Entreprenören som snart flyttar sin verksamhet till Normarks gamla lokaler: Marcus Skinnar – vem är han?

I början av februari gick kommunen ut med att man hittat en ny hyresgäst till Normarks lokaler, nämligen Edurus som är Sveriges största producent av gravstenar. Entreprenören bakom företaget heter Marcus Skinnar och är bördig från Malung, där hans far och farföräldrar drev skinnföretaget B-G Matsson. Fram till fem års ålder bodde Marcus i Malung, men sedan dess har han minst sagt rört på sig…det inser man om man googlar honom. Där dyker träffar upp rörande Kina, marint naturreservat, stenhandel, bolaget JC, sjukvårdsutrustning och en massa annat upp. Därför ställde vi helt enkelt frågan till Markus själv, så han fick förklara: Vem är du?

– Oj, hur lång tid har vi? Vill du att jag ska dra hela storyn? frågar han.

Jag ber honom försöka lyfta fram det han tycker är värt att veta för Malungsbor som undrar vem det är som flyttar in i den stora industrilokalen på Mobygärdet. Han stoppar in en snus, lägger händerna bakom huvudet, lutar sig tillbaka och börjar fundera. Han börjar berätta och redan efter någon minut inser jag att den dryga halvtimmen som detta möte skulle ta, inte kommer att hålla tidplanen.

Marcus på plats på lagret i Malung.

Markus fars skinnindustri, precis som många andra liknande industrier i Malung, fick läggas ned i slutet av 70-talet, delvis till följd av konkurrens från Asien. Efter sin kandidatexamen i företagsekonomi vid Göteborgs universitet (som han senare kompletterat med en magisterexamen) bestämde sig Markus därför för att flytta till Kina och studera kinesiska.

– If you can´t beat them, join them! Det var mitt motto. Dessutom hade jag som barn läst Marco Polo och ville vara som honom.

I ett drygt år jobbade han som inköpschef för IKEA i norra Kina. Hemma i Sverige hade han skrivit sitt examensarbete om den svenska gravstensindustrin och under sina affärsresor i landet såg han att där fanns mycket granit. I slutet av 90-talet var Kina enormt fattigt och Marcus insåg att priserna på sten och arbetskraft var betydligt lägre än hemma. Han lämnade IKEA och startade en egen tradingfirma för sten i Qingdao och började exportera till framför allt Sverige.

– Under några år handlade jag med stengods, vi levererade fler hundra containers till Sverige och Europa, varje månad. Det var mycket material till Södra Länken och Hammarby Sjöstad i Stockholm, till exempel.

Foto: Edurus

2003 fick företaget en stor reklamation och hamnade i tvist med en stor leverantör och Marcus bestämde sig för att sluta med handel av byggmaterial. Istället satsade han på vidareförädling genom att specialisera sig på gravstenar och 2005 startade han en egen fabrik, där man producerade färdiga gravstenar med ingraverad text. Försäljningen gjordes direkt till kund via begravningsbyråerna, från fabriken i Kina. Idag jobbar 30-talet personer runtom i världen med gravstenarna. Dock är inte gravstenar den enda verksamhet som Marcus sysslar med. Inte alls faktiskt.

Än så länge är lagerhyllorna tomma, men snart kommer de att fyllas på.

Långt före coronapandemin var det vanligt med munskydd i Kina, framför allt inom industrin. För att på ett mer effektivt sätt kunna skydda sina medarbetare från stendamm och förse dem med just munskydd och annan skyddsutrustning gav sig Marcus in även i PPI (Personal Protection Equipment)- branschen.

– 2009 valde jag att lägga ned den verksamheten, men när pandemin var ett faktum återupptog jag den med liknande produkter i ”Fenix Healthcare” och har blivit en stor leverantör till den schweiziska armén. Det har omsatt över 130 miljoner. I viss mån kommer lagret för de produkterna att vara här i Malung.

Han erbjöd Sverige att köpa skyddsutrustning, men fick inget gehör, trots att han någon månad innan varit rådgivare till regeringen i handelsfrågor gentemot Kina.

– Vi har en dålig inköpsprocess för sådant material i Sverige, det är därför det har saknats. Jag tror att det är en av anledningarna till att vi haft sådan stor smittspridning i Sverige. Missade inköp beror på att man sätter fel organisationer på att sköta dem, i det här fallet Socialstyrelsen. Det är som att be mig laga en nobelmiddag – det funkar inte. Det måste göras av folk som är vana vid det.

Förkläden från Fenix Heathcare. Foto: Fenix Healthcare

Marcus anlitas ofta som sakkunnig när svenska företag vill göra affärer med Kina, han talar en del kinesiska och kan efter sin tid i landet förmedla kontakter med investerare. Stora investerare.

