Tord Asle Gjerdalen och Lina Korsgren vann Vasaloppet 2021

Tord Asle Gjerdalen och Lina Korsgren vann Vasaloppet 2021

Norge före Sverige bland herrarna och Sverige före Norge bland damerna. Tord Asle Gjerdalen vann före Anton Karlsson och tog sin första seger i Vasaloppet på ny rekordtid – på dagen 50 år sedan Norges allra första seger i Vasaloppet. Även damerna fick en ny rekordtid när Lina Korsgren tog sin tredje seger med Marit Björgen på andra plats.

Damklassen

Det var sex minusgrader när de 73 damerna startade klockan 07.40 i Vasaloppet 2021, från den provisoriska startplatsen Tjärnhedens IP i Sälen. För första gången någonsin hade damerna en egen starttid i Vasaloppet. Störst intresse före start tilldrog sig förstås Marit Björgen, som nu efter tre år gjorde tävlingscomeback – som 40-årig Vasaloppsdebutant. Skulle världens bästa kvinnliga skidåkare genom tiderna kunna utmana fjolårssegraren Lina Korsgren? Skulle Marits stakträning sedan i somras ge resultat?

Farten drogs upp direkt från början och fältet drogs snabbt ut. Den tidiga morgonens drivsnö låg i spåret varför åkarna hela tiden åkte mellan spåren, där det gick snabbast. Lina Korsgren, Marit Björgen och Emilie Fleten låg främst upp mot climb-passeringen vid Vasaloppets högsta punkt 528 meter över havet efter 3 km. Lina var först dit, fem minuter snabbare än tiden dit ifjol. Hon lämnade sedan över täten till Marit Björgen. När man närmade sig Smågan hade även Ida Dahl anslutit. De fyra växeldrog i medvinden och Lina tog spurtpriset i Smågan.

Efter 20 kilometers åkning hade tätgruppen vuxit till sju åkare. Lina Korsgren, som vann samtliga spurtpriser 2020, var även först till kontrollen i Mångsbodarna efter 24 kilometer. Damerna fick med den tidigare starten ett eget lopp, helt annorlunda än vad vi sett tidigare i Vasaloppet. Ett tag var det nio damer i täten, men mot Risberg drog Lina Korsgren upp farten och tog sitt tredje raka spurtpris med Marit Björgen i hälarna.

Bergspriset i Evertsberg efter halva loppet tog Lina Korsgren, tätt följd av Ida Dahl, Emilie Fleten, Thea Krokan Murud, Marit Björgen och Katerina Smutná. Tvåfaldiga Vasalopssegraren Britta Johansson Norgren låg där efter med nästan en och en halv minut. Damtäten låg fem minuter före Vibeke Skofteruds rekordtid från 2012.

I de långa backarna upp mot kontrollen i Oxberg tryckte Marit Björgen på hårt och bara Lina Korsgren kunde följa med. Marit tog spurtpriset och då hade de två ryckt till sig en ledning med 40 sekunder.

Med 21 kilometer kvar kom de första herrarna ifatt Marit och Lina, som dock inte kunde följa herrtäten. Nu var det en duell mellan Norge och Sverige, där Marit tog spurtpriset även i Hökberg. Snart kom fler förföljande herrar och nu kunde de två damerna följa med. Med 13 km till mål tvingades till sist Marit Björgen släppa Lina Korsgren, som var först till den sista kontrollen Eldris – med tolv sekunders försprång till Marit.

Lina Korsgren vann loppet på ny rekordtid, 3.52.08 – för första gången en segrartid i damklassen under fyra timmar – 42 sekunder före Marit Björgen. Trea blev Ida Dahl. Linas seger förde upp henne som den som nu har näst flest damsegrar i Vasaloppet. (Sofia Lind har fyra.).

Kommentarer Lina Korsgren:

– Jag har haft en bra dag, men det var lite kämpigt från Evertsberg och in mot mål, menade Lina Korsgren. Jag hade lite känningar och småkramp här och där. Men jag tänkte ”du måste skärpa dig nu”. Det var mäktigt att gå loss med Marit Björgen, en av världens bästa skidåkare.

