Kulturskolan flyttar till Fällen och IOGT-NTO

Kulturskolan flyttar till Fällen och IOGT-NTO

Första planen var att Kulturskolan skulle vara ute ur sina lokaler i gamla Tingshuset till årsskiftet 2020/2021. Vid kommunfullmäktiges möte i december togs beslut om att skjuta fram flytten till våren 2021, dock senast till höstterminens start. Anledningen var att nya lokaler ej hade hittats. I fredags hölls sista lektionerna i Tingshuset och idag (måndag) börjar personalen att packa ned alla instrument och övrig utrustning för att påbörja flytten. De nya lokalerna blir i två och en halv lägenheter, plus ett konferensrum, på Fällens bostadsområde och i IOGT-NTOs stora samlingssal.

Malungsbladet följer med på ”husvisning” i de nya lokalerna på Fällen. Här luktar det målarfärg och golven är täckta med papp. Renoveringen, som innefattar främst målning och tapetsering påbörjades för två veckor sedan.

– Man har hållit på att mäta radonmängden här i två månader och lyckligtvis fanns det ingen sådan, säger Kulturskolans chef Louise Kratz.

På den översta våningen i detta hus kommer Kulturskolan att ha sina nya lokaler.

Flytten innebär att de olika instrumenten och dess lärare får varsina rum. Några olika förråd kommer att göras iordning liksom lunch-/fikarum får både lärare och elever. Under Kulturskolans lokaler finns ett dagis.

– Dagiset är positivt inställda till att vi flyttar hit. Vi hoppas på att vi inte kommer att störa varandra. Instrument låter ju en del, men allteftersom vi ser hur det fungerar med ljudet i de olika rummen kommer vi att klä väggarna med absorbenter så att det ska fungera för både akustik och eventuell lyhördhet, fortsätter Louise.

Om två veckor ska lokalerna vara klara för att flytta in, men då går personalen på sommarledighet, så uppackning och det ”finstilta”, som att sätta upp gardiner och möblera kommer att ske i augusti. Dock i god tid innan undervisningen startar, i september.

Kulturskolans chef Louise Kratz.

Louise jobbar för tillfället mycket med diverse administrativa uppgifter som måste göra i och med flytten såsom brandskyddsdokumentation och listor på än det ena, än det andra. Hon och kollegorna kommer emellertid att finna tid i vecka 22 och 23 för att åka runt på både skolgårdar och ålderdomshem för att inspirera kommande elever och glädja de boende på hemmen med musik.

Inspelningen av Kulturskolans populära dansshow fick denna vår skjutas på framtiden, på grund av ett större coronautbrott på Lillmons skola för någon månad sedan. Nu kommer den istället att spelas in under vecka 26, vilket visade sig vara den enda vecka då alla ansvariga hade möjlighet att medverka.

– Det är jättetråkigt att vi blev tvungna att flytta dansshowen och många, både elever och föräldrar, har uttryckt sin besvikelse. Vi tänker att det ändå är bättre att flytta på den, än att ställa in den helt, även om det tyvärr innebär att alla elever inte har möjlighet att vara med, menar Louise.

Spackling och målning pågår nu i de nya lokalerna som ska tas i bruk i september.

När det gäller dansverksamheten på Kulturskolan får den inte plats i de nya lokalerna på Fällen. Istället flyttar den till IOGT-NTOs byggnad på Dalagatan, närmare bestämt till den stora samlingssalen.

– Det är en jättefin lokal med ett bra, kvalitativt trägolv, som passar dansen. Vi kommer att köpa in portabla speglar som går att rulla in och ut. Den lokalen hyr vi, eftersom IOGT-NTO fortfarande behöver den till sin egen verksamhet de tider då vi inte är där, konstaterar Louise.

Kulturskolans teaterverksamhet kommer fortsatt att bedrivas i Centralskolans aula, men byter namn och innehåll till hösten.

– Från och med i höst kommer den undervisningen att heta ”Scen möter film”. Där kommer eleverna att få träna hela vägen från manus, spela teater till att filma och stå på andra sidan av scenen så att säga, förklarar Louise.

Kulturskolan har ansökt om och fått en del pengar från Kulturrådet, vilka de bland annat kommer att använda till att översätta sin hemsida till flera språk, för att kunna attrahera fler nysvenskar. De riktigt danssugna får möjlighet att ansöka till en nystartad, mer intensiv, showgrupp i dans. På höstens schema kommer dessutom körsången att utvecklas och den nya kursen Funkis-kul kommer att finnas med som alternativ till nästan alla ämnen.

Dansverksamheten flyttar till IOGT-NTO på Dalagatan.

Det gångna året på Kulturskolan har varit turbulent med corona och besked om en plötslig flytt, men Louise ser positivt på vad som komma skall.

– Flytten är ett politiskt beslut som vi anställda måste anpassa oss till och vi kommer försöka göra det bästa av det. Det kommer att bli annorlunda, men jag tror att det kommer att bli bra! När pandemin är över ser vi fram emot att få träffa eleverna mer regelbundet och förhoppningsvis på plats – i nya lokaler!

I samlingssalen på IOGT-NTO finns idag inga speglar, men portabla varianter ska köpas in.