Nu kan även du som är över 18 boka tid för covid-19-vaccin

Nu kan även du som är över 18 boka tid för covid-19-vaccin

Idag öppnar bokningen för alla boende i Dalarna som fyllt 18 år.

– Region Dalarna har gjort ett imponerande arbete med vaccinationerna. Tack vare en väl fungerande organisation och ett gott samarbete med kommunerna är Dalarna nu bland Sveriges bästa regioner. Ett stort tack till våra ordinarie medarbetare, men vi får heller inte glömma alla dem som hoppat in extra för att ge en hjälpande hand i en svår situation, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande.

Från och med idag, den 29 juni, kan alla som fyllt 18 år boka sin vaccinationstid genom att gå in på webbplatsen 1177.se/Dalarna. Vaccineringen är gratis.

– Det viktigaste vi kan göra i sommar är att vaccinera oss mot covid-19 – ta både dos 1 och dos 2 så att vi blir fullvaccinerade, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare.

Under fas 4 vaccinerar Doktor.se och Kronans Apotek på uppdrag av Region Dalarna. Vaccination sker även på vissa vårdcentraler.

– För fas 4 gäller – oavsett vilken vårdgivare du vaccinerar dig hos – att du får din andra dos cirka sju veckor efter den första. Ställ in dig på att vara hemma veckan då du beräknas få dos två. Det är också viktigt att du vaccinerar dig hos samma vårdgivare där du fick din dos ett. Vaccinatörerna tilldelas automatiskt dos 2 där dos 1 har getts. Därför är det viktigt att du vaccinerar dig på samma plats vid båda vaccinationstillfällena, säger Olof Ehrs, vaccinsamordnare.

Cirka 61 procent av alla över 18 år i länet har fått en första vaccindos mot covid-19.

– Det är fantastiskt att vi nu kommit så långt med vaccinationerna i Dalarna. Spridningen av nya varianter av viruset understryker vikten av att skaffa sig ett skydd med två doser vaccin, samt att fortsatt iaktta myndigheternas rekommendationer. Det är jätteviktigt att man nu tar möjligheten att planera in sin vaccination i sommar så att vi får en härlig sommar och höst med våra nära och kära, säger Sofia Jarl (C), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Så här gör du:
På 1177.se/Dalarna finns en bokningssida för vaccinering mot covid-19 som utifrån vald kommun slussar invånarna till vaccinationsplats. På respektive vaccinatörs sida finns sedan information om vad som gäller, vilka tider som finns att boka och hur man ska gå tillväga om man inte kan boka tid digitalt.

Det går inte att ringa till sjukvårdsrådgivningen på 1177 eller till sin vårdcentral för att boka tid.