Lärare från Malung-Sälen nominerad till lärarpriset Guldäpplet

Lärare från Malung-Sälen nominerad till lärarpriset Guldäpplet

Drygt hundratalet lärare har i år nominerats till det prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet. Det är lärare från hela landet, från förskola till gymnasium och komvux. Guldäpplet delas ut årligen sedan 2002, och firar i år sitt 20-årsjubileum.

– Både nationella beslut och pandemin kräver insatser för att de digitala stöden ska nå alla lärare och hela skolan, för att bidra till alla elevers lärande och digitala kompetens. Utvecklingen av kollegiala samarbetsformer med stöd av skolledning och huvudman är här en nyckelfaktor. Därför är det betydelsefullt att årets nominerade till lärarpriset Guldäpplet i hög grad är drivande i kollegiala samarbeten på den egna skolan, liksom nationellt, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury.

Guldäpplet har under sina tjugo år vuxit till ett professionspris, med lärarfacken som partners och jurymedlemmar:

– Lärarprofessionen tar ansvar och står för utveckling i alla lägen. I en tuff tid så ser vi många fantastiska exempel där lärare enskilt eller tillsammans driver digitaliseringen och skolan framåt. Lärarna är värda all uppskattning och stöd de kan få och i Guldäpplet kan vi ge några denna uppskattning lite mer, säger Robert Fahlgren, Lärarförbundets andre vice ordförande och medlem av Guldäpplets jury.

– Det är upplyftande att läsa alla nomineringar och få en inblick i alla ”obesjungna hjältars” arbete som görs runtom i Sverige. Guldäpplet har en viktig funktion i att lyfta fram detta och bidra till att goda insatser sprids i skolsverige, säger Johan Runesson, ledamot i Lärarnas Riksförbunds styrelse och medlem av Guldäpplets jury.

En av de nominerade är Anna Martinsson, förstelärare i digitalisering och didaktik kopplat till fjärrundervisning på Malung-Sälens gymnasieskola. Anna undervisar i huvudsak elever som går på skolans riksidrottsutbildningar i alpint, snowboard och freeski, elitsatsande ungdomar som är ofta på resande fot med juniorlandslag etc. Då är det extra viktigt att undervisningen kompletteras med digitala stödfunktioner. Anna är nominerad bland annat för att dessa klasser under Annas ledning varit pionjärer i arbetet med att hela skolans undervisning blir mer tillgänglig och att digitala verktyg blir ett naturligt inslag i undervisningen på hela skolan.

Bland de nominerade utser juryn, bestående av tidigare pristagare och partners, tre finalister som presenteras den 28 september. Prisutdelningen kommer att ske i samband med firandet av Guldäpplets 20-årsjubileum, på Guldäpplets dag, i Stockholm den 28 oktober. Då presenteras även mottagarna av Guldäpplets Jubileumsutmärkelse.

Pressmeddelande
Foto: Bo Helmersson