– Det gick väldigt bra och smidigt när herråkarna kom ikapp, de fyra första hade vi ingen chans att hänga på men sedan när den stora klungan kom var det ett bra ställe att hänga på. Men sedan släppte jag ändå men tuggade mig ikapp igen och det var nog det som var avgörande.

Kommentar Marit Björgen:

– Det var lite transportsträcka till att börja med. Sedan kände jag mig väldigt bra när jag och Lina fick en lucka och vi väntade sedan på herrarna. Då märkte jag att det var tufft mig, medan Lina klarade av att få rygg där. Sedan blev jag ensam och det blev för tungt. Men jag kände att armarna tog lite slut sista milen.-Det var inte så överraskande, men jag är väldigt nöjd med en andraplats. Det var en bra debut.

Herrklassen

244 herrar kom till start klockan 08.00, den starttid som gällt sedan 1991. Ryske Ermil Vokuev, som har den svartrödrutiga climb-västen i Visma Ski Classics, tog täten och var den som tog hem climb-passeringen. Landsmannen Maxim Vylegzhanin drog sedan, men spurtpriset i Smågan vanns enkelt av Anton Persson, men med många förföljare efter sig.

Emil Persson, totalledaren av Visma Ski Classics, vann spurtpriset i Mångsbodarna med 40 åkare inom tio sekunder efter sig. Även det tredje spurtpriset togs av en svensk, Anton Karlsson. Spåren med drivsnö låg hela tiden orörda och alla åkte mellan spåren.

Bergspriset vann Ermil Vokuev, den förste ryske herren som får sitt namn ingraverad på Bergsprisstenen. Han var då nästan sju minuter före Vasaloppets rekordtid från 2012.

Efter Evertsberg seglade fältet fram i hög fart, i solsken med den friska vinden i ryggen. Och nu kom den första riktiga utbrytningen, med de fyra åkarna Ermil Vokuev, Tord Asle Gjerdalen, Anton Karlsson och Vetle Thyli. Gjerdalen, i sina berömda pilotglasögon, var först över spurtprislinjen i Oxberg. Den stora jagande klungan var där 53 sekunder efter de fyra.

Anton Karlsson var först i Hökberg, och med milen kvar hade Vetle Thyli fått släppa. Nu drog fjolårsfyran ”Mr Aviator” (Gjerdalen) hårt och ifrån. Gjerdalen drog på en långspurt på en mil… När det gällde var han starkast! På upploppet kunde han få segerkransen i ensamt majestät.

Det var 37-årige Tord Asle Gjerdalens åttonde Vasalopp och han vann Vasaloppet 2021 på ny rekordtid, 3.28.18, för första gången en herrsegertid under tre och en halv timme! Redan 2005 var Gjerdalen åtta i Vasaloppet.

Detta var Norges nionde herrseger i följd och Norges tolfte herrseger totalt i Vasaloppets historia – på dagen 50 år sedan Norges första seger i Vasaloppet genom Ole Ellefsäter den 7 mars 1971.

Anton Karlsson blev tvåa i sitt sjätte Vasalopp, 36 sekunder bakom Gjerdalen. Trea blev Ermil Vokuev.

Segraren Tord Asle Gjerdalen var trött i mål:

– Jag är sliten och utmattad, det var en lång och hård dag, det ska sägas, sade Tord Asle Gjerdalen i målfållan. Jag tror jag gick nästan allt jag hade hela vägen. Från det att Vokuev gick i första backen har det varit full fart.

Vad var din taktik?

– Anton är ju ganska snabb, och det är Vokuev också, så jag provade att ta en långspurt och det gick den här gången. Det var verkligen härligt.

– Vi kan komma tillbaka och sätta ett nytt rekord nästa år, för det var inte helt perfekt före. Men vi hade tidernas medvind, det ska sägas. Nästa år hoppas jag vi får med oss alla motionärer igen, det är det långlopp handlar om, att få med sig massorna. Jag hoppas detta var en fin reklam för nästa år, att vi kan ha ett coronafritt arrangemang nästa år, sade till sist Tord Asle Gjerdalen.

