Detta år har man koncentrerat sig på idrottsminnen i och med att Malungs IF fyller hundra år. Innehållet kretsar kring föreningens femtio första år och texter finns att läsa om profiler såsom Silver-Bengt och Post-Olle. En berättelse om det allra första Skinnarloppet finns också som en del av innehållet. Daniel Henriksson har gjort ett gediget arbete genom att leta tidningsurklipp, dokument och andra källor för att kunna ge läsarna en helhetsbild av föreningens historia.

Som vanligt innehåller boken en mängd olika texter, från engagerade Malungsförfattare, så den har en del att erbjuda även för den som inte är idrottsintresserad. Ali Reza Shojaei berättar till exempel om sin flykt från Iran och om hur han hamnade på Ryavallen i Malungsfors. Leif Thoors redovisar ett gammalt dokument där Caroline Hetteen Olson berättar om sin utvandring från Hyttkvarn till Roseau.

Från vänster: Peo Persson, Kjell Magnil och Ingvar Persson. Foto: Dalmas Falun

Sedan 1948 har Skinnarebygd getts ut. Den har blivit ett samlarobjekt och fyller en stor funktion för att bevara vårt kulturarv. På senare år har boken presenterats i ett boksläpp, dit författare och läsare bjudits in, men på grund av pågående pandemi blir det i år ändrade planer. Exakt hur de ser ut diskuteras för närvarande i hembygdsföreningen. Klart är att boken kommer att finnas tillgänglig på ena eller andra viset i slutet av november, så snart den lämnat tryckpressarna.

Den som inte har samlat på alla utgåvor av Skinnarebygd eller som är ute efter någon speciell information i någon av böckerna, kan numera leta efter artiklar, författarnamn och ord i det register som Bo Svensson sammanställt på Hembygdsföreningens hemsida.