På håll kan jag höra dansbandsmusik från en av banorna, när jag promenerar in genom Orrskogens grindar på torsdagen, vid lunchtid. Det känns märkligt, eftersom jag inte ser en enda människa. När dansband spelas här ska det ju vara mängder med människor. Väl framme vid bana 3 finns ändå en mindre grupp människor och kan ni tänka er – de dansar faktiskt!

Med början på torsdagen och avslut på söndagen arrangerar de etablerade dansskolorna Happy Dance och Fox Fusion det de kallar för en Foxvecka på Orrskogen i Malung. Foxveckan innehåller totalt 40 olika workshops på 4 dagar. Erika Lundby från Kalmar och Tony Möörk från Örebro är två av ledarna på Foxveckan. Till sin hjälp har de ytterligare 4 dansledare. I en kort paus berättar de mer om Foxveckan.

– Jag jobbar heltid med dans och arrangerar kurser både hemma i Kalmar och runtom i landet. Vi har försökt att hålla igång med den verksamhet som varit tillåten det senaste året. I perioder har vi tvingats stänga helt, men däremellan har vi kört privatlektioner eller väldigt få deltagare i varje grupp. Här i Malung deltar man som danspar och dansar enbart med sin danspartner, för att minska risken för smittspridning fastslår Erika.

Erika Lundby och Tony Möörk är dansledare på Foxveckan.

De 70 personer som deltar i veckan är uppdelade på två grupper som dansar på varsin bana; nummer tre och fyra, som är Orrskogens två största banor.

– Enligt pandemilagen gäller 10-kvadratmeters-regeln per person och på dessa två banor är utrymmet tillräckligt för det. Vi kör varje dag från klockan tio till tio. Det är långa dagar, men det tror jag deltagarna bara är glada för – de har verkligen längtat efter att få dansa! säger Erika.

– Det känns lite nostalgiskt att vara här i Malung. Dansbandsveckan i Malung och Ölandsveckan på Lundegårds camping är de två stora dansevenemangen i Sverige. Att de blivit inställda två år i rad nu är katastrof för danssverige. Dansbandsveckan i Malung är det jag ser fram emot mest på hela året, berättar Tony.

Erika och Tony märker att folks behov av att ”dansa på riktigt” är enormt och funderar samtidigt på hur det nya normala kommer att bli. Kommer till exempel människor att våga dansa med andra än sin danspartner?

– Som danslärare är vi vana att dansa med så många som möjligt under våra kurser, det har vi helt fått sluta med under den här perioden. Vi vill ju göra det igen, men törs andra dansare det? undrar Tony.

Eva Andersson snörar på sig dansskorna.

Att mötas med en kram och hela den sociala delen kring dansen är oerhört viktiga delar i den livsstil som det är att dansa och när möjligheten till dansen försvinner påverkar det människors liv, menar de båda. Allt runtomkring dansen betyder minst lika mycket, som själva dansen i sig.

Två personer som intygar det, är Eva Andersson och Markus Lifmark, som rest från Göteborg för att delta i Foxveckan.

Markus Lifmark och Eva Andersson njuter av att få dansa igen.

Varför åker man från Göteborg till Malung mitt i veckan för att delta i en danskurs?

– För att man har en absurd dansabstinens! utbrister Markus.

Båda har deltagit i många olika danskurser och jag förstår att de inte är här för att lära sig, de kan redan.

– Vi kan dansa foxtrot, men det är alltid bra att färska upp minnet efter så långt uppehåll som det varit under pandemin. Basic och grunder är bra, men mest är vi här för att vi vill dansa! fyller Eva i.

De har besökt dansbandsveckan 3 respektive 2 gånger.

Markus har besökt Dansbandsveckan tre gånger och Eva har varit i Malung vecka 29, två gånger förut. De upplever det givetvis som väldigt annorlunda att vara här på detta vis, utan alla andra dansgäster, men är ändå glada att det nu startas upp någon form av dansaktivitet igen.

Varför har ni valt just foxtrot till denna kurs?

– Fox och bugg är de två danser som dansas mest i Sverige. Den här gången blev det fox. Foxen är väldigt fri och man kan ta in inspiration från andra danser i den. Det finns mycket känsla och lekfullhet i den – det är en härlig dans, helt enkelt! konstaterar Erika.

Det hörs flera olika dialekter runtom oss – varifrån kommer deltagarna?

– Deltagarna kommer sällan från den ort där kursen äger rum. Många reser rätt långt för att delta. Här finns deltagare från bland annat Kalmar, Göteborg, Karlshamn, Umeå och Norge.

Under Foxveckan har deltagarna själva kunnat välja vilken boendeform de velat ha och hur de löst matfrågan.

– Vi har haft väldigt fin hjälp av Orrskogen för att ordna denna vecka och de har ställt upp med mat för de som ville ha det. Det är himla kul att vara här i Malung och vi vill göra detta även nästa år, under samma vecka. Hoppas att läget med pandemin är annorlunda då, så vi kan bereda plats för fler danssugna! avslutar Erika.

Erika Lundby
Undervisar i Fox, Bugg, Dans för hälsa, West Coast och Burlesque Inspiration.

Tony Möörk
Undervisar i Fox, Tango och Kizomba.