Vad gör man när man som en aktiv och social person precis tagit pension och en pandemi utbryter, där man ska hålla sig ifrån att träffa andra människor…? Jo, man gräver djupt i sin fars bildarkiv och skapar en bilderbok naturligtvis! Eftersom far i det här fallet arbetade som journalist på Falu-Kuriren och Aftonbladet under många år, så fanns det några bilder att välja mellan. Grävandet har nu resulterat i boken ”Sport vi minns! Sportprofiler och evenemang i Dalarna under 50-, 60- och 70-talet”.

Peo Westlund bor i Borlänge, men hans mor kom från Yttermalung och för tre år sedan övertog Peo föräldrahemmet, vilket han nu är i färd med att renovera. Han är i Yttermalung minst varannan helg och alltid över långhelger. I höstas när han inte renoverade roade han sig med att gräva, leta och titta igenom sin far Ingvar Vestlunds stora arkiv av fotonegativ, för tredje gången. Innan denna bok har han nämligen gett ut ytterligare två stycken. Den första hade titeln ”Det var bättre förr” och i den andra fokuserade han på sitt eget stora intresse – motorfordon.

– Fars negativsamling innehåller 20.000-30.000 negativ nedpackade i runt 5000 kuvert. Varje kuvert är märkt med vad det innehåller och alla bilder är tagna med hans ”Rolleiflex 6×6”. Han arbetade som lokalreporter över hela Dalarna och bevakade allt från kultur, samhälle och sport. Sporten fick bli ”huvudpersonen” denna gång.

Kameran som Peos far Ingvar använde ute på sina journalistiska uppdrag - en Rolleiflex 6x6.

Boken innehåller bilder från sporthändelser och event runtom hela vårt landskap och självklart en hel del från vår kommun. I vissa fall finns en liten redaktionell text bredvid bilden, om Peo hittat en sådan i negativpåsen. Alla bilder är ordnade i kronologisk ordning, men saknar sidnumrering, vilket det finns en tanke med. Peo skriver i bokens förord:

”Man måste söka själv och kanske få lite tankar om de bilder som passerar i sitt letande. Böckerna är tänkta att ge lite näring åt det egna minnet från t.ex. ungdomsåren, på grund av detta finns även bilder med som speglar miljöer runt det aktuella ämnet.”

Peo har grävt djupt i bildarkivet. Det har tagit tid, men arbetet har varit roligt.

Från området Malung-Sälen finns fler betydelsefulla idrottspersonligheter och händelser dokumenterade. Limasonen Sixten Jernberg har en given plats, liksom den på bilden 16-årig Janne Stefansson från Sälen. Mannen bakom hockeyskydden Niss Oskar Jonsson finns också med på ett hörn och även radioprofilen Sven Jerring (född i Malung) som fångats på bild när han intervjuar en deltagare i Lilla Vasaloppet 1954. Dessa namn är välkända av de flesta och vi har sett bilder på dem förr, men hur många har sett bilder från en travtävling med 5000 åskådare (!) i Malung, 1951? Ytterst få är en rimlig gissning. Boken bjuder på ytterligare några guldkorn från Sörsjöns IF i norr, till Yttermalungs idrottsfest i söder och en bild på Öjes fotbollslag i öster.

– Att göra den här boken har nästan varit ett sätt att överleva, kan man säga. Det har sysselsatt mig i coronatider. Jag har jobbat med boken i tre år, men det mest intensiva arbetet har pågått under det senaste året. Det har varit väldigt roligt och jag har kommit i kontakt med många intressanta personer när jag har försökt att i möjligaste mån tagit reda på vilka som synts på bilderna, om detta inte varit nedskrivet i negativpåsarna.

Bokens framsida.

Gamla saker, speciellt bilar, men även historia i allmänhet har alltid intresserat Peo. Det var därför han började att sammanställa dessa böcker. Det visade sig att han inte var ensam om historieintresset då man i Yttermalung anordnade en bildvisning, under arbetet med den aktuella boken, för två år sedan. Det kom hela 75 personer. Som tur är förstår Peo Malungsmål, även om han inte talar det själv, så att han kunde ge sig i kast med besökarnas frågor och diskussioner.

Efter att ha gjort urval efter urval och studerat tusentals fotonegativ med lupp och därefter scannat de han ville ha med i boken kunde han så, den 15 december förra året, hålla den färdigtryckta boken i handen för första gången.

– Jag har själv haft ett mindre tryckeri under många år, men det är speciellt att hålla sin egen bok i handen. Det är lite lustigt för när jag stod i tryckpressen själv och tryckte åt andra kunde jag direkt se var tryckfelsnisse varit framme, men när det gäller det man själv gjort är det betydligt svårare, skrattar han.

När verksamheten i tryckeriet började gå ned ställde Peo succesivt om till att jobba med böcker där han använde sig av sin fars stora bildarkiv. Han är inte den som ligger på latsidan, när han nu valt att ta pension. Tvärtom, han engagerar sig i det mesta och allra helst ska det handla om bilar.

– Jag är medlem i Dalarnes Automobil Klubb och de har många arrangemang i östra Dalarna, men få i de västra delarna. För två år sedan startade jag därför upp veteranbilsrallyt ”T.J. Erikssons Minne” för bilar före 1935. Vi hade 8 stopp med olika tester på vägen. Många hade klätt sig tidsenligt och det var tio ekipage som deltog. Ifjol blev det ju inget arrangemang, men jag hoppas vi kan återuppta det igen, så snart pandemin är över.

Sträckningen för rallyt gick från Yttermalungs kyrka, förbi Sillerö och västra sidan av älven ned till Äppelbo. Därefter kördes riksvägen norrut, tillbaka till Yttermalung.

Vi får återkomma med en rapport därifrån när det väl beger sig igen, men än så länge nöjer vi oss med några bilder från boken. Du kan studera några av dem nedan.

FAKTA
Boken har 220 sidor och innehåller 600-700 bilder.
Den säljs genom Yttermalungs Bygdegårdsförening och överskottet går till bygdegården.

Travtävling i Malung 1951. Femtusen åskådare på den provisoriskt iordnignsställda travbanan intill Dalälven. Entrébiljetterna kostade tre kronor och bland alla som löst biljett lottades en travhäst ut (King Arion), vilken vanns av travtränaren Ture Holmgren.
Janne Stefansson, 16 år från Transtrand, vallar sina skidor i Sälen 1951.
Lilla Vasaloppet 1954. Sven Jerring intervjuar Bill Karlsson från Noret (Mora).
Yttermalungs idrottsfest i augusti 1954. Festen hölls i Hedbacksgården, Sillerö.
På ovanstående fest uppträdde sångerskan Grip Ingrid Nilsson. Här omgiven av Skog Olle Nilsson till vänster, en icke namngiven medspelare i bakgrunden och Ragnar Morell till höger.
Vid sidan av skidåkningen arbetade Sixten Jernberg som avmätare i skogen. Bilden är från 1954.
Längdskidåkerskan Gunvor Fritzon från Barktorp (Malungs Finnmark).
Sörsjöns Idrotssförening 1960. Bröderna Johansson. Från vänster Harry, Bengt, Åke, Sune och Göte. Match: Sörsjöns IF-Djurgården, 10 juli. Resultat 2-7. Publikrekord: 1500 personer.