Astra Zenecas vaccin pausas även i Dalarna

Astra Zenecas vaccin pausas även i Dalarna

EMA:s säkerhetsgenomgång visar att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 skyddar effektivt mot sjukdom, svår sjukdom och död – men att det inte går att utesluta extremt sällsynta och allvarliga biverkningar, det meddelade Region Dalarna i ett pressmeddelande i fredags eftermiddag. Folkhälsomyndigheten granskar nu säkerhetsgenomgången för att ta ställning till hur vaccinet kan användas i Sverige, under tiden pausas vaccinet.

– Vi avvaktar nu Folkhälsomyndighetens rekommendationer och därefter kommer vi att behöva planera om. Vi återkommer med mer information om hur det här påverkar Dalarna när vi vet mer, säger Olof Ehrs, vaccinsamordnare i Region Dalarna.

Omkring 17 miljoner människor i Europa har fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Några fall av allvarliga blodproppar och några fall av allvarliga koagulationsrubbningar – blodproppar i kombination med blödningar – har rapporterats in som biverkningar. Enstaka fall har även rapporterats i Sverige, vilket nu utreds av Läkemedelsverket.

Enligt den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetsgenomgång så överväger dock nyttan riskerna med Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Den fortsatta pausen gör att tillgången på vaccin är mindre än planerat. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför regionerna att prioritera vaccinering av äldre personer före yngre, då ålder är en tydlig riskfaktor för allvarlig sjukdom och död i covid-19.

Vaccinerade med Astra Zenecas vaccin uppmanas vara uppmärksamma på allvarliga biverkningar

De som har vaccinerat sig med Astra Zenecas vaccin ska kontakta 1177 Vårdguiden om de får ett eller flera av följande symtom under de första 14 dagarna:

  • blåmärken eller små blödningar i huden eller slemhinnorna, till exempel i munnen.
  • näsblod som är svårt att stoppa.
  • en arm eller ett ben blir svullet, rött eller gör ont.
  • får kraftig huvudvärk.
  • får mycket ont i magen.
  • får plötsligt svårt att andas eller ont i bröstet.