När Malungs första sjukstuga skulle byggas om köptes den på rot där den stod av Helmer Trosell, som flyttade den till Liabacken (vägen mot Värmland). Antalet rum i huset var för stort för Helmer och hans familj, som då började hyra ut boende till förbiresande för att få lite extra inkomst. Därmed föddes ”Bergliresanderum” som drevs av Helmers hustru ända fram till 1966. Därefter tog nya ägare över och drev verksamheten i samma anda. Idag har ett tredje ägarpar tagit över och nu står ”Hotell Villa Bergli” åter redo att med ett totalrenoverat innanmäte ta emot sina första förbiresande gäster.
Den första december förra året fick de nya ägarna Johan Eriksson och Linnea Danils tillgång till nycklarna till sitt nyinköpta hus. Varje dag sedan dess, med ytterst få undantag för vilodagar, har de snickrat, spacklat, rivit, målat, slipat, tapetserat, skruvat, spikat och hållit på med allehanda övriga renoveringssysslor som du kan tänka dig och nu äntligen, äntligen kan de ordna med det sista lilla slutfixandet. Det var i grevens tid, men igår på förmiddagen var elektriker och sotare på plats för att lägga en sista hand vid belysning och rökgångar.
– Det var säkert en och annan som undrade hur vi egentligen tänkte när vi köpte huset för ett år sedan. Det var mycket väl använt, om vi säger så, konstaterar Linnea diplomatiskt. Jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag var tveksam till en början. Det var renoveringsbehov på precis allt och Johan fick övertyga mig mer än en gång med sin vision, innan jag var med på tåget. Men under resans gång har jag förstått vad han menade.
Johan, som redan är i rumsuthyrningsbranschen då han driver Försgården i Transtrand, berättar att han sneglat på huset under lång, lång tid.
– Läget precis bredvid Europaväg 45 är riktigt bra och så har ju huset en tradition av rumsuthyrning som jag tyckte det var värt att bevara.
Av byggherren Helmers dotter, tillika författaren Aino Trosell, har de fått reda på att Helmer tog vara på allt när han byggde upp huset, till och med sågspånet från rivningen av den gamla sjukstugan. Aino har också berättat om sin uppväxt i huset för de nya ägarna och i flera av sina böcker. Nu senast kunde man höra henne berätta, i podden ”Staden”, om hur det var att ständigt ha resande gäster hemma i sitt hus.
Än så länge har Johan och Linnea koncentrerat sig på att renovera insidan på plan ett och två, plus att de bytt ut allt vad avlopp, vatten och el heter. Källaren, utsidan och ”the top floor” får komma i nästa steg. Fasaden kommer de att försöka bevara i originalskick så gott det går, men den ska rengöras så den forna vita färgen framträder.
Hotell Villa Bergli har idag sex rum till uthyrning med totalt 12 bäddar. Varje rum har egen TV och toalett, medan gemensam dusch finns på varje våningsplan. Som gäst kan man välja att använda den enklare ”tag-själv-frukost” som finns på plats eller att ta med sin egen. Man har tillgång till ett fullt utrustat kök om man även vill tillaga övriga måltider. Det är snudd på överdimensionerat vid en första anblick, men Johan förklarar att det finns en tanke med det.
– Vi tänker oss kunna stå för värdskapet för mindre konferenser i framtiden och då behövs ett lite större kök om vi ska stå för maten. I källaren kommer vi så småningom att bygga en relax i miniformat med dusch och bastu.
Johan och Linnea har med hjälp av nära och kära, samt en anställd snickare jobbat mycket i det tysta under det gångna året. Inte förrän förra veckan öppnade de upp sin hemsida.
– Situationen gör att vi inte kan göra en öppning på det sätt vi hade tänkt. Vi hade velat ha en invigning och ett öppet hus under flera dagar dit vi kunde bjuda in både privatpersoner som kanske är nyfikna på att se hur det ser ut idag och företag som kunde boka boende till sina kunder eller arbetare som veckopendlar, men vi får skjuta det på framtiden.
Trots den sena lanseringen av boendet så har de redan några bokningar. En förhoppning med deras satsning är att många långväga gäster som är på väg till fjällen i både Sälen, Idre, Vemdalen och Funäsdalen stannar till i Liabacken endast en natt, för att komma fram tidigt till sin destination, dagen därpå.
Nittionio procent av allt material de använt vid renovering är inhandlat lokalt för att gynna bygden. Inredningen är en härlig mix av gammalt och nytt. På första våningen i matsal och kök ville de ha en lite äldre stil, medan de på våning två gått all-in för att skapa känslan av ett murrigt, engelskt bibliotek.
– Jag har ett intresse för antika miljöer och föremål sedan barnsben och när vi började titta på stilar till huset så fastnade vi för just engelskt bibliotek som ju har en lite antik stil. Vi har sedan letat fram både material och inredningsdetaljer som passar in i den stilen. Vi hoppas att det ska kännas välkomnande och personligt. Det är i alla fall vår ambition, berättar Johan.
Att driva hotell och/eller restaurang i dessa dagar är tufft. Riktigt tufft menar Johan som tillbringar mycket av sin tid på Försgården. Han har dock en stabil kundkrets som kommer tillbaka år efter år och när pandemin är över hoppas han att även Hotell Villa Bergli kan få återkommande kunder, bara de en gång upptäckt att de finns och provat på att bo där. Han vet av erfarenhet att även det goda ryktet brukar sprida sig snabbt.
– Det handlar mycket om gästernas goda recensioner. Jag hoppas att folk ska uppfatta oss som ett komplement till det boende som Malung erbjuder redan idag till en bred kundkrets och att vi alla kan samverka för att bygden och hela samhället ska leva.
När gästerna svänger in på uppfarten till Villa Bergli är det inte helt förvånande om de välkomnas av hunden Atlas och tupparna Helmer (döpt efter husets grundare) och Sixten (döpt efter husets förre ägare), som spatserar längsmed grusgången och vaktar på sina hönor. De flyttade dit redan i somras och smälter in fint i atmosfären i och runt huset. Fast man som gäst är borta, så känns det ändå ”lite som hemma”. Ett uttryck som Johan och Linnea även valt att ha som hotellets slogan.