”Herr Symaskin från Malungsfors är kinkig i dessa tider”

”Herr Symaskin från Malungsfors är kinkig i dessa tider”

I Malung-Sälen är han kanske mest känd för sin roll som Skinnarmäster i Skinnarspelet, men den stora massan kanske känner honom bäst som frontfiguren i Lars-Kristerz för ett antal år sedan. 2013 lämnade han bandet, med har fortsatt pysslat med musik på olika vis. I början av september släppte han sitt första soloalbum ”Stefan Nykvist”. Strax är det dags för en miniturné där Malung och Orrskogen är ett av stoppen.

Förutom covers på både äldre och mer moderna låtar innehåller albumet sex nya alster som är skrivna av olika låtmakare och Stefan står själv för nästan två av dem.

– Jag har skrivit texten till en låt och både melodi och text till en annan, tillsammans med Peter Larsson. Jag gjorde först en låt på engelska, men den kändes inte klar, så jag bad Peter att titta på den. Han är väldigt duktig på att skriva och gjorde en ny, svensk text och det blev kanonbra.

Peter har även tagit varenda fotografi som finns med i med i albumet och Stefan öser lovord över hans talang och skicklighet som fotograf. 

Foto: Peter Larsson

Stefan beskriver albumet som charmigt och han kallar soundet för ett modernt retrosound eller uppdaterat vintage. Det har de bästa ingredienserna från 60-talet, där man kommer att känna igen instrumentuppsättningen av elorglar, elgitarrer och klassiska sångekon. De har använt gammal utrustning vid inspelningarna.

– Det är gamla låtar i en ny, fräsch paketering. Känslan av 60-talssoundet finns där, men det är fräschare. Innehållet i texterna är enkelt och glatt med en blandning av folkparker, solsken och lite olycklig kärlek, i lagom mängd.

Stefan är glad över att albumet nu äntligen är ute och att han får komma ut och möta publiken igen. Han känner även tacksamhet för att folk köpt, lyssnat och gett positiv respons på hans lilla skötebarn. Han har jobbat länge med albumet och väntat in de rätta låtarna.

– Jag sjunger en del på svenska och då är det oerhört viktigt att texterna känns rätt så att det hörs att man verkligen menar det man sjunger, annars låter det fånigt och inte trovärdigt. Det gör att låtvalet har en stor betydelse. Helt plötsligt damp fyra kanonlåtar ned och det blev startskottet.

Hans förhoppning är att det inte ska dröja så lång tid innan nästa album kommer ut.

– När saker och ting ligger och skvalpar för länge. Man ska inte dra på saker, då tappar man ork och inspiration – det gäller att smida medans järnet är varmt!

Foto: Peter Larsson

Lördagen den 24e oktober kommer Stefan tillsammans med gitarristen Chris Bergström till Orrskogens scen. Stefan hoppas på en gemytlig föreställning där han ges tillfälle att sjunga, vittna och mässa på både svenska och lite älvdalska.

– Ja, självklart blir det något på älvdalska. ”Du raiter upp mig” finns med i repertoaren och kanske någon mer, vi är inte främmande för önskelåtar. Självklart blir det låtar från nya skivan också.

Han hoppas kunna göra en längre turné och återkomma till Malung med fullt band, så snart coronapandemin är över. Kanske under en dans- eller pubafton.

– Jag känner mig hemma i Malung, efter alla år då jag medverkat i Skinnarspelet. Så pass hemma att jag kokar mitt eget kaffe när jag är på parken.

Hur är det med Herr Symaskin från Malungsfors då – har du träffat honom på slutet?

– Alltså, jag har en skinnluva som jag skulle fått lagad och lappad, men Symaskin verkar vara jävligt försiktig nu i coronatider. Han är kinkig och vill inte gå utanför dörren. Jag får nog vänta till våren. Förhoppningsvis kan jag få den lagad till nästa turné.

Stefan i rollen som Skinnarmäster. Foto: Marie Bäcke