Alla F-klassare i Malung-Sälen fick boken Ylvania – och ett besök av dess författare!

Det ligger i bibliotekens uppdrag att varje år ge alla F-klassare i kommunen en bokgåva. I samband med detta anordnar de också ett besök från bokens författare. Därför har Ylva Hällen under de två senaste dagarna besökt alla sex F-klasser i hela kommunen. Hon berättade om sin bokserie ”Ylvania” och barnen fick den första utgåvan med sig hem i ryggsäcken, efter dagens slut. Ylva är ett känt ansikte för både barn och vuxna från ett annat sammanhang då hon synts många, många gånger i TV-rutan, där hon varit programledare och producent för flera olika program under Bolibompas stora paraply.

Barnen i F-klass på Lillmons skola i Malung vet mycket väl vilka TV-program Ylva jobbat med och tycker hon är lite knasig när hon bakar, målar ägg och annat i Supertipset och andra program hon jobbat med. Dock ställer de sig frågande till att det verkligen är författarens riktiga hår som de sett på programledar-Ylva.

Du har peruk på TV! utbrister en elev.
– Nej, det är samma hår! Jag har bara satt upp det i en tofs, svarar Ylva.
– Nej, det tror jag inte på! säger någon annan.

Kartan spelar en central roll i böckerna om Ylvania.

Det visar sig att barnen också är väl insatta i Ylvaniaböckernas värld med dess figurer och platser och till deras förtjusning visar Ylva originalen till de toalettrulle-dockor som utgjorde karaktärer i TV-programmet Ylvania. För det började faktiskt som ett TV-program som Ylva sedan spann vidare på och gjorde böcker av. Fast böckerna utspelar sig 1000 år senare än TV-programmet.

Några elever i F-klass i Lillmons skola.

Ylva berättar, med samma energi som i TV-rutan, hur det är att vara författare och vad en illustratör är för något. Sedan delar hon med sig av några bra tips till de som vill bli författare.

– Alla har idéer och alla kan vi använda vår fantasi, men ibland behöver vi lite hjälp på vägen. Att spionera är bra!

En elev noterar att det ju är fult att spionera.

– Ja, fast inte om man gör det på ett snyggt sätt! kontrar Ylva. När ni till exempel ser en person som ni tycker är intressant, eller en blomma, ett djur eller något annat – skriv ned det i en idébok eller rita en bild så har ni kvar det till sen. Ni vet aldrig när ni kan behöva det.

Nästa tips är att samla på saker, ungefär som Pippi Långstrump gjorde. Ylva berättar hur hon, förutom att samla på fysiska ting även samlar på foton som hon tar. Dessa använder hon sedan när hon skapar nya karaktärer eller platser.

Originaldockorna till Stjärnmästaren, Vida Nyckelbäraren och Blixtvinge, som alla finns med i Ylvania-böckerna.

– En plats som är med i nästa bok fick jag idén till i Malung, förra gången jag var här! På parkeringen där jag bodde då fanns en liten jordhög med något som liknade en dörr på ena sidan. Jag fotade den och så en dag när jag höll på att skriva och funderade på hur ett speciellt ställe skulle se ut hittade jag bilden och förstod att det ju var SÅ den skulle se ut! Det är perfekt att ha en massa samlade ”saker” eller foton som man kan få idéer ifrån.

Ylva jobbar med den fjärde boken i serien om Ylvania, den kommer ut i juli. Totalt kommer serien att innefatta fem böcker.

Barnen hakar på och fantiserar om hur en penna kan bli en magisk pil eller kanske att ett godispapper kan bli magiskt?! Det sista tipset handlar om att man ska samla på drömmar. Ylva beskriver dem som skatter att plocka från när man ska skriva en bok. Handlar det om mardrömmar så är de speciellt bra att använda när man vill skriva något läskigt eller spännande, så klart. En av de bästa sakerna med att vara författare, tycker Ylva, är att man i en bok själv bestämmer vart drömmarna ska ta vägen och vad som ska hända i dem – som författare är man den som styr historien.

Bibliotekarie Emma Hellström visar boken som alla barn i F-klass fick som gåva.

När Ylva inte skriver böcker jobbar hon numera på radio, närmare bestämt i programmet Barnmorgon, på fredagar. Men den allra mesta tiden har ägnats åt skrivande det senaste året.

