Emelie från Lima blir programledare i radio för en dag

Emelie från Lima blir programledare i radio för en dag

Kyrkans julkrubbor, julottor och julkonserter är populära inslag i mångas julfirande. Under ett normalt år. I år finns inte möjligheten att fysiskt delta i dessa arrangemang, men kyrkorna i Malungs och Lima-Transtrands Församlingar kommer att sända alla gudstjänster och andakter digitalt, via sina Facebooksidor. På självaste julafton har 20 av Dalarnas församlingar samarbetat i skapandet av den radiosändning som kommer att gå ut i hela regionen. Initiativtagare till sändningen och tillika en av programledarna är Emelie Kjellgren från Lima.

Emelie arbetar till vardags som diakon i Falu pastorat, där man ända sedan i våras samarbetat med radiokanalen Wolf FM, i vilken man sänt sina gudstjänster.  

– Ur märkliga omständigheter kan det uppstå kreativa lösningar och samarbetet mellan Wolf FM är just en sådan. Eftersom vi inte fått ta emot några besökare i kyrkorna så har vi besökt dem via radion istället.

Ju hårdare restriktionerna blev under hösten, desto mer funderade Emelie på hur man ska kunna fira jul i de här konstiga tiderna, när hon insåg att man inte skulle få träffas på samma sätt som tidigare. Många skulle dessutom bli ofrivilligt ensamma och ofta även isolerade, på grund av pandemin.

– Jag ville göra något för alla som är ensamma och funderade på hur man kunde skapa gemenskap. De allra, allra flesta har tillgång till en radio eller en dator. Jag började spåna med några kollegor och vi kom snabbt fram till att en radiosändning på julafton är en god idé.

Emelie Kjellgren. Foto: Madeleine Vagge

Ännu bättre blir det om man lyckas få med sig några kända röster och det fick de. Den kända dalarösten Mats Ingels var direkt med på tåget och därmed var även den önskade dalaanknytningen i programmet fastslagen och enkel att spinna vidare på. Några av de övriga gästerna i programmet blir nämligen inga mindre än Björn Skifs och systrarna Kallur; Susanna och Jenny.

– En del intervjuer är förinspelade, andra gör vi live. Jag och Mats har tillsammans med projektgruppen gjort ett detaljerat program för vad som ska hända i sändningen och när det händer. Förutom intervjuer blir det samtal kring hur man firar jul med de som ringer in och deras önskemusik. Det blir också tävlingar där man kan vinna priser som de medverkande församlingarna skänkt.

Björn Skifs. Foto: Peter Knutson

Det blir naturligtvis ingen julstämning i ett radioprogram som svenska kyrkan sänder utan julevangeliet. Just det här evangeliet får en extra dimension, eller rättare sagt tio olika dimensioner,  i och med att det läses på 10 olika daladialekter.

– Jag kan avslöja att Västerdalarnas dialekter är väl representerade, skrattar Emelie. Exakt vilka de är får man höra om man lyssnar på programmet. Kanske kan man till och med höra vem eller vilka som läser…?! säger hon hemlighetsfullt. Vår biskop Mikael Mogren är en annan av de röster som kommer att dyka upp.

Sedan Svenska kyrkan offentliggjorde att de skulle sända på julafton har de fått enbart positiv respons.

– Ur perspektivet att vi bara får samlas 8 personer under jul är detta ett bra sätt där vi inom kyrkan kan nå ut och upprätthålla traditionerna, trots att kyrkorna är stängda. Folk runtom i vårt landskap tycker bevisligen att det är positivt. Det känns jättebra!

Hur känner du inför din nya roll som programledare i radio?

– Det ska bli otroligt spännande, men även nervöst naturligtvis! Jag hoppas att jag och Mats med hjälp av musik, kända dalaröster och lite annat kan hjälpa till att skapa julstämning hemma i stugorna, trots den rådande situationen vi har just nu.

Radiosändingen har fått namnet ”En annorlunda jul” och sänds på frekvensen 88,8 MHz. Om man befinner sig utanför sändningsområdet går det bra att istället lyssna via webbplatsen wolffmradio.se