Brånens festplats i Öje rustas inför Lännviksrevyns sommarpremiär

Brånens festplats i Öje rustas inför Lännviksrevyns sommarpremiär

Redan i höstas insåg medlemmarna i Lännviksrevyn att det skulle bli en omöjlighet att spela revyn som vanligt i Öje Centrumhus i februari. Hoppet levde ändå om att kunna köra i mars. Det hade förberett lokalen för en publik på 50 personer. I mitten av december raserades även de planerna av de nya restriktionerna. Att ställa in årets revy hade varit den enklaste vägen, men Erik Karlsson som är en av revyns grundare och frontfigurer är av meningen: Varför ska man göra det lätt för sig? I juli kör Lännviksrevyn därför sin sommarpremiär utomhus på nyrustade Brånens festplats i Öje.

I juli öppnar åter portarna till Brånens festplats i Öje. Den ska bara "putsas" lite först meddelar Erik Karlsson och Bengt-Göte Tåli.

2008 anordnades den sista och för många klassiska Regattafesten, vid festplatsen i Öje. Bandet som spelade var inga mindre än Larz-Kristerz. Detta var samma år som de senare vann Dansbandskampen, men Öje IF hade klokt nog bokat dem innan berömmelsen slog till. Trots att det kom många betalande blev 2008 spiken i kistan för festplatsen och man bestämde sig för att lägga ned verksamheten. Nästkommande år hörde dock Älvdalsbandet av sig och ville spela igen, för en ”spottstyver”, som plåster på såren för, då de hade hört att Brånans festplats hade ”gått i sank”, efter att de varit där.

– Det var gentilt av dem, för det var ju inte alls deras fel, men det hoppas jag att de förstod säger Bengt-Göte Tåli, som är ordförande i Öje IF.

Kottar och barr på marken är ett minne blott.

Sedan den sista dansen 2009 råder tystnad uppe på höjden norr om Öjesjön, sånär som på suset från de höga tallarna som står där. Men nu kommer det att bli ändring på det! I snart tre veckor har medlemmar ur Lännviksrevyns ensemble och deras föräldrar, medlemmar ur Öje IF och bybor hjälpts åt för att Brånen festplats åter ska kunna blomma. Åtminstone ett par veckor om året.

– Här låg tjocka lager av kottar och barr över hela planen, som vi har krattat ihop och kört iväg. Vi har också skrapat färg på alla husen och börjat att måla om. Dassen har fått en uppfräschning och golven i serveringen och på dansbanan har skurats. Alla ställer upp och totalt är det femtiotalet personer som har hjälpt till, säger Erik Karlsson.

Rengöring av golv och plockning av kottar. Foto: Erik Karlsson

Från början diskuterades alternativet att spela revyn nere på Holmen, vid båthamnen i Öje, men för att slippa vara helt beroende av vädret valde man istället Brånen, där både ensemble och publik kan vara under tak.

– Här finns också en servering under tak redan på plats. Där kommer det bland annat att serveras karré i tunnbröd, precis som vi hade på Regattan, berättar Bengt-Göte.

Inne på dansbanan har man börjat bygga upp scenen.

– Vi har tagit med oss scenen som vi hade när vi spelade i Centrumhuset, men vi har byggt nya ben på den. Vi kunde också ta med oss skenorna till ridån, men själva tyget måste sys om. Bakom scenen kommer vi att bygga ett litet trädäck som behövs för förvaring av rekvisita och in- och utfart till scenen, förklarar Erik.

Erik visar Bengt-Göte vad som ska göras med scentaket innan det blir klart.

Planen är att kunna välkomna 100 gäster till varje föreställning. Publiken kommer att få sitta parvis med en meter mellan varje par. Under tiden som Malungsbladet träffar Erik och Bengt-Göte ute på Brånen kommer beskedet, som dittills varit ett orosmoment, på radio från regeringen: De släpper på restriktionerna från och med den 1 juni. Erik blir jublande glad eftersom det betyder att det inte längre finns något hinder:

– Sô gôtt! Nu blir det premiär här på Brånen den 2 juli! Jag tror att folk har ett stort behov av att få skratta igen och det ska de banne mig få göra nu. Vi ska bjuda på fjorton föreställningar under tio dagar under vecka 26 och 27.

– Jag tycker vi kan låna och göra om Dansbandsveckans slogan och säga: Lännviksrevyn i Öje – alltid vecka 26! skrattar Bengt-Göte.

Delar av revygänget samlat för att öva manus. Foto: Erik Karlsson

Ni kommer alltså att köra vidare med samma koncept även kommande år?

– Ja, om det fungerar bra med lokalen så kommer vi att göra det. Det blir enklare eftersom hela ensemblen är hemma på sommaren. Under övriga året är det alltid någon som är borta på lumpen, studier eller annat. Dessutom är det för tight att vi efter sommaren skulle få fram en ny revy, redan till januari 2022.

Nästa år firar Lännviksrevyn 10 år och då vill Erik och hans kumpaner kunna bjuda på något extra. Vi får se vad det blir. Titeln på årets revy är: ”Tâlöst” och har ett genomgående tema som handlar om mat. Under året som gått har de fått ta bort något inslag som helt enkelt blivit för inaktuellt, men i stort sett är det samma stomme av sketcher, som i ursprungsplanen.

Grinden in till Brånen kommer att bli svart som natten när Göte Sandbäck är klar med penseln.

Att Lännviksrevyn kommer göra Brånen till ett populärt ställe att besöka råder det nog ingen tvekan om. Bengt-Göte hoppas att folk också kan få upp ögonen för att festplatsen och dess lokaler går att använda även till annat.

– Förr i tiden firade folk bröllop, dop och kalas här uppe. Nu när vi fixar till vår lilla anläggning så är det naturligtvis åter möjligt. Det ryktas att det kan bli ett 75-årsfirande här i sommar, det vore roligt.

Uppflugen på en stege stod Arne Kvist och målade träfoder på torsdagskvällen.

Att Brånens festplats blir samma sak som den var förr, tror varken Erik eller Bengt-Göte. Storhetstiden då Regattan var årets höjdpunkt är svår att åstadkomma med dagens förutsättningar. Den ideella arbetskraften är på väg att försvinna mer och mer, speciellt när byn inte längre har något fotbollslag. En ny Regatta har heller aldrig varit planen.

– Nej, jag har istället en dröm och förhoppning att Brånen kan bli som Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg, där det spelas revy så det står härliga till, varje sommar – det vore väl något?!

Gästboken, eller "Gästskinnet" för de band som spelat på Brånens festplats genom åren. Och jo, mycket riktigt: I toppen ser man Larz-Kristerz emblem.