Under fredagens förmiddag anordnade Företagarna i Malung-Lima-Sälen ett förlängt, digitalt Dialogmöte med flera gäster som intervjuades. Åhörarna deltog via teams och via den kanalen höll även antropologen Anna Frankzen Starrin en föreläsning med titeln ”Digitalisering, med sikte på framtiden”. Mötet avslutades med att föreningen presenterade Årets Företagare och Årets ljus.

Priset ”Årets företagare” delas ut av organisationen Företagarna på lokal, regional och nationell nivå och har så gjorts sedan 80-talet. Kriterierna är alltid de samma – man letar efter innovativa, kreativa förebilder, vars företag kan uppvisa god ekonomi och inspirera andra. Vinnaren av den lokala finalen går vidare till en regionfinal, som i Dalarna hålls den 2 september.

Gustav Eriksson, VD för Kläppens Ski Resort förärades med den lokala titeln ”Årets Företagare i Malungs-Lima-Sälen 2021” med motiveringen:

Årets företagare är en driven och passionerad företagare som fortsätter förvalta och utveckla en fin företagskultur. Med en positiv inställning även när det är som svårast så fortsätter utvecklingen av en mycket bra produkt och Corona har inte blivit ett problem utan en möjlighet att ställa om och utveckla sin produkt vidare.

Efter utdelningen är Gustav överraskad och glad.

– Det här hade jag inte förväntat mig. Det är en ära att få den här utmärkelsen bland alla andra fina företag som finns i kommunen, riktigt kul! Det har varit ett väldigt speciellt år och det har varit tufft. Men det här är ingen enmansshow – jag har ett bra team med mig!

Ordförande för Företagarna Malung-Lima-Sälen Carl-Johan Åkerstedt menade att valet av Årets Företagare i år varit ganska enkelt.

– Gustav och hans personal är drivna och passionerade och fortsätter att utvecklas även om det är tufft. Corona blev inte ett hinder, nästan en möjlighet. Han har en härlig inställning att ingenting är omöjligt.

Johan Eriksson, Carl-Johan Åkerstedt och Gustav Eriksson

Efter det tuffa år som varit hade Företagarna i Malung-Lima-Sälen valt att utse ännu en pristagare i en kategori de kallade ”Årets ljus”. Under pandemin kan nya uppfinningar födas och de letade efter någon som givit ljuspunkter i denna tuffa tid. Valet föll då på musikern Johan Eriksson och hans initiativ ”Säg det med en sång”.

Motiveringen löd:

När Corona för ett år sedan drog in över landet och världen som en själsdödare utan like såg vår pristagares livsverk ut att gå om intet. Med hjälp av goda idéer ute i vida världen hittade du tillbaka. Säg det med en sång har satt sig i hela Malung-Sälens kommuns och Dalarnas medvetande. Du har spridit ljus till nära och kära som inte har kunnat träffa varandra.

– Wow, vilken överraskning! Det känns väldigt fint och jag får nästan en tår i ögat, när jag tänker på alla möten med framför allt äldre, ensamma människor som jag haft äran att träffa under året. Det har varit givande och jag har fått så mycket kärlek. Det är underbart!

Anna Fankzen Starrin konstaterade under sin föreläsning att urbaniseringstakten har stagnerat, till landsbygdens fördel. Det beror troligtvis på pandemin till viss del, då människor insett de värden som finns på landsbygden i form av frihet och närhet till naturen. Dock menade hon att man sett den trenden redan innan coronan och hon trodde därför inte att denna trend skulle avta när pandemin är över, snarare tvärtom. Är det dags för ruralisering istället måntro…?

Mötet i sin helhet handlade mycket om hur det gått att vara aktiv som företagare under det gångna året. Kommunalråd Hans Unander sammanfattade det hela:

– Min bild är att Malung-Sälens kommun har klarat sig ganska bra, fast det varit jäkligt tufft. Vi har tappat några företag, men fått några nya. En del företag börjar ta hem sin verksamhet från andra ställen i landet och till och med från världen, det är positivt!