Blir det någon Dansbandsvecka i år?

Blir det någon Dansbandsvecka i år?

Det är nu fastlagt och utrett att Dansbandsveckan får 2 299 000 i bidrag från Kulturrådet, som kompensation för att det inte var möjligt att genomföra arrangemanget förra sommaren, på grund av pandemin. Beskedet om detta fick arrangörerna redan i januari, men de ville utreda att allt var rätt och riktigt i och med att Malungs IF också fick ta emot en stor summa i bidrag från Riksidrottsförbundet.

– I och med att Malungs IF är starkt kopplade till vårt arrangemang, vi sitter ju i princip ihop, så ville vi kontrollera att bidragen inte krockade med varandra, eftersom de kommer från två olika instanser. Nu är det utrett och vi vet att allt har gått rätt tillväga.

Bidragspengarna kommer inte att läggas på hög, de ska delas ut till ägarna och användas i respektive verksamheter. Hur mycket var och en får beslutades under gårdagskvällen.

– Ägarna är vana att få mer naturligtvis, men vi är ändå glada för att kunna dela ut något över huvud taget. Det är många som ska dela på de bidrag som regeringen beslutat om och vi är tacksamma för den ekonomiska hjälp som vi får i och med detta bidrag.

Bertil Elfström. Arkivbild.

Vad tror du om årets Dansbandsvecka – kommer den att bli av?

– Det är väldigt svårt att säga. Ena dagen tror jag på det, andra dagen gör jag det inte. Jag hörde att statsepidemiolog Anders Tegnell fick frågan häromdagen om det blir möjligt att arrangera större event i år. Hans svar var att han trodde det skulle bli svårt att arrangera festivaler under våren. Mer än så kunde han inte säga.

Bertil tror att allt hänger på om vaccineringsplanen kan hållas eller inte. Skulle det visa sig att den planen håller hoppas han att de får grönt ljus från myndigheterna att köra. Allt är förberett för att kunna genomföra veckan, dansbanden är bokade.

– Allt är klart att bara sparka igång. Med den rutin vi har efter 35 år är det inga problem att dra igång allt, men vi skulle i så fall behöva lite tid för att få ut information till publiken. Vi vet vad Dansbandsveckan betyder för bygden, så vår förhoppning är att kunna köra, men vi gör ingenting utan myndigheternas godkännande.

Under gårdagskvällens möte behandlades frågan om ett datum när de senast måste ta beslut om att genomföra årets Dansbandsvecka, eller inte.