Hagagården flyttar in i Dagcenters gamla lokaler: ”Det här kommer att bli riktigt bra”

Hagagården flyttar in i Dagcenters gamla lokaler: ”Det här kommer att bli riktigt bra”

Den lilla klädbutiken Hagagården med tillhörande fotvårdsterapeuter ligger centralt i Malung, precis bredvid en av norra Europas största träbyggnader, Lisellska Huset. De har länge varit trångbodda och ägaren Anna Johnsson har hållit utkik efter något större, men ändå centralt. Vid årsskiftet dök ett perfekt alternativ upp då Dagcenters gamla lokaler, bara hundra meter från butikens nuvarande plats, blev till salu. Anna fick tipset av en mäklare och i slutet av april går därför flyttlasset.

Det ekar i de tomma rummen och jag får leta lite efter Anna, men hittar henne vid ett fönster där hon står med tumstocken i ena handen och en ritning i den andra. Hon är glad och förväntansfull.

– Det här kommer att bli riktigt bra! Här finns gott om utrymme för alla oss fotvårdsterapeuter och även för ytterligare några hyresgäster, så vi blir fler än vad vi är just nu på Hagagården. Ett par frisörer och en massör kommer också att flytta in. Vi hoppas även på att en kroppsterapeut vill följa med oss. Vi kanske ska döpa det till Hagacentret, skrattar Anna.

Anna ser många fördelar med att de är fler på samma ställe. De kan serva varandra vid behov och butiken med personal på plats hela tiden blir navet.

– Här finns fantastiska möjligheter för oss alla. Hela lokalen är handikappanpassad från start med ramper och mycket annat. Här finns helt andra parkeringsmöjligheter än innan och utemiljön är så mysig. Ute i trädgården växer äppelträd och vinbärsbuskar, en mysig fikaplats. Den blir också ett perfekt ”väntrum” både för de som ska in på behandling och för de som väntar på den som behandlas, så att säga.

Den nya lokalens storlek gör att de i coronatider får tillåtelse att ta in fler personer i butiken, just nu får de bara ha två. Om någon månad blir det åtta, men en ”Grand Opening”blir det såklart inte tal om. Just då, i alla fall. Anna tror att de kanske kommer att tappa några spontankunder, då de flyttar eftersom butiken inte blir lika synlig från centrum, men det kommer troligen inte att påverka den totala verksamheten då 95 procent av kunderna är ”stammisar”.

– Vi gör den här flytten lika mycket för våra kunder som för oss själva. Vi har haft ett fantastiskt stöd från dem under pandemin så att kunna erbjuda dem större lokaler blir lite som att tacka dem för att de håller fast vid oss.

I höstas körde klädbutiken SOS-veckor istället för de vanliga REA-veckorna. Då var det kris. Anna berättar om en äldre farbror som kom in i butiken och berättade att han aldrig tidigare varit där, men att han ville stödköpa någonting för att han önskade att Hagagården skulle finnas kvar.

– Det var så gulligt och vi blev rörda allihop av hans engagemang. Det slutade med att han blev ett par badbyxor rikare och att vår tro på Malung stärktes ännu mer. Det är därför vi vågar göra den här satsningen, som flytten innebär.

Nu ligger några veckor av målning, tapetsering och diverse mindre ombyggnationer framför dem. Anna ser fram emot det för i hennes huvud finns en ganska tydlig bild av hur hon vill att det ska se ut, inredningsmässigt.

– Jag ser mycket sten framför mig, lugna färger och gamla gedigna möbler. Jag ska leta runt lite och se vad jag kan hitta. En riktigt stor disk skulle jag också vilja ha och kanske en kristallkrona – det vore maffigt!

Anna kommer att ha kvar ”gamla” Hagagården och hyra ut den både som lägenhet och som affärslokal.