I somras åkte Mattias Bergman och Mattias Norberg runt till chokladtillverkare över hela Sverige för att få inspiration och idéer till det projekt de satte igång i maj – att starta en chokladbutik i Sälen. De fick många olika svar på sina frågor som gav dem kött på benen. Snart har de tagit sig igenom all den pappersbyråkrati det innebär att öppna en butik som har med livsmedel och tillverkning att göra. Det återstår bara byggnationer innan de kan ta tag i det viktigaste och roligaste – själva tillverkningen.
Tänk dig Gränna polkagrisbageri där du kan se på när bagarna tvinnar och kavlar polkagrismassan. Så tänker sig Mattias och Mattias att det ska bli i deras butik också – en stor glasruta mellan butiksdelen och köket där besökarna kan se på när chokladen tempereras på stenbordet, när pralinerna fylls eller när fyllningarna rörs.
– Vi kommer bara att ha högkvalitativ, belgisk choklad i våra produkter. Fyllningar och smaker till pralinerna tillverkar vi själva från grunden. Hjortron, blåbär, hallon, lingon och andra bär kommer vi att plocka själva. Bestämmer vi oss till exempel för kolafyllning eller nougatfyllning, så tillverkar vi dem själva, säger Mattias B.
Det är ett hantverk att tillverka praliner, kakor, bräck och dippers. Bra råvaror från kakaoträd till färdig produkt är en förutsättning, men det stannar inte där. Det krävs teknik, kunskap om färgsättning, former och smaker. Bland annat.
– Fukt är chokladens värsta fiende, det påverkar smaken och dessutom måste lufttemperaturen i lokalen vara under 19 grader, annars tar det för lång tid för chokladen att stelna. För att inte tala om tempereringen. Missar man en enda grad där resulterar det i en matt, nästan gråaktig yta. Sätter man tänderna i en bra pralin ska man höra ett litet knäck i den när man biter och man ska kunna spegla sig i dess yta, säger Mattias N entusiastiskt.
Mattias beskriver kärleksfullt pralinerna som små konstverk. Han har alltid gillat choklad och tillverkat egen, på hobbynivå. Inför butiksstarten har de båda gått kurser och lärt sig så mycket de kan. Hur stor tillverkning de kommer att ha är lite oklart i dagsläget.
– Det känns faktiskt som en bra tid att starta nu, vi har redan fått förfrågningar och vi tror på detta. Vad vi vet finns ingen annan i det här området som gör samma sak, just nu. Utrustningen finns och så snart köket är färdigbyggt kan vi börja producera, men hur mycket…det beror på vilka julklappar folk vill köpa, konstaterar båda muntert.
En av anledningarna till beslutet att starta en chokladbutik i Sälen var att de själva tyckte att det saknades och de tror att det är fler med dem.
– Vi tror att både turister och ortsbefolkningen vill ha alternativ till den obligatoriska vinflaskan när de köper en ”gå-bort-present”. Många vill också kosta på sig en lyxig liten pralin framför brasan under kyliga vinterkvällar, hoppas Mattias B.
Förutom choklad kommer man även att hitta te i lösvikt.
– Det är också något som jag saknat här. Det finns så mycket gott te på lösvikt, i en massa spännande smaker. Och lakrits – det kommer vi också att ha på hyllorna. Den kommer från en svensk tillverkare och är självklart av hög kvalité. Gourmétänket genomsyrar det vi gör, fortsätter Mattias B.
Till en början kommer de inte att ha några anställda, men allt beror förstås på hur det går. I framtiden är tanken att det ska vara en året runt-verksamhet och då klarar de sig inte själva.
– När vi lade upp vår Facebooksida för ungefär en månad sedan fick vi över 150 gillare på bara en dag. Det tar vi som ett tecken på att vi kommer att fylla ett behov. Folk undrar om vi kommer att göra Vasaloppspraliner och vem vet – kanske det?! Vi börjar med ett grundsortiment, känner oss för lite grann och tar reda på vad folk vill ha, konstaterar de.
Parallellt med chokladbutiken driver de också en fastighetsservice i Sälen och där har de hjälp av anställd personal under vintersäsongen.
Butiken kommer att ligga i en flygelbyggnad till Dalskidans skidbutik i Långstrand. Idag ekar det inne i lokalen och det enda som är på plats är några reglar som är fästa i golvet och markerar var väggarna ska sitta. Om ganska precis en månad kommer väggar, golv och inredning i gammal stil att vara på plats. Och chokladen såklart.
– Råvarorna är det sista att anlända innan öppningen i december. De är färskvara och vi använder inga konserveringsmedel. Dessutom får vi inte fylla förråden innan byggnad, kök och utrustning är godkända, avslutar Mattias N.