– 2001 började jag som mäklare för företagsaffärer och mäklade affären när RNB, där JC (Jeans & Clothes) ingick, såldes till Gordon Wu. I den vevan flyttade jag hem till Sverige och blev VD för JC under ett par år.

En sann entreprenör letar alltid nya idéer och sätt att utvecklas, Marcus är inget undantag. För tre år sedan började han intressera sig för den afrikanska marknaden. Där finns mycket spännande, bland annat sten till hans gravstensverksamhet, men även en hel del vatten. Via en god vän fick han höra talas om att Somaliland behövde ett marint naturreservat för att rädda fisket i området. 2019 hade Marcus sett till att det önskade reservatet blev verklighet, efter ett beslut från landets president. SVT dokumenterade detta projekt i programmet ”Rädda haven”, som går att se på SVT play.

I dagarna skeppas förresten godset från de första testbrytningarna, från det stenbrott som Marcus etablerat i Somaliland.

SVTs dokumentär ”Rädda haven” om det marina reservatet i Somaliland. Foto: SVT

Har en person som du någon fritid över huvud taget?

– Ja, det har jag! Min stora passion i livet är arkeologi och det lägger jag en del tid på. Ett stort fokus för mig på det området har varit att hitta en ännu okänd pyramid – jag tror att det finns! När jag letat pyramider har jag också hittat en massa andra saker, grottmålningar bland annat. Precis innan pandemin var jag med professorn Anders Gutterström till Somaliland. Han har hittat världens äldsta mammut och söker nu efter världens äldsta människa.

Vid en annan av sina arkeologiska resor har han hittat föremål av, där han hävdar att det inte är sten, utan trä. Detta har satt griller i huvudet på forskare som nu försöker besvara frågan om han har rätt i sina teorier eller inte. Har han rätt så kommer en stor del av den arkeologiska vetenskapen att förändras, menar han.

I sin hand håller Marcus det föremål som han hävdar är trä, men forskare menar att det är en sten. Foto: Privat

Vad var det som fick dig att resa ”hem” till Malung igen, med ditt företag?

– Det var en kombination av att jag ville flytta hem gravstensverksamheten till Sverige och att jag har mina rötter här. Ska man flytta till Sverige är valet att ha sin verksamhet i Stockholm eller någon annanstans. Malung ligger strategiskt väldigt bra i mitten av Skandinavien, det är nära till både den svenska och den norska marknaden. Dessutom är regionen exklusiv för utländska gäster och den känns modern i och med all verksamhet i Sälen och den internationella flygplatsen.

När han bestämt sig för att verksamheten skulle finnas i Malung ringde han upp den mäklare som sålt hans farmors hus och frågade om han kände till några bra lokaler. Och på den vägen blev det. Planen från början var dock att endast ha gravstensverksamheten i Malung, men när den gamla Normarkslokalen dök upp och han såg dess storlek ändrade han sina planer och kommer att låta andra företag som önskar att hyra in sig på lagret om de vill, det blir alltså ett tredjeparts logistiklager

Hans lager kommer att ligga ett stenkast från BG Mattssons gamla lokaler, där företaget Dahls håller till idag.

– Vi bodde på Skinnargatan, när jag var liten och vi gick ofta bort till fabriken, eller tog sparken, för att leka och springa omkring därinne. Det är starka och tydliga minnen jag har. Jag önskar att jag kom ihåg Malungsmålet också, men där går jag dessvärre bet…även om jag alltid haft kontakt med mina släktingar här och min far försöker prata det med mig ibland.

Mycket riktigt. Intervjun är nu upp en timme och för att inte sinka Marcus ytterligare i hans hektiska schema påminner jag om att man måste äta lunch för att inte tappa energin. Han håller med, men det känns som att Marcus Skinnar från Skinnargatan egentligen skulle ha kunnat berättat om dubbelt mycket mer än han hann just den här dagen. Men det får bli en annan gång.

Familj:
Fru och två söner. Bostadsorten är Tyresö.

Edurus övertagande
Den första mars tar Edurus över lokalerna på Mobygärdet och börjar sätta igång sina system och fylla lagret, allt eftersom. Fem personer från Normarks gamla personal har anställts för att driva verksamheten. Marcus kommer att finnas på plats i Malung cirka tre dagar varannan vecka.

SAGT OM MARCUS
Anders Eriksson (driver Malungs Gravör och Golv):

Det är en intelligent och smart kille med visioner. Han har byggt upp sitt företag från grunden och varit med länge i branschen. Jag hoppas att det går bra för honom och att det skapas arbetstillfällen i Malung.

Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälen
Jag upplever honom som en jordnära, lugn och trevlig person med ett enormt kontaktnät över hela världen.

Marcus Skinnar:
Jag är en snäll entreprenör och äventyrare som gärna reser till extrema ställen.

Länk till SVTs dokumentär ”Rädda Haven”.

Dela inlägget

Relaterade inlägg