anslutning till Gammelgården kommer 16 nya bostadsrätter att byggas. De ska stå klara i mars 2022, men är redan slutsålda.

Att det kommer bli en bra sommar är Thommy och Martin helt eniga om.

– Jag har varit i Sälen i 30 år och jag har aldrig sett så mycket folk i Sälen som förra sommaren. När väl reserestriktionerna släppte så exploderade allt. Nu hade vi själva hotellet stängt en del veckor eftersom grävarbeten utfördes framför vår stora entré, men annars hade vi haft ”all-time-high” resultatmässigt här, precis som vi hade på Gammelgården, säger Thommy.

– Jag tror att vi alla har fått oss en tankeställare när det gäller sommarsemester, vi har insett att det finns en hel del att se och uppleva på hemmaplan, avslutar Martin.

När den vita färgen bytts till grön kommer det att rulla cyklar istället för pulkor i den här vyn.