Anna Eriksson driver nyöppnade Håll Olagårdens Gårdsbutik i Transtrand. Efter att hon blivit arbetslös i början av hösten funderade hon på vad hon skulle göra. Ute på gården fanns en bagarstuga som inte användes frekvent, varför inte göra något av den, tänkte hon?
Anna har tidigare jobbat på Olnispagården där hon bakat mycket mjukt tunnbröd. När bagarstugan hemma på gården var fixad och klar satte hon igång och förkovrade sig även i det hårda tunnbrödets bakkonst, då hon märkte att folk gillade det. Hon blev inbjuden till tunnbrödsakademins facebookgrupp, vars syfte bland annat är att skapa intresse för hur man bakar tunnbröd på gammaldags vis och hur man använder gamla brödsorter.
Idén om att delta i SM i mathantverk föddes då hon fick reda på att klassen ”hårt tunnbröd” hade ganska få deltagare och visst förtjänade det hårda tunnbrödet mer uppmärksamhet än så? Trots att Annas kunskaper var begränsade, hennes specialitet är ju det mjuka brödet, bestämde hon sig för att ställa upp.
– Jag hade misslyckats med det mjuka brödet några gånger, så det blev hårt istället… Fler av de andra som deltog jobbar med att baka tunnbröd, jag har hållit på ett halvår, skrattar Anna.
Hon skickade in ett bidrag, men var rätt säker på att inte vinna. Hon hade rätt och blev ändå lite besviken vid beskedet.
– När de läste upp motiveringen, vilket skedde via livesändning på nätet, så sa det att vinnaren hade en bra kombination av smaker, bra krispighet och några andra kriterier som stämde in precis på mitt bröd, så hoppet växte. Men sedan kom meningen: ”Brödet har en härlig gyllenbrun gräddning” och då visste jag att det inte var mitt bröd…
Anna har ännu inte hunnit med att finslipa på just den delen, men skam den som ger sig! Hon tyckte det var roligt att vara med för att få en professionell bedömning som förhoppningsvis dimper ned i hennes brevlåda om någon vecka. Till dess ligger hon inte på latsidan.
– Jag provar nytt hela tiden. I helgen testade jag att göra ett tunnbröd på surdeg som blev jättebra, det blev nästan som flatbröd.
Svenska mästerskapen i mathantverk arrangeras av Eldrimner – nationellt centrum för mathantverk. Tävlingen har till syfte att skapa ett intresse för att bevara matkulturen, hur man bakade och lagade mat då. Tanken är att företag ska våga satsa på gammalt, traditionellt mathantverk.
– Jag är väldigt liten med min lilla gårdsbutik, jämfört med många andra som tävlade, men i helgen hade jag i alla fall 60 olika kunder. Jätteroligt såklart! Att baka är som kemi, så jag experimenterar vidare!
Svenska Mästerskapen i Mathantverk avgörs i 7 olika branscher med totalt 45 olika underkategorier. Branscherna är:
– Bageri
– Bär-, frukt- och grönsaksförädling
– Charkuteri
– Dryck
– Fiskförädling
– Mejeri
– Övrigt mathantverk
Från Dalarna deltog 6 olika företag där Annas var ett.
Av totalt 103 medaljer kammade Dalarna hem 3 st (två silver och ett brons), alla i mejeribranschen.