Sprillans ny musikvecka pågår i Öje

Sprillans ny musikvecka pågår i Öje

Pelle och Carina Olofson från Norra Ängby i Bromma är båda körledare för sex körer vardera. De är även kyrkomusiker. Sedan 5 år tillbaka arrangerar de årligen en körresa till Massa Marittima i Italien, men förra året blev den av förklarliga skäl inställd. För att slippa ställa in resan började de snegla på om det fanns bra alternativ i Sverige istället. Pelle, vars far kom från Malung, har släkt här och har många gånger passerat Öje. Han kikade lite närmare på orten och insåg att: här finns allt vi behöver!

– Här finns kapell, turistgården och restaurangen (Vita Älgen) som alla ligger ett stenkast från varandra. Dessutom är här väldigt vackert!

Pelle Olofson är van körledare, just nu leder han sex olika körer hemma i Stockholm.

Från början var tanken att an ordna en eller ett par konserter, men deltagarantalet på körresan växte och det slutade med att det blev en hel vecka med konserter med en blandning som i allra högsta grad passar dem som kallar sig allätare när det gäller musik. Vad sägs om klassisk pianomusik, folkmusik, jazz, körsång, allsång, romans (en klassisk sångcykel – opera – till piano) och barnsång?! Alla dessa gengrer har resesällskapet lyckats bjuda på under den gångna veckan – varje genre har under vissa stunder haft sällskap av kören på scenen

Olof Olofson och Malin Nyberg är två av de medverkande musikerna.

– På vår körresa kan hela familjen delta, eftersom vi även har en barnkör – barn och föräldrar repar samtidigt fast i varsin kör, berättar Pelle. Totalt är vi 26 vuxna och 6 barn. Vi har också våra barn med på resan, men de är båda över trettio… Vår som Olof och hans fru Malin stod för jazzaftonen i onsdags.

På grund av restriktionerna har endast 50 personer fått vistas samtidigt i gymnastiksalen, där konserterna hållits, vilket gjort att man bara kunnat bjuda in fåtalet personer till gratiskonserterna. Det varit nästa fullsatt varje gång.

– Vi hade gärna bjudit in fler att komma också lyssna, men vi har inte fått, tyvärr. Efter veckan ska vi sätta oss ned och utvärdera och om vi kommer tillbaka hoppas vi kunna gå ut bredare så att fler får ta del av härlig körsång och musik!

Hela kören samlad på Holmen i Öje.

Vädret har under veckan visat sig från sin allra bästa sida med ett fantastiskt väder.

– Vid så här fint väder känns det inte så nödvändigt att åka till Italien, skrattar Pelle. Det sätt som ortsborna tagit hand om oss på är nog svårt att hitta någon annanstans. De har ordnat så att vi fått besöka Täpp Lars i Arvselen, vi har fått kolbulle i Sleslätt och idag har de guidat oss upp till Lybergsgnupen – över denna byn råder minsann ingen ”nedlagd” känsla, om nu någon trodde det!

Körmedlemmarna "klättrade" upp på Gnupen härom dagen.

I onsdags var Anders Nyberg (från den välkända Malungskören Fjedur, red. anm.) på besök. Han menade att musikveckan i Öje gav vibrationer av hur det var på den tiden det fanns midnattskonserter i både Malungs och Lima kyrka och uppmanade Pelle att fortsätta med det han nu påbörjat i Öje.

– Det bara hände när vi var här och pratade om musikveckan, så helt plötsligt var vi ägare till ett hus. Det underlättar helt klart för oss om vi vill följa Anders uppmaning.

Hur avslutar med då en härlig körvecka i Öje på bästa vis? Genom att alla deltagare går och tittar på Lännviksrevyn förstås!

Carina Olofsson (körledare) på Gnupens topp.