Psykisk ohälsa uppmärksammas i hela Dalarna under vecka 41

Psykisk ohälsa uppmärksammas i hela Dalarna under vecka 41

Världsdagen för psykisk ohälsa instiftades 1992 av World Federation for Mental Health. Många olika aktörer i Dalarna arbetar varje dag för god psykisk hälsa. Syftet är att skapa större medvetenhet och förståelse för psykisk hälsa och ohälsa. Dagen firas alltid den 10 oktober. I Dalarna kommer man att fokusera en hel vecka (5-11 oktober) på vad som görs för psykisk ohälsa i länet.

– Vi vill sprida att det finns hjälp och stöd att få. Det finns så mycket vi kan göra för att må lite bättre, säger Therese Olsson, brukarinflytandesamordnare inom psykisk hälsa, Region Dalarna, i ett pressmeddelande.


Runtom i länet kommer organisatörer, verksamheter och andra aktörer att uppmärksamma och bjuda in till olika aktiviteter kring psykisk ohälsa. På grund av den rådande pandemin kommer planerade föreläsningar hållas digitalt och träningstillfällen kommer att arrangeras utomhus. Allt för att underlätta möjligheten att hålla avstånd och det krävs också en anmälan till de olika aktiviteterna för att kunna följa restriktionerna om antal medverkande på en och samma plats.

Tyvärr arrangeras inga speciella aktiviteter med koppling till veckan i Malung, då verksamheten är i en uppstartsfas här, men i Vansbro finns under hela veckan en utställning i Medborgarhuset på temat ”Må bra!!! Hur då?”

– På torsdagen är det temadag med Dalarnas nätverk för psykisk hälsa. Nätverket fyller 15 år i år. Det är det äldsta nätverket i Sverige inom psykisk hälsa och vi kommer uppmärksamma detta under den dagen, säger Therese Olsson.

Arrangör för temaveckan är Region Dalarnas Avdelning för hälsa och välfärd.

Foto: Unsplash