Originell musikvideo spelades in i Tyngsjö, Idbäck, Rörbäcksnäs och vid Stensjön

Originell musikvideo spelades in i Tyngsjö, Idbäck, Rörbäcksnäs och vid Stensjön

Väl insatta lyssnare i musikbranschen (och de som besökte Malungsfors Visfestival 2017) och speciellt de som lyssnar till blues har säkert tidigare hört namnet Bror Gunnar Jansson. Han är en musiker från Göteborg, vars namn är desto mer känt i Frankrike, trots att han sjunger på engelska. Förra veckan var han på plats i Malung-Sälen för att spela in en musikvideo till en av hans senaste låtar, som finns med på albumet Faceless Evil, Nameless Fear som släpps i september. Inspelningen regisserades av den svenske, parisbaserade fotografen Johan Sandberg.

Johan Sandberg och hans medhjälpare Olof Österlind anlände till Malung redan förra lördagskvällen för att rekognosera miljöer. Deras bas var förlagd till Idbäck, hemma hos Sara och Ola Nörstmo med dottern Nora, som varit deras lokala guider, hjälpredor, backstagefotografer och logistiksamordnare under veckan. Hela teamet var förväntansfulla:

– Redan på vägen hit från Mora passerade vi fler fina miljöer som vi tror kan passa in bra i det slutresultat vi ser framför oss, säger Olof.

Bror Gunnar framför bilen, i vilken han företar sig sin road trip. Foto: Sara Nörstmo

Bror Gunnar anslöt till Malung under måndagen och beskriver låten som musikvideon ska illustrera:

– Låten heter ”Cancer” och handlar just om sjukdom och förgänglighet. Den är lite av en musikalisk och tematisk resa och därför kommer det nog passa väldigt bra att videon blir som en road movie.

Ola Nörstmo hjälper till med att flyga drönare. Foto: Sara Nörstmo

Johan Sandbergs plan handlar nämligen om att gestalta budskapet i låten i form av en ensam man (Bror Gunnar) som gör en resa från en liten by ut i ingenstans, som en biltripp. Under resans gång blir han sjukare och sjukare. Mot slutet får han feberdrömmar.

– När jag hörde låten första gången kände jag att jag ville knyta an till svensk kultur. Jag kom att tänka på samisk tradition som innebär att nåjden (den samiske medicinmannen, red. anm.) förhandlar med dödsriket om en persons själ, när denne är sjuk. Om nåjden är framgångsrik i förhandlingen blir personen frisk, misslyckas han dör personen, förklarar Johan.

Vid resans början. Foto: Nora Nörstmo

När man lyssnar till låten, som är hela 9 minuter lång, hör man med tiden att den blir galnare och galnare och musiken eskalerar. Den påminner om filmmusik, vilket Bror Gunnar också skrivit och producerat i perioder.

– Som enda kompanjon på sin resa har Bror Gunnar en guldfisk som kanske är hans själ, vem vet? Hur som helst så blir det en estetiskt vacker bild, då fisken är så skör. I videon är målet att återbörda fisken till sitt ursprung – sjön där den en gång kom ifrån, berättar Johan.

Johan och Olof hade en hel del rekvisita med sig, en egenhändigt gjord guldfisk i papper och rökbomber, bland annat. Foto: Jenny Eriksson

Johan och Olof hade förberett sig länge innan resan till Dalarna, de hade skapat moodboards och arbetat fram ett långt manus med tillhörande shotlist. De fick kontakt med Malung och Sara via sambon till en av Saras grannar – Daniel. Han jobbar med Johan och Olof i olika fotoprojekt och flickvännen kommer från Malung, varför han hade bra koll på miljöerna häromkring. Dock tog han Sara till hjälp för att kolla läget lite bättre och för att se om det gick att hitta en passande bil för road trippen. Det gjorde det.

Filmning "till sjöss". Foto: Sara Nörstmo

– Jag var lite nervös för att vi inte tänker lika kring miljöer och sådant, men det verkar som att det funkat. Bilen tillhör Bengt Busk och är en Chrysler 300 från 1962, berättar Sara.

Nora och Olof tar väl hand om guldfisken. Foto: Sara Nörstmo

Veckan var spännande för fotograferna som är vana att arbeta ungefär hälften av tiden inomhus och andra halvan utomhus, nu var de bara utomhus. Detta jobb var en stor kontrast till deras kommersiella fotojobb, där de jobbar på uppdrag av någon. I detta projekt har de varit sina egna chefer.

– Det har varit spännande att inte ha full koll, som man har när man bara jobbar inomhus. Miljöerna där vi filmat har varit så där poetiskt, drömska och suggestiva, som vi ville ha. Vi har varit vid Stensjön i Sälen, på vägarna ned mot Tyngsjö och i de långa kurvorna på den gamla vägen upp mot Rörbäcksnäs, bland annat. Och i Saras garage, skrattar Johan.

