Från och med i morgon kan du hämta ditt vaccinbevis på covidbevis.se

Från och med i morgon kan du hämta ditt vaccinbevis på covidbevis.se

Pressmeddelande från E-hälsomyndigheten.

För att få ett covidbevis på genomförd vaccination så behöver du:Torsdag den 1 juli öppnar tjänsten www.covidbevis.se. Där kan du enkelt och kostnadsfritt hämta ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19

–  Ett covidbevis underlättar för resor i Europa. Du kan visa att du blivit vaccinerad mot covid-19 och uppfyller kraven som gäller i landet du reser till, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.

Vaccinationsbeviset består av en QR-kod som innehåller nödvändig information. Den kan snabbt läsas av och verifieras. Du som resenär har ett eget ansvar att kontrollera vilka regler som gäller i landet du reser till.

För att få ett covidbevis på genomförd vaccination så behöver du:

  1. Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.
  2. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se (öppnar den 1 juli)
  3. Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. När du har hämtat beviset skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.
  4. Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.

 

Det finns tre olika typer av bevis.

EU:s digitala covidbevis är ett dokument – digitalt eller på papper – som visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19.

I e-tjänsten Covidbevis kan du från den 1 juli få ett bevis på vaccination.

Från mitten av juli går det också att få bevis på negativt test – om företaget där du testat dig är anslutet till tjänsten Covidbevis.se

Senast den 12 augusti går det också att få bevis om tillfrisknande.

Du måste ha e-legitimation för att kunna hämta hem ditt covidbevis. Du som saknar e-legitimation kan från den 1 juli få ett covidbevis på vaccination genom att skriva ut en blankett som du sedan fyller i och postar till E-hälsomyndigheten. Blanketten kommer att finnas på E-hälsomyndighetens webbplats.