Vad hände när kronprinsessan Märtha av Norge vistades på Högfjällshotellet i april 1940?

Vad hände när kronprinsessan Märtha av Norge vistades på Högfjällshotellet i april 1940?

Linda May Kallestein från Norge har många titlar på sitt visitkort. Hon är skribent, författare, filmmanusproducent, föreläsare, journalist och historieberättare. Och kanske något mer? Sedan sju år tillbaka har hon arbetat med att skriva manus till en TV-serie och en bok, på samma tema som TV-seriens handling. Serien och boken handlar om dåvarande kronprinsessan Märtha av Norge och hennes upplevelser under andra världskriget.

Kronprinsessan Märtha flydde från Norge natten till den 10:e april 1940 och hamnade till slut på Sälens Högfjällshotell. Där uppehöll hon sig under några dagar. Väldigt många norska stortingsrepresentanter och deras familjer tog också sin tillflykt till den svenska fjällpärlan.

Atlantic Crossing mindre
Foto: Cinenord

Tiden går fort, det är nu väldigt länge sedan och de som var med på den tiden börjar bli till åren, men kanske har de berättat för nära och kära om den här tiden? Linda May vill gärna komma i kontakt med personer som känner till något om vad som hände i Sälenområdet under dagarna 9:e till 20:e april 1940.

Linda May
Linda May Kallestein har varit med och skrivit manus till serien och arbetar nu med en bok på samma tema.

Ovanstående uppgifter behövs till boken, men TV-serien är redan färdiginspelad. Sofia Helin spelar huvudrollen som den svenska prinsessan Märtha, som gifter sig med norska kronprinsen Olav. Efter flykten från Norge, under den tyska ockupationen av landet, lärde prinsessan känna president Roosevelt och kunde faktisk därmed påverka världspolitiken under en tid.

När det i november 2018 stod klart att Sofia skulle spela huvudrollen sa hon i ett uttalande:

”Det här är en historia som inte berättats tidigare, om en kvinna som gjorde skillnad i världshistorien. En spännande roll. Tidigare har det inte funnits utrymme att berätta om kvinnor med inflyttande under andra världskriget, men nu är det på väg att förändras”

Sofia Helin
Den svenska skådespelerskan Sofia Helin spelar huvudrollen i TV- serien ”Atlantic Crossi Foto: Carolina Romare.

Vissa scener i serien utspelar sig i Sälen, men är tyvärr inte filmade där. Inspelningen har skett i studio utomlands. Serien har fått namnet ”Atlantic Crossing” och löper över åtta delar. Den beskrivs som en av de största nordiska dramasatsningarna någonsin. Den har premiär på SVT under 2021.