Det är mycket som ska riggas innan filmningen kan ta sin början. Johans syster Anna fick agera "solskyddshållare" - allt för att inga onödiga skuggor ska störa bilden. Foto: Jenny Eriksson

För några år sedan gjorde Johan, Olof och Bror Gunnar sin första musikvideo tillsammans, då de filmade tre dagar i Skåne under årets mörkaste dagar. Den här gången blev det istället filmning i Dalarna, under årets ljusaste dagar.

Johans systerson Sam fick gestalta Bror Gunnar som ung, när han fiskade upp guldfisken... Det var riktigt kallt, men Sam klagade inte över huvud taget. Någon noterar säkert att guldfiskar inte finns i Stenjön – korrekt! Tänk då att konsten inte alltid överensstämmer med vetenskapen…ibland räcker det med att något är vackert, man behöver inte förstå det. Foto: Sara Nörstmo

Inspelningsdagarna blev till slut långa, hektiska och mycket händelserika. Bror Gunnar hann tappa rösten, bilen pajade och ytterligare några små käppar i hjulen hann stoppa upp arbetet, men så här i efterhand verkar alla inblandade vara jättenöjda. Bror Gunnar har inte full koll på hur allt blev, eftersom han stått framför kameran men känslan är mycket god, meddelande han via mail på tåget på väg hem till Göteborg, eftersom han inte kunde prata…

– Det känns väldigt, väldigt bra. Och det har vart en jäkla fröjd att jobba både med Johan och Olof igen och med de lokala hjältarna Sara och Ola! Inspelningen har varit en spännande upplevelse på många sätt. Att vara mitt ute i skogen och filma på natten. Att få stopp på bilen (titt som tätt) gjorde ju saker helt klart mer spännande. En natt fick vi stopp precis lagom till att sista scenen var färdigfilmad och vi blev tvungna till att sitta ute i ingenstans och vänta på bärgning. Men vi fick ju se många fina platser och miljöer. Vi filmade bland annat vid Stensjön uppe på fjället och där var ju väldigt vackert förstås. Det har överhuvudtaget varit en väldigt kul upplevelse och resa att filma här.

Kompanjonen guldfisken är med hela tiden. Foto: Nora Nörstmo

Sara är lättad och glad över att veckan har förlupit utan några jättestora missöden och hon är oerhört tacksam över all hjälp de fått överallt, från alla håll och kanter.

– När jag ringt och på kort varsel frågat om koder till vägbommar, tillstånd att få använda rökbomber eller hjälp med att reparera en gammal amerikanare….för att bara nämna några saker, så har verkligen alla jag varit i kontakt med varit så tillmötesgående. Det har underlättat enormt. Ibland har vi också själva gjort akututryckningar och åkt till Orsa för att inhandla syresättning till guldfiskarna…det har som sagt varit intensivt och jätteroligt! Jag är väldigt spänd på att få se resultatet i höst och hur miljöerna här ifrån Malung och Sälen gör sig i en road movie.

Johan och Olof intygar att road movie projektet i Malung-Sälen flutit på väldigt bra.

– Det här projektet är inte det mest kommersiella vi jobbat med, men det är inte därför vi gör det – vi gör det för att det är sjukt kul! Den här veckan har vi varit vuxna som leker, tack vare att allt funkat bra, vilket är Sara, Ola och Noras förtjänst! De missöden som varit har vi vänt till utmaningar och det har blivit riktigt bra till sist.

Exakt när musikvideon släpps vet inte teamet idag, men de hoppas och tror på att det kommer ske någon gång i oktober. Håll utkik på Malungsbladets webb och i vår app så lovar vi att informera er, kära läsare!

Nora fick ta sig an herr guldfisk, när han inte var i bild. Foto: Sara Nörstmo

Bror Gunnar Jansson
2012 släppte Bror Gunnar Jansson sitt första, självbetitlade album Bror Gunnar Jansson. 2014 skrev han på med det franska skivbolaget Normandeep Records och släppte uppföljaren Moan Snake Moan. Samma år började han turnera i Frankrike. Han beskriver sin egen musik som ”mörk southern gothic möter blues och svensk ’less is more’-anda”. Hittills är han inte så välkänd i Skandinavien utan har främst nått framgångar i Frankrike. 2017 spelade Bror Gunnar på Malungsfors Visfestival.

 

Johan Sandberg
Fotograf och filmare som varit bosatt utomlands i över 20 år, numera är han baserad i Paris. Han jobbar mestadels med modefotografering, men även med porträtt, skivomslag och reklamfilmer till mode. Han är frilansare med runt 200 resdagar per år, när det inte är pandemi.

Olof Österlind
Filmfotograf och ljussättare som bott i Paris i tre år och jobbar tight med Johan. I projekt som liknar denna musikvideoinspelning brukar Johan vara regissör och Olof filmar. När de gör specifika fotojobb tillsammans står Olof för ljussättningen.