Årets sågverksoperatörsutbildning har startat!

Årets sågverksoperatörsutbildning har startat!

Det är tio elever från Malung-Sälen, Älvdalen och Torsby som igår startade utbildningen med 50 dagars teori, vid Fiskarhedens sågverk. Teoridelen består av träteknik, timmerhantering, sågverksteknik, underhåll, organisation, produktivitet, kvalitet och produktionsekonomi.

Resterande del av utbildningen, ca 60 dagar, kommer de att göra som praktik ute på olika sågverk i regionen.

– Vi har berett praktikplats för fem av eleverna hos oss på Fiskarheden, säger Johan Wedde, personalchef vid Fiskarheden. Genom att gå utbildningen ökar man sina chanser markant att få jobb hos oss. Över 20% av nuvarande kollektivanställda har kommit in den här vägen.

Det är sjunde året som sågverksutbildningen genomförs, tillsammans med Lärcentrum i Malung-Sälen. Den är unik i Dalarna genom möjligheten att studera som lärling på ett lokalt sågverk. Samverkan mellan arbetsliv och skola är en nyckel i kompetensförsörjningsfrågan, speciellt på landsbygden.

Sågverksoperatör är ett samlingsnamn på dem som sköter olika slags maskiner i ett sågverk. Fiskarheden ordnar med subventionerat boende under teoriveckorna för de som behöver. Efter utbildningen får man betyg i gymnasiekurserna och ett intyg för titeln sågverksoperatör.