Solen är på väg ned och i dess kvällsljus syns ångorna från det fyrtiogradiga vattnet. Ångorna dansar som älvor upp ur den stora, runda, svarta tunnan som står ute i trädgården. I det vackra husets källarvåning har Malin Ymell förverkligat en dröm som hon länge haft, nämligen att bygga det SPA som gör att hon äntligen kan ägna sig åt den helhet som hon ofta återkommer till och som nu utgör stommen, eller ramverket i hennes verksamhet.
Malin flyttade hem till Malung för fyra år sedan, tillsammans med sin man Mats och deras söner Mingus och Memphis. De tog över den anrika gamla Malungsgården, som de successivt renoverar och byggnadsvårdar. Med sig hem från Stockholm hade Malin en diger ryggsäck innehållande både utbildning och praktisk erfarenhet av att driva yogastudio och utöva olika samtalsterapeutiska metoder inom KBT (Kognitiv BeteendeTerapi), ACT (Acceptance and Commitment Therapy) och MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction). Väl hemma i Västerdalarna förkovrade hon sig ytterligare och häromdagen skickade hon in examensarbetet som gör henne till KBT-terapeut med inriktning mot psykiatri för barn och ungdom.
– I Stockholm drev jag en yogastudio, samtidigt som jag jobbade med terapeutiska samtal och coaching. Jag kunde därigenom hjälpa människor mycket på det själsliga planet. Där fanns inte någon fysisk plats för en SPA-del, men här på Malungsgården fanns det plats för både samtalsklinik på övervåningen och japanskt spa i den gamla butiken som fanns här i husets källare en gång! När vi nu byggt bastun, relaxen och badet kan jag erbjuda en helhet till de som vill ha det – för både själen och kroppen, ett holistiskt perspektiv som jag har längtat efter att kunna ge mina klienter.
Atmosfären när man kommer innanför väggarna i källaren inger en omedelbar känsla av lugn. På väggarna i relaxdelen samsas tavlor och motiv från Dalarna och Japan. I mjuka fåtöljer och soffor kan man sjunka ned framför den öppna brasan och bara… koppla av. Njuta. Vid ett av de låga soffborden kan de som önskar slå sig ned på knä och äta sushi, på traditionellt japanskt vis. Detta är möjligt tack vare ett samarbete med sushirestaurangen i Malung, men för den som hellre föredrar italiensk mat finns möjlighet att baka pizza i den gamla bagarugnen.
– När man kommer hit är tanken att det ska få ta tid, gärna en hel för- eller eftermiddag så man hinner komma ned i varv. Man kan kombinera det med en promenad, yoga, massage eller ett terapeutiskt samtal om man vill. Oavsett vad man väljer ska man gå härifrån med en känsla av lugn, den eventuella stress man har ska försvinna. Det japanska ordet yasuragi betyder just ”lugn och ro”.
Inne i själva SPA-delen som inrymmer tre duschar, några stolar för avkoppling och en gigantisk vedeldad bastu, flödar ljuset från kvällssolen genom fönstret. Bastuns glasväggar gör det möjligt att komma till ro (om man nu mot förmodan inte gjort det innan) genom att vila ögonen på älven utanför och att allt känns som ett och samma rum.
– Huden är kroppens största organ. Här inne ges man möjlighet att vårda den genom japanska tvagningsritualer som jag eller någon av de terapeuter som kommer att utbildas under våren, visar. Det handlar bland annat om små, mjuka cirkelrörelser upp mot hjärtat. Ska man vara petig så ska kvinnor göra dem motsols och män ska göra dem medsols, men det gör man som man vill, skrattar Malin. Tvagningsritualen är ett meditativt sätt att vårda sig själv.
När man satt igång cirkulationen i huden häller man vatten över sig ur den lilla badtunnan och därmed ska den dåliga energin försvinna ned i golvbrunnen. När man är riktigt ren ser de flesta fram emot att sjunka ned i det fyrtiogradiga vattnet, precis utanför dörren.
Både Malin och Mats har själva varit på Yasuragi på Hasseludden i Stockholm och Mats har även varit i Japan ett par tillfällen och testat Yasuragi där, så de visste vad de ville ha, men hade kanske inte räknat med att det skulle vara så mycket jobb.
– Vi ville sy ihop verksamheterna som Malin jobbar med och bestämde oss för att göra en stor satsning. I ungefär ett och ett halvt år har vi hållit på med bygget, med god hjälp från hantverkare. Vi har flyttat en jordvärmepump, rivit två rum, rivit golv, grävt upp golv och slängt ut en gammal oljetank. Ett tag såg det ut som en krigszon här inne, säger Mats leende.
Verksamheten i Yasuragi Malung är redan igång, men i takt med att coronan försvinner är planen givetvis att antalet besökare ska bli fler. Malin får då olika roller som terapeut, men i de olika rollerna jobbar hon med hela spektrumet av människan – helheten.
– Jag kommer inte kunna vara överallt samtidigt, därför utbildar jag under våren SPA-terapeuter som kan sköta SPA-delen, vilket ger mig utrymme till att ägna mig mer åt den själsliga delen. Det är viktigt att se till klientens behov och inte vara främmande för att den behöver just en helhet för att må bra.
Malin tycker att vi människor i allmänhet borde bli bättre på att vårda oss själva, att närma oss själva. Hon önskar att hennes verksamhet mynnar ut i att folk börjar ta hand mer om sig själva och därmed må bättre.
Man kan tänka att det inte är omöjligt att en del av Yasuragi Malungs besökare vill övernatta och även det har paret Ymell tänkt på. Dels samarbetar de med grannen Myckelbyns Gästegiveri, dels har de inrett några sängplatser uppe på Malungsgårdens vindsvåning, där övernattningsmöjlighet finns.
– Jag tänkte precis på det, säger Mats – i stället för Bed & Breakfast kan vi kalla det för Bastu, Bed & Breakfast, det blir ett ”BBB”, skrattar han.
Malin instämmer och de konstaterar tillsammans att det kanske inte alls är en dum idé.
Oavsett om man som Malungsbo vill ha en helhetsbehandling för både kropp och själ eller ”bara” en skön och avkopplande stund i en mysig SPA-miljö, så behöver man nu inte åka till storstan eller till ett hotell. Det räcker med att ta sig till Myckelbyn, strax norr om kyrkan.