Tvåan Anton Karlsson var känslosam och hade glädjetårar, på dagen 16 månader efter en ryggoperation.

– Att äntligen få ut precis allting, perfekta skidor och en perfekt kropp på den här dagen betyder mycket. Gjerdalen var ett nummer för stark idag, så jag är så nöjd, jag kämpade precis allt jag hade och kunde inte ha åkt en hundradel fortare. Det är bara att gratulera.

Nya rekordtider både i dam- och herrklassen:
Damer: 3.52.08 (Tidigare: Vibeke Skofterud 4.08.24, 2012).
Herrar: 3.28.18 (Tidigare: Jörgen Brink 3.38.41, 2012).

RESULTAT Vasaloppet 2021, herrar
1 Tord Asle Gjerdalen, (NOR), Norge, 3.28.18
2 Anton Karlsson, (SWE), Sockertoppen IF, 3.28.54
3 Ermil Vokuev, (RUS), Ryssland, 3.29.19
4 Emil Persson, (SWE), Östersunds SK, 3.29.54
5 Ari Luusua, (FIN), Finland, 3.29.57
6 Johan Hoel, (NOR), Norge, 3.29.57
7 Oskar Kardin, (SWE), Sverige, 3.29.59
8 Maxim Vylegzhanin, (RUS), Ryssland, 3.30.01
9 Karstein Johaug, (NOR), Norge, 3.30.02
10 Morten Eide Pedersen, (NOR), Norge, 3.30.07

RESULTAT Vasaloppet 2021, damer
1 Lina Korsgren, (SWE), Åre Längdskidklubb, 3.52.08
2 Marit Björgen, (NOR), Norge, 3.52.50
3 Ida Dahl, (SWE), Sverige, 3.57.07
4 Thea Krokan Murud, (NOR), Norge, 3.57.24
5 Katerina Smutna, (CZE), Tjeckien, 3.58.24
6 Emilie Fleten, (NOR), Norge, 3.58.28
7 Britta Johansson Norgren, (SWE), Sollefteå Skidor IF, 4.00.12
8 Jenny Larsson, (SWE), Sverige, 4.04.07
9 Linn Sömskar, (SWE), IFK Umeå, 4.04.08
10 Sofie Elebro, (SWE), Östersunds SK, 4.05.26

Spurtprisvinnare 2021, herrar
Smågan 11 km: Anton Persson, (SWE), 26.05
Mångsbodarna 24 km: Emil Persson, (SWE), 54.46
Risberg 35 km: Anton Karlsson, (SWE), 1.18.40
Evertsberg 47 km (Bergspriset): Ermil Vokuev (RUS), 1.51.36
Oxberg 62 km: Tord Asle Gjerdalen, (NOR), 2.22.46
Hökberg 71 km: Anton Karlsson, (SWE), 2.44.14
Eldris 81 km: Ermil Vokuev (RUS), 3.07.21

Visma Ski Classics Climb (efter 3 km och 528 m ö h): Ermil Vokuev (RUS), 8.38

Spurtprisvinnare 2021, damer
Smågan 11 km: Lina Korsgren, (SWE), 28.57
Mångsbodarna 24 km: Lina Korsgren, (SWE), 1.01.28
Risberg 35 km: Lina Korsgren, (SWE), 1.28.42
Evertsberg 47 km (Bergspriset): Lina Korsgren, (SWE), 2.05.42
Oxberg 62 km: Marit Björgen, (NOR), 2.41.00
Hökberg 71 km: Marit Björgen, (NOR), 3.04.50
Eldris 81 km: Lina Korsgren, (SWE), 3.29.19

Visma Ski Classics Climb (efter 3 km och 528 m ö h): Lina Korsgren (SWE), 10.03

Pressmeddelande Vasaloppet. Foton: Vasaloppet