Vissa har hämtat bokreans broschyr i butiken, andra har kollat in den på nätet. En del har kanske inte sett den alls, utan går till bokrean ändå. Av tradition. Oavsett vilket så är bokrean fortfarande populär, näthandel och annat, till trots. På Malungs bokhandel har man säkrat upp årets upplaga genom att sprida ut den över större delar i butiken, tillhandahålla handsprit och se till att torka av kundkorgarna efter varje användning.

Klockan 05.55 kommer den första kunden och ställer sig för att vänta på att dörrarna till årets bokrea ska låsas upp. Det är Kristina Andersson från Malung.

– Jag har aldrig varit ute så här tidigt på bokrean, men jag började läsa mer frekvent i somras, så nu tänkte jag passa på innan jag börjar jobbet kvart i sju. Jag vet inte någon speciell bok som jag vill ha, men gärna någon deckare. Gärna av Mari Jungstedt.

Vi står och småpratar när Marie Jernbergs lila skjorta dyker upp bakom glasdörren. Hon låser upp och välkomnar oss in. Vi är bara två på plats, men inom några minuter kommer ytterligare ett par bokmalar.

Marie öppnar dörrarna för årets bokrea. "Vi har fått nya idéer när det gäller utformningen av rean. Idéer som vi förmodligen kommer att hålla fast vid. Det är sällan något ont som inte för något gott med sig".

– Naturligtvis har vi räknat med att det skulle vara mindre antal i kö i år, än tidigare år. Vi ville ändå följa traditionen och öppna klockan sex som vi brukar. Jag gissar att några av de som brukar komma tidigt har valt att lämna in en beställningslista i år, vi har betydligt fler sådana än tidigare år, berättar Marie

Vill man ändå vara hundra procent säker på att få tag på just den bok man sett ut i katalogen så bör man vara på plats, eftersom bokhandeln bara får ett enda exemplar av vissa böcker och de går inte att beställa om.

Böcker i långa rader.

Har du märkt på förbeställningslistorna om det finns någon favoritbok på årets rea?

– Nej, inte direkt, önskemålen verkar vara väldigt breda. Däremot tycker jag man kan se att genres som deckare och romaner är lite mer populära i år. Kanske beror det på att folk har mer tid över till att läsa ett sådant här år, jag vet inte, fortsätter Marie.

Maria Andersson hittade den bok hon sökte. "Lyssna! säger hon och öppnar boken försiktigt och ett litet , litet knak hörs. Känslan när det tar emot lite när man öppnar en ny bok - den är underbar!"

Faktaböcker och barnböcker är det som annars brukar gå mest på reorna. Den tredje kunden för dagen, Maria Andersson, blir ett bevis på att detta stämmer. Hon går raka vägen till barnbokshyllorna och börjar leta böcker till barnbarnen. Hon har en ”fusklapp” med sig.

– Jag brukar vara här när bokrean öppnar och innan har jag kollat igenom bokrea-broschyren och skrivit en lista på de böcker jag skulle vilja ha. En del av grejen med att gå hit tidigt på morgon är den sociala biten och träffa folk som man kanske inte ser så ofta annars. På avstånd såklart, men ändå. Man tipsar varandra om böcker. Visst har det blivit mindre folk, men det är ändå trevligt, säger Maria.

Ett av Marias barnbarn fyller snart två år. På förskolan finns boken "Vems bajs?", så nu ska han få "Vems rumpa?" när han fyller år.

Maria älskar att läsa och är glad över att barnbarnen verkar tycka detsamma, hon vill uppmuntra dem till läsning. Förr ville hon gärna äga sina böcker, men hon fick så många till slut så hon har börjat att ge bort dem. Så hon kan fylla på med fler. När hon gått igenom fusklappen med barnböcker ska hon tillåta sig själv att strosa runt bland hyllorna och leta efter någon bok till sig själv. Hon har siktet inställt på ”Korvboken”.

– Jag gör alltid korv till jul, men nu vill jag testa några nya varianter. Jag måste också frångå mina vanliga köp av trädgårdsböcker… Trädgården verkar inte bli bättre, även om jag köper fler böcker, säger hon med ett skratt.

Kund nummer två har nu hunnit till kassan för att betala, en ganska välfylld kundkorg, fylld med flera kokböcker. Hon som vill inspireras av dessa är Anna Larsson, som också brukar gå på bokrean, om det finns någon i närheten.

– När jag bodde i större städer besökte jag alltid bokrean. Under några år nu så har jag bott långt ifrån en bokhandel, så det har inte funkat. I år letar jag efter kokböcker. Jag äter mycket vegansk mat och behöver inspiration, konstaterar Anna.

Anna skaffade inspiration till sin matlagning.

Anna läser minst ett par böcker i veckan, ofta jobbrelaterad kurslitteratur, då hon jobbar som rektor, eller böcker om yoga, då hon även är yogainstruktör. Hon lyssnar också mycket på ljudböcker när hon promenerar, städar eller vad hon nu håller på med.

Marie Jernberg har nu drivit bokhandeln i snart nio år, sedan 2012. Hon är uppvuxen bland böcker, då hennes mamma Sigbritt jobbade på biblioteket och hennes morbror Bernt Fehrm drev bokhandeln i Malung, på den tiden.

"Det finns en kund för varje bok", säger Marie Jernberg som driver Malungs Bokhandel sedan nio år tillbaka.

– Nio år går fort, men är ändå en kort tid i denna bokhandels historia. 1923 startade min morfars bror Fritz Fehrm bokhandeln i Vansbro. Tre år senare, 1926 öppnade min morfar Axel en filial i Malung. Därför ska det bli kul att få fira 100-årsjubileum om några år, ler Marie.

Vad läser en kännare som du för bok när du får välja själv?

– Biografier är det jag gillar mest! Eller böcker som har någon form av verklighetsanknytning. Jag börjar sällan på serier,  för jag vill hinna med att läsa många olika författare .

 Notering: Åren 2000-2012 drevs bokhandeln i Malung och Lena och Gunnar Gustafsson.