Fritt fram för alla 60+ att boka tid för vaccinering

Fritt fram för alla 60+ att boka tid för vaccinering

Region Dalarna meddelade under måndagens eftermiddag att det från och med idag (tisdag) är fritt fram för alla som är från 60 år och uppåt att själv boka in sig för vaccinering mot covid-19 på 1177.se e-tjänster. Vaccinering är vägen framåt till att träffa nära och kära och det mest effektiva sättet för att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19.

37 procent av befolkningen över 18 år i Dalarna har fått sin första vaccindos och hela 96 procent av alla från 75 år och äldre har fått en första dos:

–Det viktigaste för att minska smittspridningen är att vaccinera så många som möjligt så fort som möjligt, på så sätt får vi upp immunitet i befolkningen, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.

Vaccineringen är gratis. Samtliga godkända vacciner mot covid-19 ger bra skydd mot allvarlig sjukdom redan efter en dos:

– Jag vill påminna om att det också efter vaccinering är viktigt att fortsätta att följa de råd och rekommendationer som finns för att bromsa smittspridningen, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.

Många har redan kallats till vaccination mot covid-19, den som redan fått en vaccinationstid av sin vårdcentral behöver inte boka in sig på nytt.

Så här gör man:
Logga in på 1177.se. Klicka på din vårdcentral och välj ”Boka tid för vaccination mot covid-19”. Har du inte e-legitimation och behöver hjälp att boka tid? Ring Region Dalarnas telefonsupport på 010-249 92 88. Telefonsupporten har öppet vardagar 08:00-16:00.

Det går inte att ringa till sjukvårdsrådgivningen på 1177 eller till din vårdcentral för att boka tid. Väntetid i telefonsupporten kan förekomma om det är många som vill boka in sig samtidigt, just nu är det störst chans att komma fram på eftermiddagar tisdag till och med fredag.