Ikväll spelas den tionde föreställningen av årets Lännviksrevy, vilket betyder att de kommit mer än halvvägs i sitt program med totalt 17 föreställningar. 3 av dessa är resultatet av att de 14 första sålde slut på mindre än en vecka. Publiken bjuds, som sig bör på en revy, på en kavalkad av lokala händelser som inträffat under det senaste ”pandemiåret”. Skrattmusklerna hinner få sig en rejäl omgång innan kvällen är slut.

På restaurang i Lima.

På den nyrustade festplatsen Brånen i Öje strömmar den hundrahövdade publiken till varje kväll under hela vecka 27. De har av arrangören uppmanats att ta med myggmedel och en filt, i händelse av svalare vindar i sommarkvällen. Men inget av dessa visar sig behövas den aktuella kvällen.

Kulisserna är nymålade och ridån sydd för att passa den nya scenen. Sittplatserna är noggrant utplacerade för att hålla det avstånd som restriktionerna kräver.

– Det blir en annorlunda upplevelse att stå på scenen när publiken sitter så långt ifrån varandra. Det blir inte riktigt samma publikkontakt, men det funkar ändå bra efter de förutsättningar som finns. Det är synd att vi inte får fylla lokalen, men vi hoppas på att få göra det nästa år, säger Erik Karlsson.

Här besjunger man aktualiteter på alla möjliga mål.

En klar fördel när man ska se Lännviksrevyn är att man förstår Malungs- och/eller Limamål, då de flesta sketcher framförs på någon av dessa dialekter. Musikinslagen däremot sjungs (oftast) på rikssvenska.

Under föreställningen radas händelser från det gångna året upp av skickliga skådespelare och skönsjungande vokalister. Vi får gå på restaurang i den peruanska huvudstaden, lyssna till vårt kommunalråd som förklarar alla de olika flyttar av lokaler som planeras framöver och vi träffar även den amerikanske presidenten Joe Biden.

Kommunalrådet i Malung-Sälen på bilden ovan.

– Vi ser fram emot när Hans Unander kommer hit och tittar, han brukar alltid vara här. Vi skickade även en inbjudan till Joe Biden, men han har inte svarat, skrattar Erik.

Mellan sketcher och sånger får publiken även njuta av snyggt koreograferade dansnummer.

– Dansnumren hör till och lyfter showen, men de är inte så lätta… Jag och Andreas är de som behöver jobba mest med den delen, ler Erik.

Ensemblen tar oss också med till både himmel och helvete, liksom till matbutiken för att handla i coronatider, vilket inte visar sig vara så enkelt som man kan tro… De serverar även dopp i grytan tillsammans med ”Öjsarna” som dyker upp varje år och på menyn finns även en hemkokt rätt där välkända damer står för receptet.

Att de unga talangerna trivs på scenen råder det ingen tvekan om, men de berättar också om hur kul det är att göra allt runtomkring.

– Vi har alltid kul bakom scenen också! Det som syns där är egentligen bara en liten del av allt vi gör. I logen är det alltid en bra stämning – vi dansar, sjunger och pratar, vi är en härlig grupp. De dagar då vi har fler föreställningar brukar vi ta ett dopp i sjön tillsammans, berättar Jenny Larsson.

Tiden precis innan revyn beskriver de också som en höjdpunkt.

– Generellt är repetitionerna väldigt roliga, när man får utforska sin karaktär och ge liv till den. Man måste ställa sig frågan – Vem ÄR egentligen Barbro? till exempel. Belöningen för alla de repetitionstimmar man lagt ned kommer när publiken skrattar – det är ju det som är vårt mål! säger Cecilia Johansson.

– En del undrar om det inte blir tjatigt att köra samma föreställning hela tiden, men det händer alltid nya grejer, till exempel så kan man ibland komma av sig och då blir det jubel i publiken. Det är sällan det blir exakt samma föreställning från kväll till kväll, konstaterar Ida Holland.

Många blev utan biljett i år, när revyn tvingades begränsa antalet platser. Detta kompenserar de genom att filma en av föreställningarna och filmen kommer senare att säljas till de som inte ”hann med”, men ändå vill stilla sitt revybehov. Missa då inte numret ”Kvartetten” där ni får en lektion om hur man kan spela piano utan att använda händerna. Minspel och kroppsspråk hos de som agerar är helt fenomenalt!