– Jag och Sara Edvardsson, eller Supernälla Silver-Sara som många känner henne som, jobbar med ett än så länge hemligt jätteprojekt, inom skrivande. Mycket av våra föreläsarjobb försvann i och med Corona och vi började fundera på att göra något tillsammans. Vi fick en idé, lade fram den och fick igenom den. Utöver det jobbar jag med en bilderbokserie.

Ylva är i grunden en bildmänniska och trodde att det var bild hon skulle jobba med, men så blev det inte. Hon har illustrerat några böcker (om ”Sus och Dus”), men det var många år sedan och idag väljer hon i stället att överlåta det till andra, i sina böcker.

Att hon hamnade i TV var en ren slump.

– Jag hade jobbat en del på en förskola, gått Lärarhögskolan i något år, men sedan ville jag bli konstnär och finansierade mina studier genom att jobba på en pub. En kompis tipsade om att gå på provfilmning för ett programledarjobb på SVT. Hmm, spännande att få se hur det ser ut inne i TV-huset, tänkte jag, men hade alls ingen förväntning på att få jobbet. Kanske var det just det som gjorde att jag fick det, jag var bara mig själv och totalt avslappnad.

Ylva minns en absurd känsla när hon fick jobbet. När hon började och insåg att hon fick rita, måla, klä ut sig, spela teater, hitta på sagor och vara kreativ hela dagarna förstod hon att detta var hennes drömjobb. Hon blev kvar som anställd på SVT i 19 år, först som programledare och senare som producent för olika Bolibompaprogram.

Ett av de många populära program hon jobbade med i över tio år var Minimello, där barn fick skicka in sina toalettpappersrulle-dockor, vilka fick medverka i en musiktävling.

– Jag tror vi fick in ungefär 15 000 dockor per år och jag är en sådan person som inte kan slänga något. Cheferna var på mig flera gånger, men jag hävdade att vi inte kunde slänga dem. För det första var de konstverk och för det andra var de personligheter. Jag vet att det än idag står förråd fulla med toa-rulle-artister på SVT, skrattar Ylva.

Tre fullt seende Dorumor.

Vad Ylva än tar sig för så vill hon att det ska vara interaktivt med barnen. Ett tydligt exempel är dagens föreläsning på Lillmons skola, där barnen är lika aktiva som hon själv. Tillsammans skapar de en intressant stund.

Barnen lyssnar spänt på hennes avslutande berättelse om en Doruma, som hon visar upp. Det är en gåva hon fått från en japansk vän. Den ger man till någon som börjat med ett stort, nytt och kanske svårt projekt, förklarar hon. Doruman har bara två ögonvitor och när man börjar sitt projekt ska man rita i den ena pupillen. Den andra får man rita i när projektet är klart. Hittills har Ylva tre fullt seende Dorumor och en enögd, eftersom hon håller på med sin fjärde bok.

– Jag satt och funderade en dag på vad bibliotekarien i min bok skulle heta. Plötsligt kände jag att det var någon som tittade på mig…det var Doruman!

– Så det är DÄRFÖR han heter Mister Doruma i boken! ropar ett av barnen förtjust.

– Exakt! Där ser ni vad bra det är att samla på saker som man kan ha användning av, när man minst anar det, svarar Ylva.

FAKTA
2000 började Ylva jobba som programledare på Bolibompa
2006 blev hon producent på Bolibompa.
Hon har illustrerat böckerna om ”Sus och Dus”
Hon har skapat flera tv-serier för SVT:s Barnkanalen, såsom Minimello, Superlördag, Pomos Piano och Ylvania. Hon har även regisserat, och med Henrik Ståhl skrivit, familjeföreställningen Pomos Piano i stormarnas storm för Riksteatern.
2016 debuterade hon som författare med boken Ylvania, Sagan om Ljusbäraren, illustrerad av Marcus Gunnar Pettersson. Boken tilldelades 2017 Barnradions bokpris. 2018 kom uppföljaren Ylvania – De stulna skuggornas tid och 2019 kom den tredje boken i serien, Hotet mot väktarstjärnan. Sommaren 2021 kommer den fjärde boken, De bortglömdas stad.
Ylva har tävlat i SVT:s På spåret 2010, 2011 och 2013 tillsammans med Anna Charlotta Gunnarson.

Dela inlägget

Relaterade inlägg